De splinternieuwe Bredase rapgroep VEILINGKADE kwam in mei met debuut EP ‘Trapmoney & Poloshirts’, en had meteen een presentatie voor een uitverkochte Mezz Kleine Zaal. En komend weekend staat VEILINGKADE op het Future Stage van Breda Barst. De groep bestaat uit vier rappers en één dj/producer met allen een eigen sound en stijl. Living Large (rapper, producer), Dan Harper (rapper), Banda (rapper), JP (rapper) en SiD (dj, producer) en wordt gecoacht door producer Ben Jur. Wij spraken Dan Harper in de aanloop van het optreden op het Future stage over VEILINGKADE, de rolverdeling en samenwerken met elkaar en andere kunstdisciplines.

Jullie zijn met vijf man, hoe is de groep ontstaan?
Harper: “De groep is jaren geleden ontstaan. We hebben elkaar ongeveer dertien jaar geleden leren kennen door het skaten. Rappen deden ik en Living Large al een tijdje. Hij maakte vooral beats en ik gooide hier en daar een freestyle. Banda begon in die periode ook met rappen en van het een kwam het ander. Toen uiteindelijk JP terugverhuisde vanuit Nijmegen was het aan. Ben Jur vond het hard wat we aan het doen waren dus toen zijn we bij hem de studio in gedoken, daar heeft het eerste project vorm gekregen en is VEILINGKADE geboren.”

Zijn er buitenaf nog meer mensen die meewerken of doen jullie alles zelf?
“Buiten ons vijven werken er veel jongens mee aan het hele concept. Tim Couwenberg, student aan de AMFI, zorgt voor onze styling en Casper Storm doet het management. Verder denken we met nog veel bekenden en vrienden na over het hele concept. VEILINGKADE is een echte team effort.”  

In een vorig artikel stond dat jullie allemaal een eigen stijl hebben. Kan je dat een beetje uitleggen? Welke stijlen komen veel naar voren, welke verschillen zijn er?
"We hebben inderdaad allemaal ons eigen ding, uiteraard met veel overlap, maar uiteindelijk zijn het echt vier verschillende visies (van de rappers red.) op één track. We kijken als groep heel erg naar wat iedereen hard vindt en wat de stijlen zijn die we toe kunnen passen en mixen, zo ontstaat er een soort fusion van onder andere boombap, trap en underground beats.”

Waar komt die (oldskool) muziekkeuze vandaan?
“We maakten al veel boombap. Het begon bij stoffige samples met minder drums. Daaruit volgde de trap en boombap die we nu maken. Uiteindelijk gaat het gaat erom dat je maakt wat je hard vindt, dat kan vorm krijgen met allerlei soorten beats.”

Veilingkade

Is het fijn om met zoveel man te werken, of zorgt dat weleens voor problemen?
“Zeker. 100%, het zorgt voor veel meer creativiteit. Door met meerdere mensen te zijn, zijn er veel verschillende visies op projecten, daar wordt iedereen alleen maar beter van. We kunnen over alles heel open met elkaar praten en eerlijke, en soms harde, feedback geven. Eigenlijk is het enige nadeel het samenkomen. We hebben allemaal een redelijk volle planning die soms nog langs elkaar kan lopen, maar ja dat is life.”

Jullie werken veel samen met kunstenaars, zei je. Zijn jullie ook van plan om iets anders te maken dan muziek? Of zitten er binnen jullie groep ook mensen die dat al doen? 
“Wij vijven maken voornamelijk muziek. Maar velen in onze cirkels zijn bezig met andere kunstvormen. We willen het liefst met die mensen samen werken voor bijvoorbeeld merch of artwork voor tracks. Uiteindelijk vinden we het belangrijk om die creativiteit in eigen stad te zoeken.”

Wat verwachten jullie in de (nabije) toekomst te doen en te bereiken?
“We hebben nu drie shows gedaan. In de Mezz, op Vogelpop en bij Pier15. Al die shows waren keihard. Het publiek ging lekker mee en er waren goede moshpits. Qua optredens wil je eigenlijk alleen maar nog gekker gaan. Het kan nog groter, nog beter en nog gekker. We zitten nu pas aan het begin van ons proces. We kunnen nog veel leren en daardoor ook veel groeien.”

Wat voor show willen jullie neerzetten bij Breda Barst?
“Voor mensen uit Breda is optreden bij Breda Barst een enorme mijlpaal. Het is een droom om daar te mogen staan. Als youngboys van dertien gingen we al naar dit festival en stonden we de hiphop acts zoals Fresku te bewonderen. Breda Barst is een overwinning en ik ben heel trots op de jongens. Ik ga nog niet te veel zeggen over hoe de show eruit gaat zien… Wat ik wel wil vertellen is dat het supervet wordt en dat de mensen zelf moeten zien hoe het is, dus vooral komen kijken!”

Wat is het volgende project na Breda Barst?
“Er komt zeker een volgend project aan. Het moet nog vorm krijgen, maar we zijn er al druk mee bezig. We hebben laatst een schrijverskamp gehad en werken aan veel nieuwe tracks. Nieuwe merch en singles zijn dingen die je in de toekomst kunt verwachten. Voor nu staan de nieuwe tracks het hoogste op het lijstje. We zijn er elke week en bijna elke dag mee bezig."