Recensie debuut-cd NuClear Family Recensie debuut-cd NuClear Family

Nieuw album geeft de Haagse hiphopscene een familiegevoel

, Jeroen Jansen,

Recensie debuut-cd NuClear Family

Nieuw album geeft de Haagse hiphopscene een familiegevoel

Jeroen Jansen, ,

Nadat eerder het samenwerkingsverband Supreme Court de aandacht wist te vestigen op Haagse hiphop is die taak nu overgenomen door de crews van de NuClear Family. Evenementen als Hague HipHop, Bomb The Planet, Word 'M Up, Statement, BlockParty en The Experience laten zien dat de Haagse HipHop scene bestaat, populair is en waarschijnlijk populair blijft.

De NuClear Family bestaat uit leden van de hiphopacts Derde Kamer en Pick Pockets. Maar de familie lijkt groter dan alleen deze twee groepen. Vele andere artiesten hebben hun medewerking verleend aan de debuut-CD van het collectief. Zo horen we Coup deVillz, leden van VSOP, Skinny Scotty, Terilekst en Andy Ninvalle van Bagga Bownz, maar er staan ook bijdragen op van minder bekende artiesten als Jester, Luminous Twinz, Wicked, Serene, Unorthadox, Dutchman en Quest. Vrij uniek omdat daarmee muzikanten uit Den Haag, Rotterdam, Zoetermeer, Venray en New York in een familie zijn verenigd.

Het debuutalbum van NuClear Family brengt zo'n zeventig minuten muziek. Van underground hiphop tot aan party rap en zowel Engels- als Nederlandstalig. De CD bevat partysongs als 'Nitty Gritty' en punchline gerichte nummers als '0-7-0', maar wanneer je goed luistert zijn er ook nummers met een diepere betekenis. Nummers als 'Inquisitie', 'Se7en' en 'Iconoclastix' vormen bij elkaar als het ware een verhaal. Er worden vergelijkingen getrokken tussen hiphop en religie door middel van woordspelingen. In de 'Inquisitie' worden vergelijkingen getrokken tussen hiphop in het heden en hiphop in het verleden. 'Se7en' gaat in op de 7 zonden binnen hiphop: welke zonden worden vaak begaan, maar zouden eigenlijk niet mogen voorkomen in hiphop. In 'Iconoclastix' vraagt de NuClear Family zich af hoe hiphop eruit zou zien in de toekomst over pak hem beet 20, 30, 40 jaar.

Daarnaast brengt het album nog een aantal skits. Daarin krijgt een aantal nieuwe artiesten de kans zichzelf te introduceren. Luminous Twinz laten kort van zich horen in de gelijknamige skit. Zij, DNA en Mic-Nificent, zullen binnenkort ook een eigen album uitbrengen. De CD eindigt met een hidden skit. Deze ingesproken voice-mail gericht aan de NuClear Family en is afkomstig van van de Vuursector, een underground hiphopgroep uit Den Haag en Zoetermeer. Dit niet zo vriendelijk bedoelde bericht heeft zijn eigen bewerking gekregen op de cd. Luister en gij zult begrijpen. Door dit album zorgt de NuClear Family, na het samenwerkingsproject van Supreme Court, voor een duidelijke tweede Haagse stip op de kaart van Nederland. Supreme Court zorgde voor de wederopstanding van hiphop in Den Haag en de NuClear Family brengt deze wederopstanding nog een stap verder.

Haagse Hiphop dood? Hell no! Er zijn veel optredens van Haagse HipHop groepen, waaronder optredens die zelfs ver buiten Den Haag reiken. Daarnaast zijn er Haagse DJ's die hun hiphop platen regelmatig spinnen op verschillende locaties in het land. En er is een vaste club van mensen die werkt aan het samenbrengen van de hiphop cultuur via verschillende media als Internet, muziekbladen en radio. Evenementen als Hague Hiphop, Bomb The Planet, Word 'M Up, Statement, BlockParty en The Experience laten zien dat de Haagse hiphopscene bestaat, populair is en waarschijnlijk populair blijft.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag