Michael Franti raakt de gevoelige snaar in het Midden-Oosten Michael Franti raakt de gevoelige snaar in het Midden-Oosten

Shoot Me filmfestival succesvol en veelbelovend

, Tim Griffioen,

Michael Franti raakt de gevoelige snaar in het Midden-Oosten

Shoot Me filmfestival succesvol en veelbelovend

Tim Griffioen, ,

Vrijwillig opgesloten in de uitverkochte oude kluis van het Nutshuis was het publiek op 30 oktober getuige van een film van Michael Franti. De lange zanger van Spearhead laat in zijn muzikale reisdocumentaire I Know I’m Not Alone de gewone burgers van Irak, Israël en Palestina aan het woord. Mensen die al jaren tegen hun zin opgesloten zitten in een uitzichtloze situatie van oorlog en politieke spelletjes.

Shoot Me filmfestival succesvol en veelbelovend

Vrijwillig opgesloten in de uitverkochte oude kluis van het Nutshuis was het publiek op 30 oktober getuige van een film van Michael Franti. De lange zanger van Spearhead laat in zijn muzikale reisdocumentaire I Know I’m Not Alone de gewone burgers van Irak, Israël en Palestina aan het woord. Mensen die al jaren tegen hun zin opgesloten zitten in een uitzichtloze situatie van oorlog en politieke spelletjes. Gewapend met zijn gitaar neemt Franti ons mee op zijn reis. De documentaire bevat enkele zeer interessante scènes. Zoals die van het Palestijnse tienermeisje, dat vertelt dat Palestijnse jongeren inderdaad goed zijn in stenen gooien, maar ook mooie muziek maken, dansen, lachen en huilen. Ze voelt zich genoodzaakt het volgende eraan toe te voegen: “Wij zijn ook mensen, echt waar.” Ook leveren de muzikale uitwisselingen met Israëlische hiphoppers, een snoeiharde Irakese metal band en Franti’s optreden in een bar vol Amerikaanse soldaten mooie beelden op. De documentaire is verrassend grappig en is bij vlagen bijna een feel-good film te noemen. Maar steeds als hij te luchtig dreigt te worden, slaat de realiteit genadeloos toe. Lopend en zingend op straat met Palestijnse jongeren lijkt Franti even alle problemen de baas te zijn. Totdat er plotseling een vuurgevecht uitbreekt en iedereen moet rennen voor zijn leven. En tijdens een gesprekje met een US soldaat in Irak ontploft er vlakbij een bom. Soms gaat Franti iets te ver in zijn hippie-achtige benadering van de Midden Oosten problematiek. Romantisch tokkelend op zijn gitaar staat hij met geëmotioneerde Israëlische soldaten en Palestijnse jongeren te praten. Een zwaarbewapende Israëlische soldaat vraagt hem geïrriteerd te stoppen met gitaarspelen. Franti antwoord scherp: “Alleen als jij je vinger van de trekker haalt.” De film is onderdeel van het Shoot Me filmfestival, een nieuw initiatief van stichting ConnAct en enkele jonge Haagse organisatoren. Zakelijk leider Danny Akker is opgetogen over het resultaat. “Het festival is goed neergezet door het Shoot Me team en enthousiast ontvangen, gezien het grote aantal bezoekers. Vooral de nachtelijke voorstelling in de tramtunnel was speciaal, met dank aan de gemeente. Zelfs de directeur van Crossing Border kwam vertellen dat hij onder de indruk was!” Stichting ConnAct ontpopt zich steeds meer als een veelzijdige en creatieve organisatie. Met Shoot Me hebben ze wederom een sterk concept ontwikkeld. De locaties zijn origineel, de programmering spannend en de o zo belangrijke marketing is op professionele en originele wijze aangepakt. Het filmfestival heeft alles in zich om met de jaren uit te groeien tot iets heel moois.
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag