Bijpraten met Els Pynoo van Vive la Fête Bijpraten met Els Pynoo van Vive la Fête

“Het thema waarover ik wil zingen komt recht uit mijn hart”

, Lilian van Dijk,

Bijpraten met Els Pynoo van Vive la Fête

“Het thema waarover ik wil zingen komt recht uit mijn hart”

Lilian van Dijk, ,

Vive la Fête mag je niet missen. Als er één band in de lift zit, is het deze. Op vrijdag 7 oktober spelen ze in Paard van Troje in Den Haag. Tijd om bij te praten met Els Pynoo, die met haar partner Danny Mommens de spil van Vive la Fête vormt. Locatie is de gloednieuwe Patronaat in Haarlem op vrijdag 30 oktober.

“Het thema waarover ik wil zingen komt recht uit mijn hart”

Vive la Fête mag je niet missen. Als er één band in de lift zit, is het deze. Op vrijdag 7 oktober spelen ze in Paard van Troje in Den Haag. Tijd om bij te praten met Els Pynoo, die met haar partner Danny Mommens de spil van Vive la Fête vormt. Locatie is de gloednieuwe Patronaat in Haarlem op vrijdag 30 oktober.

Hoe was Lowlands? Els moet even nadenken. Het is me nogal niet druk geweest het afgelopen zomerseizoen. Ze weet het weer. “Dat was een goeie. Zeer plezant. Wij stonden op het Bravo Stage. Er was veel volk. Mensen klapten mee. Bij sommige nummers stonden ze zelfs vanaf helemaal achterin mee te swingen.” Andere leuke optredens dit jaar: “St.Malo, La Route du Rock. Daar speelden we voor 30.000 mensen. We hadden nog niet zo vaak in Frankrijk gespeeld. Ik wist niet wat we moesten verwachten. Het was een enorm succes. Dat vleit. We stonden tussen grote namen als The Cure, Mercury Rev en Symphonic Spree. En de week ervoor stonden we op het BAM festival in Barcelona. Zie je zo’n 10.000 tot 15.000 man uit hun dak gaan. Dat geeft wel voldoening.”

Els en Danny wonen op een boerderijtje met een veel grond erom heen. Ze hebben een studio aan huis. “Het is onze woonkamer. Soms is dat wel lastig, omdat ons huis niet zo goed geïsoleerd is. Als je in bed ligt, zit je naast het mengpaneel. Vannacht was dat ook nog zo.” Danny is vaak ’s nachts bezig met nummers maken en opnemen. “We zouden een chalet op ons erf moeten hebben om in te slapen. Dan mag hij verder doen, zonder stress.” Componeren laat Els de laatste tijd aan Danny over. “Hij is meer bezig met het muzikale. Hij moet altijd een aanzet geven, dan kan ik erop ingaan.”

Els heeft het te druk met andere dingen: “Ik heem mijn verantwoordelijkheid om voor de dieren en de tuin te zorgen. En ik doe ook de huishoudelijke zaken.” Ze lacht: “De was en de plas.” Els vervolgt: “We hebben gemiddeld om de twee dagen een optreden. Het is al een jaar aan een stuk druk. Als we drie dagen vrij hebben, is dat al een luxe. Danny heeft vorige week nog twee nieuwe nummers gemaakt. Ze zijn nu in de demofase. De vorm is er. Nu moeten ze nog uitgewerkt.” Staat haar relatie met Danny niet onder druk door het vele touren? Els kijkt ernstig. “Als we op tour zitten, zijn we volledig bezig met de muziek. Je gaat er samen voor. Daarom blijft de sfeer goed.” Els schrijft de teksten in het Frans. Op het laatste album zijn ze niet te vinden. Els zucht: “Ik zou ze een keer moeten uittypen en op de website zetten. Het moet er nog van komen.”Tourmanager Hans legt uit: “We wilden niet alle teksten direct erop zetten. De vorige keer hebben we dat wel gedaan.” Hij geeft toe: ”Als je ze leest, wordt het duidelijker waarover ze gaan. Ik beloof het: op aanvraag van 3 voor 12 gaan Els en ik vanuit de tourbus ze allemaal erop zetten.”

Hans ziet wel iets in een weblog. “Dat wordt dan direct aan de site gekoppeld. Sioen is daar erg goed in. Het houdt niet zoveel in, als je het dagelijks bijhoudt.” We gaan verder met Els over teksten maken. “Meestal start ik met een thema, waarover ik wil zingen. Dat komt recht uit mijn hart. Ik denk niet vanuit het Nederlands. Mijn Frans is niet uitmuntend, maar ik ken genoeg om mijn teksten te maken. Ik houd er een Frans woordenboek bij om rijmwoorden te vinden. Dan kan ik ermee verder komen.” In Frankrijk heeft ze soms problemen om het Frans te verstaan. “Ze spreken zeer snel. Dan heb ik iets van: wacht!” Zeker als mensen een dialect spreken, zijn ze moeilijk verstaanbaar. “Er zijn zoveel streekdialecten in Frankrijk. En ook in Wallonië.”

Vrijdag 7 oktober: Vive La Fête in Paard van Troje Late Night Special featuring Les Professeurs and The Death Disco Team Zaal open: 22.00 uur, aanvang: 22.30 uur Entree: € 15

 

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag