Documentaire over Haagse electroscene in première op 3VOOR12TV Documentaire over Haagse electroscene in première op 3VOOR12TV

Filmmaker Lindgreen: “Het moest geen klassieke alles onthullende documentaire worden.”

Documentaire over Haagse electroscene in première op 3VOOR12TV

Filmmaker Lindgreen: “Het moest geen klassieke alles onthullende documentaire worden.”

In When I Sold My Soul To The Machine, de film die woensdag 19 januari bij 3VOOR12TV in premiere gaat, wordt de Haagse electroscene bloot gelegd. Een undergroundscene van compromisloze dj’s die zich niets aantrekt van de rest van de wereld. Wereldvreemd, maar o zo gepassioneerd.

Filmmaker Lindgreen: “Het moest geen klassieke alles onthullende documentaire worden.”

Woensdagavond 19 januari zal op 3VOOR12 de documentaire When I Sold My Soul To The Machine, over de Haagse electroscene, in première gaan. Het is de eerste film die op 3VOOR12TV uitgezonden wordt en meteen een bijzondere. In een sfeervolle documentaire maken we kennis met de gesloten wereld van de Haagse electro. Een wereld vol gepassioneerde en wereldvreemde dj’s die hart en ziel in een muziekstijl steken die de rest van de wereld koud laat. In When I Sold My Soul To The Machine laten dj’s Legowelt, Guy Tavares, Alden Tyrell en I-f zien wat hen beweegt. In de documentaire vertellen de dj’s openhartig en vol overgave over hun wereld. “We zijn niet asociaal. We zijn heel sociaal, alleen niet naar de meute toe”, vertelt dj I-f. “We zijn nooit toegelaten tot de club van kerstvierders en we hebben ons er nooit tot aangetrokken gevoeld. Dan lijk je al snel een depressieve treurwilg, maar ik ben dolgelukkig met mijn eigen sores.” Ook Guy Tavares, die zijn eerste releases financierde door lsd te dealen, voelt zich buiten de wereld staan wanneer hij over zijn label Bunker vertelt. “Het is als een bunker van waaruit pulsen gezonden worden. Een veilig honk onder de grond. Verborgen voor de rest van de wereld, maar we zenden wel codes uit voor de freaks om die te ontrafelen.” Naast interviews met de belangrijkste mensen uit de electroscene, gefilmd op sfeervolle locaties in Den Haag, zien we de dj’s aan het werk in lege zaaltjes, achter de knoppen, draaitafels en tijdens primitieve geïmproviseerde radio-uitzendingen. Filmmaker Ronald Lindgreen had geen grote plannen bij het maken van de documentaire. “In eerste instantie maakten we de film voor de artiesten en hun selecte groep luisteraars, dus de aanpak was niet gericht om een bepaald glad resultaat te halen,” meent de regisseur. “Het moest geen klassieke alles onthullende documentaire worden. We doen alles zelf.” Lindgreen had geen filmcrew tot zijn beschikking, maar maakte zijn film met vrienden Igor Lesic en Merijn Pancras. “Een crew is leuk voor de aftiteling, maar met zijn drieën kom je ook al een heel eind. Deze film is zonder geld gemaakt, met de apparatuur die we al hadden, in ons eigen tempo en tijd.” Lindgreen was al langer geïnteresseerd in de Haagse electroscene. “Ondanks dat die scene naast de deur ligt, blijft het duister en mysterieus. Een groep artiesten die al jaren lang samen met elkaar een bepaalde cultuur uitdragen. Stug, pretentieloos en zonder concessies hun passie volgen.” De documentaire is zichtbaar met dezelfde passie gemaakt als waarmee de dj’s met hun muziek bezig zijn. Lindgreen is even onafhankelijk en compromisloos te werk gegaan. “We zijn nu net zo blut als voordat we de film maakten, en net zo blut als volgend jaar. Maar dat is ook niet het einde van de wereld als er een film als deze tegenover staat.” When I Sold My Soul To The Machine: woensdagavond 19 januari, 20.00 uur, 3VOOR12TV Central.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag