Hollandse Nieuwe Duracel put inspiratie uit sinister verleden Hollandse Nieuwe Duracel put inspiratie uit sinister verleden

“Ik heb het tegenwoordig druk met gelukkig zijn”

Hollandse Nieuwe Duracel put inspiratie uit sinister verleden

“Ik heb het tegenwoordig druk met gelukkig zijn”

Duracel (Menno van Os) is tegenwoordig een gelukkig man. Dat heeft alleen één nadeel: het doet zijn muziek niet veel goeds. Dus put hij inspiratie uit zijn krakersverleden vol seks, drugs en rock ‘n roll. In januari komt zijn tweede ep uit gevolgd door de digitale download Lady Ultimate. Deze week is hij Hollandse Nieuwe.

“Ik heb het tegenwoordig druk met gelukkig zijn”

Duracel, ofwel Menno van Os, is momenteel een gelukkig man. Hij heeft mensen om zich heen die van hem houden. Mensen van wie ook hij houdt. “Het is alleen geen goede voedingsbodem voor muziek. Dus wanneer mijn gezinnetje naar bed is, haal ik beneden in mijn eentje de tijd van vroeger naar boven”, vertelt Van Os. Met vroeger doelt hij op zijn kraakperiode. “Een totale gekte”, zegt hij. “Die ellende hoef ik niet opnieuw te beleven.” Bang om van de batterijfabrikant een sommering tot naamsverandering te ontvangen, is Duracel niet. “Mijn naam schrijf je met één l. Daarnaast heet het buitenste vlies van de hersenen dura. Als je daar één cel van neemt, noem je dat een duracel. Het is dus gewoon een op zichzelf staand woord.”

WIE OF WAT IS DURACEL?
“Dat ben ik alleen, maar de duistere kant die je in de muziek hoort, komt voort uit mijn vorige band Unit Moebius, een band uit de Haagse krakersscene begin jaren negentig. Een periode vol seks, drugs en rock ‘n roll. Unit Moebius is toentertijd geëxplodeerd, waarna onder meer Duracel is ontstaan. Ik dus. Duracel is vrolijke muziek met een sinistere laag.”

HET 3VOOR12 OORDEEL: EENCELLIGE DAFT PUNK
“Als die ene cel de bron van Daft Punk is, dan bedoel je dus de vroegere Daft Punk. Dat vind ik een groot compliment. Ik vind het fijn om in mijn eentje muziek te maken. Al zou ik ook best een samenwerking aan willen gaan. In je eentje is ook niet alles. Maar nu komt het me wel goed uit. ‘s Avonds als ik tijd heb ga ik even achter de computer zitten. Ik heb tien nummers gemaakt in vijf jaar, zo weinig tijd heb ik. Ik heb het te druk met gelukkig zijn.”

FUNK OF ELECTRO?
“Punk, ik ben ook nog steeds beïnvloed door stonerock. Funk of electro? Nee, dan alsnog punk.”

WII-J OF DJ?
“Ik ken het niet, maar doe maar wii-j. O, is dat gebaseerd op dat computerspel. Nee, ik sta liever heel erg stil achter mijn apparatuur. Het liefst ook met mijn rug naar het publiek, ik ben best verlegen. Dus dan kies ik toch maar voor dj.”

DRUGS OF STRAIGHT EDGE?
“Dan ga ik voor het laatste. Ik heb het wel gezien met drugs. Ik vind het mooi dat ik het heb meegemaakt, daar niet van. Maar dat was het dan ook wel.”

ZIJN ER DINGEN UIT HET VERLEDEN DIE JE NOOIT MEER ZULT DOEN?
“Ja, in een kraakpand wonen. Het heeft een aantrekkingskracht voor een stelletje drop outs, waar je liever niets mee te maken wilt hebben.”

WAAROM MAAK JE MUZIEK?
“Omdat het moet. Af en toe heb ik het gevoel dat ik wat moet maken.”

WAAR EN WAAROM MOETEN MENSEN NAAR JE KOMEN KIJKEN?
“23 februari 2008 is het lanceerfeest van het digitale album Lady Ultimate in café De Vinger in Den Haag. Mensen moeten daar bij zijn, omdat ik dan na zes jaar voor het eerst weer optreed.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag