Flyerverbod voor bandavonden in Haagse kraakscene werkt averechts Flyerverbod voor bandavonden in Haagse kraakscene werkt averechts

Actie drukt illegale avonden door mazen van wet en maakt ze populairder

Flyerverbod voor bandavonden in Haagse kraakscene werkt averechts

Actie drukt illegale avonden door mazen van wet en maakt ze populairder

Een week geleden meldde 3VOOR12/Den Haag dat de gemeente daar optreedt tegen kleine illegale optredens in kraakpanden. De laatste Den Haag Ruist avond in De Garage is door de politie opgebroken. Er mag niet langer reclame gemaakt worden voor de bandavonden. Guy van SCSI-cell, de bar van kraakpand De Illusie, lacht zich nu rot: “Ik denk dat het de eerstkomende keer alleen maar drukker wordt.”

Actie drukt illegale avonden door mazen van wet en maakt ze populairder

De organisatoren van Haagse concerten in kraakpanden mogen van de gemeente Den Haag niet langer flyeren, posters ophangen of op welke andere manier dan ook reclame maken. Twee weken geleden ontruimde de politie al de tweemaandelijkse bandavond Den Haag Ruist in kraakpand De Garage. Vorige week kwam daar de actieve verwittiging van het bekendmakingsverbod bij. De burgemeester ziet de avonden als evenementen en voor evenementen heb je een vergunning nodig, anders zijn ze illegaal. Toch is Guy van de SCSI-cell in kraakpand een week later allerminst rouwig: “Eerst dacht ik nog, shit, we moeten in actie komen.” Maar inmiddels is hij weer tevreden. Hij sprak met de politie, die niet alles wilden verbieden: “Ik mag wel mensen persoonlijk uitnodigen. Dan is het een privefeest en dat mag wel.” En dus heeft hij in een week al een bestand van meer dan 250 adressen van ‘vrienden’ bij elkaar verzameld. “Het was hier nooit belachelijk druk. Maar ik gok dat nu we mensen gericht gaan uitnodigen, het beter gaat lopen. We mogen van de politie niet meer dan vijftig mensen uitnodigen, dus afhankelijk van het programma gaan we wel de liefhebbers benaderen.” Door de opgelegde beperking van de gemeente heeft de SCSI cell feitelijk haar promotiebeleid onder de loep genomen en aangescherpt. Het is betrekkelijk makkelijk om een vriend van Guy te worden en dus voor zijn privefeestjes uitgenodigd te worden. Er zijn twee voorwaarden: “Je moet niet bij politie of gemeente werken en mij even een mailtje sturen.” In samenwerking met andere kraakpanden en organisatoren van ‘muzikale vrijplaatsen’ werkt hij nu aan een site waar je je kunt aanmelden op een regionaal emailnetwerk. Is er ergens iets te beleven, dan wordt je persoonlijk uitgenodigd. Een woordvoerder van de politie Haaglanden laat desgevraagd weten niet tegen specifieke kraakpanden op te treden. “Niemand mag flyeren voor commerciële doeleinden. Een feest is een commercieel doel. Daarnaast is het heel simpel: als een feest geen vergunning heeft, is het illegaal. Krijgen wij daar lucht van omdat we een flyer vinden of een poster zien hangen, dan grijpen we natuurlijk in.” Over de afspraak tussen de politie en de SCSI-cell dat er wel gericht uitgenodigd mag worden, kan de politie niets zeggen. Ook de voorlichtingsafdeling van de gemeente Den Haag isniet op de hoogte van een specifieke actie tegen illegale feesten in kraakpanden en laat zich derhalve eveneens in algemene termen uit: “Illegale feesten mogen niet, evenals flyeren. Heeft iemand een afspraak gemaakt met de politie, dan moet je voor informatie bij de politie zijn.” Binnenkort speelt er weer een band in de SCSI-cell. Alleen voor genodigden, dat spreekt voor zich.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag