Breda Barst viert dit weekend haar vijfentwintigste editie! Dit weekend kun je weer naar Bredaas mooiste festival. Gratis en voor niets in het Valkenbergpark, met een mooie line-up van internationale, nationale en lokale bands en artiesten. Wij zijn er ook weer bij. Dit artikel gaat over de in de Spaanse Kraag, met optredens van Kalaallit Nunaat, The K., MARCH en Iguana Death Cult.

De extra spanbanden staan strak ;) voor Kalaallit Nunaat. Straight outta Roffa op de zondagmiddag. In welke context Groenland te maken heeft, anders dan de bandnaam, is voor niemand (nog) duidelijk. Kan Kalaallit Nunaats voorliefde voor post-punk, noise en krautrock de tent kan slopen? 

Zet drum, bass en gitaar bij elkaar, het liefst in een dampende tent, en gooi daar wat energy overheen: een mix van theatraal zijn en ontlading. Soms haast catchy, maar dan verrast een bepaalde hysterie je. Jammer dat halverwege de set die energie langzaam wegebt, het blijft een beetje hetzelfde. De blijk van waardering van de band voor het publiek, dat iedereen ondanks het slechte weer is gekomen, is charmant, en dat is “niet sarcastisch bedoeld”.  (KV)

Kalaallit Nunaat

Geen onbekende voor de Spaanse Kraag. Noisy, hard, opwindend en meeslepend. Welkom in de wereld die luistert naar de naam The K. Eén uppercut en voilà, daar ga je… Voor de mensen die klagen over de kou, kom kijken naar The K., de minimale kledij van zanger Sebastien laat je misschien rillen, of zijn het de klanken die de band produceert?

Sommige bands hebben gewoon geen introductie nodig, geen - of minimaal - tussendoor gepraat. The K. is van dat kaliber. Gewoon bruut in je face. Voor het publiek lijkt het ook een samenkomst van (oude) bekenden. Tegen het einde van de set worden de boxen beklommen en verhuist het drumstel naar het publiek, waarna hoeden, petten en mutsen door de zanger worden verzameld om ze vervolgens op zijn eigen hoofd te verzamelen. We mogen vervolgens weer door met onze dingen in ons leven als de set is afgelopen en van de regen genieten. Oh ja, de hoeden en andere hoofddeksels hebben weer hun eigenaar teruggevonden.

The K. is zo’n band die in de Spaanse Kraag thuishoort. Zuiderbuur, Wees welkom, nog vijfentwintig keer, opdat we samen het vijftigjarig jubileum mogen vieren en proosten: we dragen u een warm hart toe, santé. <3 (KV)

The K.

Bredaas eigen punkband MARCH is één van de parels van de Spaanse Kraag. Deze band heeft de afgelopen jaren een flinke carrière opgebouwd, tourt momenteel door Europa, en kwam vandaag helemaal uit Berlijn rijden voor Breda Barst. "Vermoeidheid maakt allemaal niets uit, want dit is wat ik het liefste doe, gewoon keihard rocken" vertelde zangeres Fleur aan het publiek. Rocken? Het is voornamelijk lekkere harde punk die je zin geeft om los te gaan. "Wie van jullie hebben er natte sokken?" Alle mensen met natte sokken in het midden dansen. Ondanks dat de Spaanse Kraag goed gevuld is, heeft de tent nog ruimte voor moshpits die bij elke nummer groter én beter worden. De inmiddels al kapotte planken op deze locatie krijgen het zwaar te verduren, maar dat is het allemaal meer dan waard. Rauwe punk, een vocaal sterke zangeres, strakke melodieën en bandleden die voor het podium gemaakt zijn. "Zie je die vrouw daar? Dat is mijn mama, ja daar met de paraplu!"’ vertelt  Fleur. "Ik ben zo fucking trots op mijn mama, zij heeft mij geleerd om altijd mijn eigen plan te trekken," vult ze aan. En een eigen plan heeft MARCH. Gewoon in het publiek springen, door blijven zingen terwijl je meedoet aan de moshpit, het publiek in de microfoon zingen, het publiek uitdagen voor het rennen van rondjes, mits haar mama maar niet meegenomen wordt, want ‘alles moet kapot’. Man, echt een must see band voor elke punkliefhebber! (MB)

MARCH

Zanger en gitarist Jeroen Reek van Iguana Death Cult had niet op een volle Spaanse Kraag gerekend na een lange dag zeikweer. Hij nodigt uit: “trek je pantoffels uit en doe gezellig mee.” Dat is een makkie want de Iguana’s zijn zowat thuis in de stad. Het is weer tijd voor paalklimmen, voorzichtigjes crowdsurfen en vooral gezellig dansen in de tent. En dat op nieuwe klanken, want Iguana Death Cult is funkier dan ooit. Multi-instrumentalist Jimmy de Kok bespeelt nu toetsen die dan weer klinken als synths en dan weer als een orgeltje. “Knap hoe iedereen de nummers mee kan zingen, die we vandaag voor het eerst spelen,” lacht Jeroen. Al is ‘Future Monuments’ natuurlijk in maart uitgekomen en had je ‘Gold Plated’ uit deze set in een 2 Meter Sessions op YouTube kunnen zien. Moet heerlijk zijn om als band zo een live try-out te kunnen doen van je nieuwe nummers, in een volle Spaanse Kraag. De nieuwe sound doet het opnieuw goed. Al wisten ze natuurlijk wel dat het kon in de Spaanse Kraag want Iguana Death Cult hartje Breda. En andersom. (DH)

Iguana Death Cult