Na eerdere dappere pogingen tijdens de corona periode kon eindelijk Belgenfestival Ik Zie U Graag ook weer doorgaan. Dit keer ook weer op zondag, als cadeautje. Het hele weekend stond Mezz bomvol Belgische muzikanten en was er van alles te doen en te beleven zoals exposities, het kleinste Le Grand Café en Klappen met Willem. Dit is ons verslag van de zondag, met optredens van Anna Rune, The K., RHEA, Pothamus, The Haunted Youth, Emma Bale en RAMKOT.

Anna Rune opent vanmiddag als een one woman band, met vooral liedjes op de piano en ze bespeelt ook zelf de drumcomputer en -pedaal. De jonge zangeres was de eerste vrouwelijke winnaar van het programma De Beste Singer-Songwriter in 2015. Anno 2022 heeft ze een nieuw album uit: ‘For Monumental People’ met zeer persoonlijke nummers over problemen (‘The Secret’) en het overwinnen van het altijd kritische stemmetje in je hoofd (‘The Critic’). Mooie nummers, gevoelig gebracht. Een uitstekende opening van deze zondagmiddag.

In het halfuurtje overbrugging tussen Anna Rune en The K. pikken we weer een Klappen met Willem mee, waarbij Willem Jongeneelen rockgroep RHEA op de bank heeft. RHEA vertelt over de start en plotse opgang van hun carrière waarbij zanger Jorge aanhaalt niet zoveel op te hebben met de vergelijking met Royal Blood: “In de lage landen doen wij dat veel te vaak, vergelijken met internationale namen.”

Noiserock trio The K. wist al eerder te verbluffen op Breda Barst, al is spelen om 17.00 uur, terwijl het buiten lekker weer is, toch wel een opgave. Desalniettemin zet The K. een brute en gruizende set neer, met heerlijk werk van ‘Amputate Corporate Art’ uit 2020. Zanger/gitarist Sébastian schreeuwt de longen uit zijn lijf, over de rauwe, pure punksongs. Het einde is hilarisch met Sébastian die door het publiek trekt en al zingend onder het podium kruipt. Tot de volgende!

De rockers van RHEA gaan hard in België en heeft voor de rest van het jaar een volle agenda, met als voorlopig hoogtepunt een plek op het hoofdpodium van Rock Werchter. En dat geeft zelfvertrouwen: de band geeft een effectief, zelfverzekerd rock ’n roll optreden en heeft met hits ‘Ready To Rumble’ en ‘Rather Be Nothing’ natuurlijk sterke troeven in hun handen. Voor op Rock Werchter of bijvoorbeeld Breda Barst in september. En sorry, die Royal Blood vergelijking klopt wel aardig.

Anna Rune

Tsja, vat een optreden van Pothamus maar eens samen in een paar regels. Niet. Te. Doen. Dit trio uit Mechelen smelt elementen uit post rock, sludge, doom en metal samen en voegt daar tribale, hypnotiserende lagen aan toe. Ze treden op in het bijna duister, met projecties op de achterwand en veel pedalenkasten en extra drums. Het is een drie kwartier meeslepende set voor de liefhebber. Zalig dat zulke bands bestaan! En zalig dat Ik Zie U Graag hier óók oog voor heeft.

De dromerige indiepop van The Haunted Youth is een rustpuntje tussen de harde gitaren op het hoofdpodium vanavond. Ze brengen nummers met een langzame opbouw en een zwevende dreampop sound. Dat zwevende geluid staat dan weer een beetje tegendraads op liedjes over rebelleren zoals hitsingle ‘Teen Rebel’, waarmee de groep vorig jaar De Nieuwe Lichting won bij Studio Brussel. De nummers kennen nog vaak een zelfde stramien waar een te veel herhaling, of saaiheid, op de loer ligt.

Popzangeres Emma Bale treedt vanavond aan met een intieme akoestische set, ze heeft enkel pianist/toetsenist Frank mee. Geheel in stijl met haar album ‘Retrospect’ krijgt Mezz een overzicht van haar nog jonge carrière. Het is een set met een paar kleine charmante missers, Emma’s heldere, mooie zangstem is veel meer memorabel. Ze trakteert zelfs op ‘Kom Pas’, een allereerste speelbeurt, voor het eerst een lied in het Nederlands. En “na een hele dag headbangen” krijgt Bale het ook nog voor elkaar om het publiek te laten meezingen met ‘Fortune Cookie’ een nummers dat ze met Milow maakte.

RAMKOT was ook winnaar van de Nieuwe Lichting van Studio Brussel in 2021 en weet sindsdien in de Benelux al veel potten te breken met hun zelfbedachte ‘ramrock’, vasthoudende rock met zware baslijnen en veel ronkig stoner kabaal. Het geluid neigt af en toe naar een jongere versie van Triggerfinger. RAMKOT heeft met hun energie geen enkele moeite om de late blijvers op de afsluitende late zondagavond mee te krijgen. Een waardige afsluiter van deze Ik Zie U Graag zondag waarop de gitaren regeerden.

Pothamus