Na eerdere dappere pogingen tijdens de corona periode kon eindelijk Belgenfestival Ik Zie U Graag ook weer doorgaan. Dit keer ook weer op zondag, als cadeautje. Het hele weekend stond Mezz bomvol Belgische muzikanten en was er van alles te doen en te beleven zoals exposities, het kleinste Le Grand Café en Klappen met Willem. Dit is ons verslag van de vrijdag, met optredens van EMY, Crooked Steps (alleen foto's), School Is Cool, Ruby Grace, NAFT, Black Box Revelation, Cocaine Piss en Compact Disk Dummies.

EMY is een groep getalenteerde jonge muzikanten rond zangeres Emy Kaboré, gitarist Brian Bogaert en bassist Sander Huys. Altijd lastig, een festival openen om 19.00 uur ‘s avonds, maar EMY maakt indruk met een zelfverzekerde set van warme, soulvolle, funky en jazzy nummers.

Na de set van EMY op het zijpodium gaan de gordijnen open voor School Is Cool. Zanger en frontman Johannes Genard heeft er veel zin in. “Dit is vier keer uitgesteld he? Wauw!” School Is Cool is van het grote, volle geluid a la The War On Drugs en meerstemmigheid als Arcade Fire. En dat werkt, al is het het mooie, rustige ‘I’m Not Fine’ dat naast hits als ‘New Kids In Town’ en ‘The World Is Gonna End Tonight’ het meest indruk maakt. “Het was ons meestgedraaide nummer op Spotify tijdens corona,” vertelt Genard, “terwijl het toch nooit op een album verscheen. Maar eerlijk: ik begrijp dat wel.”
 
In de Kleine Zaal treedt Ruby Grace aan met een drummer en toetsenist/bassist. Haar tweede, ondersteunende stem komt uit een tablet, haar live zangstem heeft wat weg van Amy Whinehouse. De jonge Hasseltse geeft een prima show, met electropop melodieën en live drums. Qua muziek en zang zeker een vrolijke toevoeging, al had een jonger publiek vanavond wat geschikter geweest. Eentje dat Tik Tok referenties snapt, bijvoorbeeld.

In de grote zaal is ondertussen NAFT bezig het publiek na School Is Cool in beweging te krijgen met een opzwepende set van house, techno gebracht door live blazers. NAFT scoort! 

EMY

Black Box Revelation is al een paar jaar geleden van een duo naar drie muzikanten gegaan en dat heeft het live geluid van de band zeker verruimd. De band opent door een paar grote hits op te dienen en blijft die daarna serveren. Zo wordt het een degelijke, sterke greatest hits show, want aan de blues rock van dit stel kun je je geen buil vallen. Black Box Revelation is dan ook een echte headliner die al vaker in Mezz speelde, met vandaag een langgerekte versie van ‘Never Alone’ als een hoogtepunt.

“Fuck this shit! Fuck this shit!”, het laatste nummer van Cocaine Piss is een meezinger en frontvrouw Aurélie Poppins vraagt vriendelijk of iedereen mee wil zingen. In ongeveer drie kwartier stuurt de band in een moordend tempo snoeiharde noise punk door de Kleine Zaal. Aurélie, met hoge stem en haast onverstaanbare teksten en de band speelt onvergeeflijk snel, maar ook o zo krachtig en uitdagend. Nummers duren misschien hooguit anderhalve minuut, maar dat is ruim genoeg voor een moshpit. Je vraagt je af: wat als Cocaine Piss op het hoofdpodium had gestaan?

Compact Disk Dummies is ook met drie vanavond. Robin Will, de drummer van dirk., vergezelt de broers Coorevits. De dummies smijten ook direct met energie om de nog volle zaal mee te trekken in hun electropop/-punk. Dat doen ze met de singles ‘On Repeat’ en ‘Matter Of Time’. Lennert komt meedansen met de toeschouwers om nog “zotter te doen.” Het is allang na middernacht, maar Ik Zie U Graag heeft er nog veel zin in en Compact Disk Dummies vlamt zoals verwacht.

Black Box Revelation