3VOOR12 helpt Spider Rico om zeep 3VOOR12 helpt Spider Rico om zeep

"We hebben het altijd waargemaakt. Het was nooit saai"

3VOOR12 helpt Spider Rico om zeep

"We hebben het altijd waargemaakt. Het was nooit saai"

De Haagse rock 'n rollers van Spider Rico stonden al anderhalf jaar in de koelkast, maar nu gaat definitief de stekker eruit. 5 oktober zal de band nog één keer het podium beklimmen, samen met held Jack Oblivion. "Als je een Haagse band op zijn retour wilt zien, dan ga je maar naar de Golden Earring."

"We hebben het altijd waargemaakt. Het was nooit saai"

Een verrassing is het niet, maar een klein traantje laten we wel op de 3VOOR12 redactie. Spider Rico, een van de beste en meest beruchte rock ’n roll bands van Nederland is niet meer. De Haagse band staat al anderhalf jaar in de koelkast, maar na 5 oktober gaat definitief de stekker eruit. Die avond staat Spider Rico nog één keer op de planken in Waterfront, met held Jack Oblivion. Onder het motto: “Als je een Haagse band op zijn retour wilt zien, dan ga je maar naar de Golden Earring.”

In zijn tienjarig bestaan liet Spider Rico een spoor van chaos en opwinding na. De twee frontmannen Dennis Weening (aka Dennie) en Lennard (aka Lenny) richten de band op in 1997. In 1998 volgt een eerste single en in de loop der jaren krijgt Spider Rico een steeds sterkere reputatie in het rock ’n roll circuit. Geen ingewikkelde muzikale visie: gewoon spelen. De dronken chaos wordt het handelsmerk van de band. “Er gebeurde altijd wel wat”, zegt Lenny nog voorzichtig. En: “Onze manier van met elkaar omgaan was voor de meeste mensen niet zo gewoon.”

Weening wordt al wat concreter: “Spike van Di-rect heeft één keer met ons gespeeld. Hij is normaal gesproken een drukke jongen, maar hij heeft minutenlang met open mond naar ons staan kijken. Altijd had wel iemand te veel gedronken. Soms spraken we aan het begin van de avond af dat we niet te veel zouden drinken, en uiteindelijk was dan toch iedereen dronken behalve degene die moest rijden.”

Het begon vaak met vriendschappelijke vechtpartijtjes in de kleedkamer, maar eindigde regelmatig met ruzies op het podium, gesneuvelde microfoons en ander klein leed: “Het waren altijd kleine dingetjes”, zegt Lenny. “Meestal stelde het weinig voor.” “Er waren wel tenten waar we niet meer op mochten treden”, zegt Weening. Lenny herinnert zich vooral een optreden in de Utrechtse Stairway to Heaven, dat behoorlijk uit de hand liep: “De manager beloofde ons dat we nooit meer ergens aan de bak zouden komen, maar daarna is het alleen maar beter gaan lopen.” “We hebben het altijd waargemaakt,” concludeert Weening. “Het is nooit saai geweest.”

Spider Rico is op zijn best als eind 2004 het debuutalbum Garage Sale uitkomt. “We kregen veel goede recensies en hebben een klein tourtje in het buitenland gedaan”, zegt Weening. De legendarische show die Spider Rico begin 2005 in de 3VOOR12-zaal op Noorderslag doet is wat Lenny betreft het hoogtepunt. Het piepkleine zaaltje barstte uit zijn voegen en het zweet droop bijna letterlijk van het plafond. Alsof de kelderbar van de Vera voor even naar de Oosterpoort was verplaatst: “Die show ging als in een roes voorbij. Alles klopte.”

Maar niet lang daarna komen er langzaam kinken in de kabel. Geen ruzies (“die zijn niet heftiger dan voorheen”) of muzikale meningsverschillen (“donder toch op met al die lauwe meuk, rock & roll en anders niks”), maar de carrière van Dennis Weening als presentator is lastig te combineren met een vol tourschema. Net op het moment dat de band aan het tweede album begint te schrijven, wordt hij het gezicht van MTV, een paar maanden later presentator van 3VOOR12.FM. Weening: “Eigenlijk is het de schuld van 3VOOR12 dat Spider Rico nu uit elkaar is”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag