Hollandse Nieuwe Roy Santiago zocht de Randstad op om aan de bak te komen

"Mensen moeten mijn platen kopen. Ik neem ze niet voor niks op!"

Singer/songwriter Roy Santiago verhuisde van Breda naar Den Haag omdat hij er beter aan de bak kon komen, zowel als muzikant als verpleegkundige. Als het aan hem ligt, steekt hij al zijn tijd in het maken van mooie muziek. Maar dan moeten mensen die wel kopen natuurlijk: "Want ik neem het niet voor niks op, natuurlijk." Roy Santiago is zijn echte naam en hij is deze week Hollandse Nieuwe.

"Mensen moeten mijn platen kopen. Ik neem ze niet voor niks op!"

Singer/songwriter Roy Santiago verhuisde van Breda naar Den Haag omdat hij er beter aan de bak kon komen, zowel als muzikant als verpleegkundige. Als het aan hem ligt, steekt hij al zijn tijd in het maken van mooie muziek. Maar dan moeten mensen die wel kopen natuurlijk: “Want ik neem het niet voor niks op, natuurlijk.” Roy Santiago is zijn echte naam en hij is deze week Hollandse Nieuwe.

WIE OF WAT IS ROY SANTIAGO?
“Ik ben Roy Santiago. Sind 1999 ben ik solo bezig. Toen kwam mijn eerste plaatje uit. Mijn platen komen uit op kleine DIY-label. Eerst in Breda, later op Wot Next, een Leids label. Dit is mijn zesde plaat. Ik ben veel bezig met muziek en ben ook verpleegkundige in Den Haag”

VANWAAR DE NAAM?
“Zo heet ik.”

HET 3VOOR12 OORDEEL: THE PIXIES GAAN SINGER/SONGWRITER. MEE EENS?
“Ik vind het een compliment. Ik ben fan en heb zelf met een vriendin ook nog een ‘electro chaos Pixies coverband’.”

KEUZES: SOLO OF BAND?
“Solo gaat boven alles. Op mijn nieuwe album, opgenomen met Justin Volmar in Amerika, hebben hij en zijn broer veel geholpen.”

DE RANDSTAD OF HET ZUIDEN?
“Ik ben uit Breda weggegaan omdat ik in een grote stad wilde wonen. Daar kan ik ook beter aan de bak komen.”

KUNST OF POP?
“Ik zet een joker in. Pop?”

WAAROM SPEEL JE?
”Ik kan moeilijk zonder. Ik vind het mooi om op te treden.”

WAT WIL JE BEREIKEN?
”Ik wil mooie muziek maken en mooie dingen uitbrengen. En dat veel mensen er naar luisteren, natuurlijk. Ik heb een tijdje helemaal niet gespeeld omdat solo optredens mij begonnen te vervelen. Nu doe ik meer met de band. Gister voor het eerst in de nieuwe bezetting gespeeld. Het ging heel goed.”

WAAR SPEEL JE?
“We hebben nu niets staan, maar daar komt verandering in.”

WAAROM MOETEN MENSEN DAN NAAR ROY SANTIAGO KOMEN KIJKEN?
“Omdat iedereen de plaat moet kopen. Ik neem de muziek niet voor niks op.”