Etappe Den Haag – Gent: Tomàn doet zijn dichtstbijzijnde buitenland aan Etappe Den Haag – Gent: Tomàn doet zijn dichtstbijzijnde buitenland aan

“Het is een fijn idee om bands uit twee steden te vergelijken”

, Cok Jouvenaar,

Etappe Den Haag – Gent: Tomàn doet zijn dichtstbijzijnde buitenland aan

“Het is een fijn idee om bands uit twee steden te vergelijken”

Cok Jouvenaar, ,

Het uitwisselingsproject Etappe Den Haag – Gent vindt zondag 27 november plaats. De Haagse acts mogen min of meer bekend zijn. Tijd om het licht te laten schijnen op een aantal Gentse acts die op deze zondag acte de presence geven in het Paard van Troje. Tomàn is de tweede in de reeks.

“Het is een fijn idee om bands uit twee steden te vergelijken”

Tomàn is vernoemd naar de betaaleenheid van Iran. 1 tomàn is gelijk aan 10 rails en voor 8 rails koop je een pakje sigaretten is Iran. De band Tomàn maakt alternatieve gitaarpop onder de noemer postrock. Dit viertal wordt gezien als de jonge Vlaamse belofte van dit moment.Jens, Wouter, Lode en Bram zijn live op hun best en geven meeslepende shows van de hoogste orde weg. Vergelijkingen met grote namen is niets bijzonders voor Tomàn. Na drie demo’s kwam begin dit jaar hun debuutalbum Catching A Grizzlybear, Lesson One uit. Waanzinnige recensies volgden in onder meer de OOR en op Kindofmusic. We spraken met Bram, de toetsenist van Tomàn, over het eerste Haagse optreden van de band. Wat is jullie connectie met Den Haag, wel eens eerder hier gespeeld? “Nope, het is wel ons tweede Nederlandse optreden. Het Paard van Troje als zaal is ons wel bekend.” Zijn jullie bekend met enkele Haagse acts? “Met het schaamrood op de wangen, helaas niet. Fijn dat de etappe bestaat dus, kwestie van onze horizon te verbreden.” Zijn deze twee steden muzikaal te vergelijken volgens jullie? “Naar wij menen begrepen te hebben, bloeit Den Haag al evenzeer als Gent. Dat willen we zeker uitchecken!” Hoe is de popscene in Gent? “Gent bloeit als nooit tevoren en daar hebben clubs als Kinky Star een groot aandeel aan. Je komt veel van de groepen ook gewoon tegen in het café of in repetitiehokken. Iedereen kent (min of meer) iedereen en da's wel fijn, je leert van elkaar.” Blij met zo’n uitwisseling? “Ongelooflijk fijn idee om bands uit twee steden die uiteindelijk helemaal niet zo ver van elkaar liggen te vergelijken. Misschien bestaat er wel iets als een Haagse sfeer, of een Gentse vibe? Het is ook een heerlijke kans om ons dichtstbijzijnde buitenland aan te doen. Nu al respect en dankuwel aan de organisatie!” Hebben jullie de verwachting dat jullie meer voet aan Nederlandse grond krijgen? “Er komen een paar fijne programmeurs langs om ons te checken, dus misschien mag je meer Tomàn in Nederland verwachten volgend jaar. Het optreden op de etappe is het eerste van een kleine Nederlandse tour. We spelen in de week erna een zestal concerten, mooi verspreid over Nederland (Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Den Helder, Amsterdam, Tilburg). Het is onze tweede buitenlandse tour, heerlijk on the road met The Van Jets (spelen tijdens de Etappe om 19.30 uur in de Kleine Zaal van het Paard). Daar kijken wij ongelooflijk naar uit, al was het alleen al voor de flipflopvla die wij hier niet hebben.” Tomàn zal het programma van Etappe Gent – Den Haag in het Paard Podiumcafé afsluiten om 21.15 uur. Laatste nieuws omtrent de Etappe Den Haag: Het optreden van de Gentse formatie Orange Pecco gaat om privéredenen van één van de bandleden niet door. Orange Pecco wordt vervangen door de formatie The Black Jettas. Deze band zal spelen om 18.45 uur in het Paardcafé.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag