State-X Festival loodst fans het hotel van Sonic Youth binnen

Paard hoopt stiekem op groupietaferelen bij IBIS-hotel

Sterren van het formaat U2 of Rolling Stones spelen niet op het State-X festival, maar een klein beetje fangekte zouden ze daar in Den Haag wel leuk vinden. De organisatie helpt fans vast een handje door hen kamers aan te bieden in hetzelfde hotel als Sonic Youth.

Paard hoopt stiekem op groupietaferelen bij IBIS-hotel

Altijd al eens naast Thurston Moore van Sonic Youth willen slapen, ook al is het met een muur ertussen? Of een toast met spek en ei bij het ontbijt willen weghappen met Jamie Lidell? Ben je benieuwd of het er bij de Magik Markers in de hotelkamer net zo wild aan toe gaat als op het podium? Poppodium Paard van Troje in Den Haag helpt bezoekers van het State-X New Forms festival graag een handje. Na ‘Dancing With The Stars’ en ‘Sterren Dansen op het IJs’ presenteert Paard nu het ludieke ‘Sleeping With the Stars’ arrangement.

Bezoekers van het festival kunnen voor een schappelijke prijs overnachten in het IBIS-hotel, en voor bovengenoemde sterren zijn volgens de festivalorganisatie gegarandeerd kamers geboekt in het hotel. Paard reserveerde alle twintig nog beschikbare kamers voor festivalbezoekers. Weten die sterren dat ook al? “Nee, dat weten ze nog niet”, zegt Stefan Oosthof van Paard. “Maar dat maakt het natuurlijk wel leuker. Misschien denken ze wel: goh, wat heb ik hier veel fans.”

Het hotel ligt letterlijk om de hoek ligt bij het podium. Dat is natuurlijk goed voor het festivalgevoel: je kunt zo vanaf het concert je bed in. Het doet een beetje denken aan de initiatieven van Motel Mozaïque, waar bezoekers elk jaar op een andere originele locatie kunnen overnachten, de ene keer in de etalage van een winkel, de andere keer in een rondrijdende bus. “Het is hetzelfde idee, alleen dan wat comfortabeler. We verwachten bezoekers uit het hele land, zeker voor een band als Sonic Youth. Die mensen zullen voor een groot deel ook in Den Haag willen overnachten. Je weet in elk geval dat het geen standaard hotelovernachting wordt.”

En nu maar hopen op een spectaculaire after party op de hotellobby. Sterren van het formaat U2 of Rolling Stones staan bij State-X niet op het programma, maar Oosthof hoopt wel dat er een buzz ontstaat in het hotel en droomt stiekem van rijen handtekeningenjagers aan de balie. Het IBIS-hotel zegt niet bang te zijn voor rumoerige festivalbezoekers. Het hotel ligt midden in de stad en is wel wat gewend in het weekend. “Als de gasten brakend van de drank binnen komen vallen, komen ze gewoon niet verder dan de voordeur.”