Tacker timmert hard aan de weg

"Kennelijk slaat onze muziek aan."

Lilian van Dijk, ,

Ruim tien jaar geleden waren gitarist Roland 'Bol' Dirkse en bassist Peter Kennedy regelmatig in Den Haag en omstreken te zien met hun funkband Prat's the Whoblem. Bol stapte vervolgens over naar de band van Anouk. André Kemp maakte de Nederlandse podia onveilig met Billy the Kid, waarna hij een jaar met Kane optrad. Eric Corton, bekend presentator bij radio en TV, was tot voor kort de energieke leider van het Eric Corton Trio, dat rockabilly muziek maakte. Zet deze vier mannen bij elkaar en je krijgt Tacker.

Het was Eric die enige tijd geleden bij zijn vriend André langs kwam met wat nieuwe nummers. "Ik was al een hele tijd met die songs bezig. Melodieuze, redelijk zware rock; liedjes met een kop, staart en inhoud. André zag er wel wat in. Ik vroeg hem of hij muzikanten wist. Hij had zelf interesse en haalde er Peter en Bol erbij. Eind januari zijn we gaan repeteren en vanaf februari heten we Tacker. In maart deden we de eerste optredens." Twee keer in een week tijd de Paap vol krijgen was hun eerste wapenfeit. "Ja, daar stonden we wel van te kijken. Kennelijk slaat onze muziek aan." Sindsdien gaat het hard. Dat het de band meteen al zo voor de wind gaat, heeft ook te maken met hun ervaring bij bekende bands, waardoor ze nu al bij het bedrijf AT-Productions van Edwin Jansen zitten, dat hun boekingen doet naast die van bands als Kane, Di-rect en Van Dik Hout.

Tacker heeft inmiddels drie tracks opgenomen. Bas van Wageningen, bassist van Di-rect, gaat de single produceren. Bol over Anouk: "Ik heb platen met haar gemaakt, overal gespeeld in Europa en ook een toertje gedaan in de VS. In 2001 werd de andere gitarist, Paul Jan Bakker, gevraagd om eenmalig bij Kane akoestische gitaar te spelen bij de TMF Awards. Wij vonden dat heel normaal. Wij deden er ook wel eens iets naast. Maar Anouk zei tegen Paul Jan dat als hij dat deed, ze hem zou ontslaan. De rest van de band zei: 'Hij eruit? Dan wij ook.' Dus toen Paul Jan inderdaad met Kane optrad, moesten we allemaal weg. Niet omdat we ons werk niet goed deden.

In het begin was er veel kritiek op de band, maar in die periode klonken we lekker vet en strak." Zijn conclusie: "Als Anouk zoiets in haar hoofd haalt, gebeurt het ook. Zo is ze nou eenmaal. Wat niet wegneemt dat ik een onwijs leuke tijd met haar heb gehad." Bol hield zich daarna bezig met studiowerk. "Ik heb partijen ingespeeld op CD's van Rose, Chris Zegers en Caithlin. Ik heb ook een tijdje in de band gezeten van het tv-programma The Vibe Club en ik heb een jaar lang lesgegeven aan Bad Candy." André, over zijn carrière: "Het klikte niet zo tussen mij en de jongens van Kane, daarom ben ik na een jaar opgestapt. Daarna heb ik een hele tijd gewoon niks gedaan op bandgebied. Ik had er geen zin meer in. Ik heb veel commercials gedaan, bijvoorbeeld voor Douwe Egberts en Heineken. Tussendoor wat studiodingen gedaan, vaak met Bol. Tot het op een gegeven moment ging jeuken en ik weer in een band wilde spelen." Ondertussen was hij met Dick Westland, de vader van Di-rect drummer Jamie, de Basementstudio begonnen in Den Haag. "Daar is lesruimte en een opnamestudio en soms oefenen er bands."

De vier bandleden, dertigers, hebben allemaal een relatie en kinderen. Of ze daardoor anders tegen het bestaan van muzikant aankijken? "Er komt een hoop extra planning bij kijken. Het komt voor dat we om zes uur 's ochtends thuis komen, om acht uur nog even de kinderen naar school brengen en dan pas gaan slapen. Is er iets met de kinderen, dan is dat heel belangrijk. Daar hebben we over en weer begrip voor." André: "Mijn moeder zei tegen mijn vriendin: 'Hij is eerst met zijn drumstel getrouwd en dan pas met jou.' Zo extreem is het niet, maar er zit wel een kern van waarheid in."