Legendarisch trio warmt publiek voor 30ste North Sea Jazz Festival op Legendarisch trio warmt publiek voor 30ste North Sea Jazz Festival op

Special NSJ 30th Anniversary Concert met Keith Jarrett, Jack DeJohnette en Gary Peacock

, Redactie 3voor12 Den Haag,

Legendarisch trio warmt publiek voor 30ste North Sea Jazz Festival op

Special NSJ 30th Anniversary Concert met Keith Jarrett, Jack DeJohnette en Gary Peacock

Redactie 3voor12 Den Haag, ,

Werden we gisteren weer even wakker geschud over Den Haag en het North Sea Jazz festival in de column van Derk Groen. Vandaag ontvangen we het bericht dat drie grote namen uit de hedendaagse jazzwereld, de woensdag voor het 30ste North Sea Jazz festival de jazzliefhebbers even komt opwarmen. Keith Jarrett, Gary Peacock en Jack DeJohnette geven op woensdag 6 juli een speciaal 30th Anniversary-concert in de PWA-zaal van het Nederlands Congres Centrum te Den Haag.

Special NSJ 30th Anniversary Concert met Keith Jarrett, Jack DeJohnette en Gary Peacock

Het North Sea Jazz Festival viert dit jaar haar 30-jarig jubileum. Ter ere hiervan geeft het legendarische trio Keith Jarrett / Gary Peacock / Jack DeJohnette op woensdag 6 juli een speciaal ‘30th Anniversary’-concert in de PWA-zaal van het Nederlands Congres Centrum te Den Haag. Het is voor het eerst sinds twintig jaar dat deze topformatie weer in Nederland optreedt. De laatste keer was tijdens de 10e editie van North Sea Jazz in 1985. De kaartverkoop voor dit unieke concert start aanstaande zaterdag. Keith Jarrett, Gary Peacock en Jack DeJohnette spelen al sinds 1983 samen. Het repertoire van het trio bestaat uitsluitend uit jazz standards, maar dan wel op een geheel eigenzinnige, onderzoekende wijze gebracht. Tot nu toe heeft dit geresulteerd in vier studio-albums en maar liefst dertien concertregistraties, die allemaal op het ECM-label zijn verschenen. In de loop der jaren is de band veelvuldig door de internationale muziekpers onderscheidden en heeft zij over de gehele wereld talloze publieksprijzen in ontvangst mogen nemen. Ook individueel hebben de drie leden een indrukwekkende carrière opgebouwd. Keith Jarrett wordt gezien als de belangrijkste en één van de meest creatieve pianisten sinds de jaren zestig. Zonder uitzondering werd hij de afgelopen vijf jaar tot Pianist of the Year verkozen in de Downbeat Critics Poll. Jarrett heeft met zeer grote jazzartiesten gespeeld. Miles Davis, Art Blakey, Charlie Haden en het Charles Lloyd Quartet. Internationale faam verwierf hij vooral met zijn soloconcerten die uit volledig geïmproviseerde muziek bestonden, zoals het brilliante Köln Concert. Gary Peacock is een subtiele bassist. Zijn vrije spel en creatieve ideeën hebben meerdere generaties bassisten geïnspireerd. Bill Evans, Miles Davis, Archie Shepp, Sonny Rollins, Sarah Vaughan, Chick Corea en Bill Frisell zijn enkele namen waarmee hij heeft samengewerkt. Jack DeJohnette is naast één van de inventiefste jazzdrummers ook één van de aller bekendste. Zijn muzikale loopbaan begon in de avant-garde scene van Chicago. Na zijn verhuizing naar New York in 1966 speelde hij samen met onder meer Bill Evans, John Coltrane, Thelonious Monk, Miles Davis, Betty Carter en Abbey Lincoln. Keith Jarrett/Gary Peacock/Jack DeJohnette Woensdag 6 juli 2005 PWA zaal - Nederlands Congres Centrum - Den Haag Entree: € 75,- / € 83,- / € 90,- Kaartverkoop start zaterdag 5 maart om 10.00 uur. Het North Sea Jazz Festival vindt dit jaar voor de laatste keer plaats in het Nederlands Congres Centrum van Den Haag van 8 juli tot 10 juli. De officiele opening is op donderdag 9 juli met een optreden van Ibrahim Ferrer tijdens het Midsummer Jazz Gala.
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag