Woensdagavond 11 mei was het tijd voor de terugkeer van Whispering Sons naar Breda. Uiteindelijk kon de verplaatste show die oorspronkelijk op donderdag 9 december in 2021 en op zaterdag 5 februari in 2022 zou plaatsvinden dan toch op de planken van Mezz tot zijn recht komen. Voorprogramma Teen Creeps was meegereisd uit Gent, juist voor een eerste kennismaking met Breda.

“Dit is onze eerste keer in Breda. Dat was de tekst.” Het klinkt wat droogkomisch als frontman en bassist Bert Vliegen van Teen Creeps het zegt, het is ook wel wáár. Dit is niet de avond van de bindteksten en dat is prima. Of wellicht spaart Vliegen zijn krachten een beetje? Hij is immers ook de bassist van Whispering Sons.

Teen Creeps klapt er meteen sterk op met ‘Seeing Shapes’ van album ‘Forever’ dat vorig jaar januari tijdens volle corona verscheen. De drie brengen vlotte indierock met een klank die terug doet denken aan de nineties. Mattias. de invaldrummer, drumt met een energie en routine alsof hij altijd al vast bandlid is geweest. Teen Creeps houdt het tempo er lekker in en is niet bang om minutenlang te jengelen met een opbouwende, lekker stuwende sound. Ja, zoals Dinosaur Jr of Sonic Youth waaraan Teen Creeps vaak gespiegeld wordt. Een aangename kennismaking!

Teen Creeps

Whispering Sons heeft er al bijna twee maanden touren op zitten, met veel speeldata in Nederland ook en een paar voorprogramma’s van IDLES in Duitsland, maar daar is vanavond weinig van te merken. De band opent met ‘Dead End’ van album ‘Several Others’ dat vorig jaar uitkwam en waarvan ‘Heat’ (tweede in de set) en ‘Surface’ serieuze radiohits zijn op Studio Brussel. ‘Dead End’ opent rustig, donker en wordt steeds dreigender, grootser en harder. De typische mix van post-punk en new wave die we gewend zijn van Whispering Sons en waarvoor de toeschouwers hun kaartje kochten. Koppel daaraan een stemmige, passende lichtshow en je krijgt een belachelijk goed optreden van een ijzersterke live band.

Zangeres en frontvrouw Fenne trekt opnieuw de aandacht met haar kenmerkende donkere zang en voorkomen. Het publiek is enthousiast en gaat vol mee, ook met ouder, bekend werk als ‘Alone’ en ‘White Noise’. Nieuwe single ‘Tilt’ blijft bewaard tot de toegift, Whispering Sons heeft dan al lang Mezz weer voor zich gewonnen.

Whispering Sons