State-X New Forms festival verhuist naar de luwte van december State-X New Forms festival verhuist naar de luwte van december

Programmeur Henk Koolen: “Er viel na de eerste editie heel wat te evalueren”

State-X New Forms festival verhuist naar de luwte van december

Programmeur Henk Koolen: “Er viel na de eerste editie heel wat te evalueren”

Het experimentele Haagse festival State-X New Forms, dat begin juli vorig jaar een slecht bezochte eerste editie beleefde, is dit jaar verplaatst naar 16 en 17 december. De organisatie hoopt in de periode voor kerst minder last te hebben van andere grote Haagse festivals. Ook valt de maand december beter in het halfjaarlijkse denkraam van de subsidiegevers.

Programmeur Henk Koolen: “Er viel na de eerste editie heel wat te evalueren”

Vorig jaar had het experimentele Haagse festival State-X New Forms te kampen met lage toeschouwersaantallen, ondanks een programmering met ondermeer Tortoise, The Dillinger Escape Plan en Plaid. In plaats van de gehoopte 1500 man kwam slechts een derde daarvan opdagen. De strop kon achteraf gelukkig nog beperkt beperkt door personeelskosten door te berekenen aan Het Paard in plaats van naar het festival. “De fusie van twee eigenwijze festivals was lastig en er viel achteraf heel wat evalueren”, geeft programmeur Henk Koolen toe. Het opvallendste verschil met vorig jaar is dat het festival dit jaar niet meer begin juli wordt gehouden, maar op 16 en 17 december. “Wij hebben nooit vastgezeten aan een bepaalde tijd van het jaar”, stelt Koolen. “Maar het was in juli moeilijk opboksen tegen The Music In My Head en North Sea Jazz: alle posterplakplaatsen waren al verkocht aan die grote festivals. En er is nog een andere laag-bij- de-grondse reden voor december. Vorig jaar moesten we tot mei wachten voordat het budget bekend was, omdat de projectsubsidies bij de gemeente Den Haag en het Casema Cultuurfonds per half jaar lopen. Het is een stuk relaxter nu we de toezeggingen binnen hebben en we minder afhankelijk zijn van last minute beslissingen.” Een ander bezwaar bij de evaluatie was dat er bij de eerste editie te veel andere locaties naast het Haagse poppodium Het Paard betrokken waren. In december zijn er vijf podia, waarvan drie in Het Paard en twee in de aanpalende club One Four, waardoor er voor maximaal 2000 bezoekers plaats is. Koolen: “We willen andere locaties wel gebruiken in de week voor het festival voor pre-events met kleinere acts, die daar beter tot hun recht komen.” Op dit moment is het nog te vroeg om in te gaan op de programmering, maar in totaal zullen elke avond 24 of 25 acts geprogrammeerd worden. De bedoeling is zelfs om de bezoekers in acht verschillende profielen in te delen, die suggesties voor hun eigen festivalroute krijgen. Om vast een tipje van de sluier op te lichten, wil Koolen al wel kwijt dat de programmacommissie gecharmeerd is van de Finse neo-folk psychedelica band Circle. Koolen “Maar ik denk dat we daar nul kaarten op verkopen…”
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag