Blo.Torch keert terug aan het metalfront Blo.Torch keert terug aan het metalfront

"Mariah Carey, dat is pas iets van de duivel"

, Peisam Tsang

Blo.Torch keert terug aan het metalfront

"Mariah Carey, dat is pas iets van de duivel"

Peisam Tsang ,

Na een relatief lange pauze is de Haagse metalformatie Blo.Torch terug met een nieuwe demo. De in 1996 door Hassan en Marvin begonnen groep heeft een nieuwe drummer en zanger. Verder moest de band op zoek naar een nieuw label, nadat de in 2000 gesloten platendeal bij Earache uiteindelijk toch niet doorging.

Blo.Torch is voortgekomen uit de bands Manifest en Psycho Rampage. De naam is nog steeds van toepassing op de groep. Net als een lasbrander metaal snijdt en aan elkaar smelt proberen de Hagenaars allerlei metalstijlen uit elkaar te halen en te combineren. Ieder heeft zo zijn eigen inbreng, er is geen echte leider aan te wijzen binnen de band. "We zijn een democratische band!" Erg blij zijn de leden met de nieuwe zanger Chris. "Wat Michel destijds deed, dat deed Chris ook al met de audities." Chris: "Op een gegeven moment had ik het idee dat ik bleef hangen in de band waarin ik zat, dat ik geen steek meer verder kwam. Toen heb ik audities voor Blo.Torch gedaan. Tot nu toe bevalt het prima." Vanaf het begin dat Chris erbij is gekomen, is hij meteen mee gaan schrijven.

Blo.Torch is hard op zoek naar een nieuwe platendeal. De in 2000 gesloten overeenkomst met Earache bleek achteraf niets waard te zijn. Marvin: "Het label moet er volledig achterstaan, anders heeft het ook geen zin. We zijn maar weer uit elkaar gegaan. Die beslissing was snel genomen, omdat er ook geruchten waren dat het financieel slecht ging met het label." Totdat een nieuwe maatschappij zich meldt zal de groep zich vooral richten op live-shows. Melvin: "Volgend jaar een paar weekenden naar Duitsland, kortom: "Back on the Road!" En al reacties voor grote festivals? "Nee, dat wordt moeilijk, je hebt wel back-up van een label nodig en we hebben geen label. Maar met de nieuwe demo 'Plan B', die eigenlijk al niet representatief meer is, omdat Chris er niet op meezingt, proberen we alsnog wat deuren open te trappen."

Toch zijn er niet echt veel grote veranderingen in Blo.Torch. De oude nummers worden gewoon met Chris gespeeld. Aan nieuwe nummers wordt gewerkt. Het is toch vrij opvallend dat juist deze gasten met death metal bezig zijn. Allen zijn groot geworden met andere muziekgenres. Sander is opgegroeid met jazz en fusion. "Metal luister ik eigenlijk niet de laatste tijd, maar het is wel leuk om te spelen." Marvin: "Waar ik veel naar luisterde waren bands als At The Gates, Morbid Angel en Crowbar. Het is meer een kwestie van mentaliteit, de combinatie van de verschillende stijlen en de instelling van de bands. Voor Blo.Torch is het ook belangrijk om diezelfde vrijheid toe te kunnen passen in onze muziek." Hassan is vooral gecharmeerd van Zweedse deathmetal. "De combinatie bruutheid en melodie spreekt me erg aan." Chris heeft van zijn vader klasiek en jazz meegekregen. "De periode met Iron Maiden heb ik helemaal overgeslagen." Pascal: "Jazz en fusion, alles wat los en vast zit wordt gebruikt ter inspiratie, van breakbeat tot grindcore." Waren die familia er wel blij mee dat ze metal gingen maken? "Ze staan achter ons." Het werd niet gezien als muziek van de duivel? Pascal: "Nee, Mariah Carey, dat is pas iets van de duivel."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag