Breda Barst viert dit weekend haar vijfentwintigste editie! Dit weekend kun je weer naar Bredaas mooiste festival. Gratis en voor niets in het Valkenbergpark, met een mooie line-up van internationale, nationale en lokale bands en artiesten. Wij zijn er ook weer bij. Dit artikel gaat over de zaterdag op de Main Stage, met optredens van Skippabeat, Voltage, Rosemary's Sons, The Vices, Whispering Sons, Drum Demons en Sven Hammond.

De regenstorm op Breda Barst verdwijnt zodra de Bredase act Skippabeat het podium betreedt. Deze ultiem vrolijke SKA band is de manier om je misschien wel brakke zondag te beginnen. Enthousiaste klanken die je dag direct vullen met een flinke portie vrolijkheid! De temperatuur is aan de lage kant, maar dat geeft het Bredase publiek alleen nog maar meer redenen om mee te dansen. En dat deed jong en oud. De vrolijke zangeres, tevens danseres, die samen met de rest van de grote band weet hoe je vrolijkheid moet overdragen. "Wat ontzettend stoer dat jullie hier staan, ondanks de regen". Maar nog stoerder is hoe deze Bredase band zo’n prachtige harmonische samenhang heeft in muziek, zang en dans. Een genot om naar te kijken, luisteren en dansen! (MB)

Skippabeat

Een band afkomstig uit Eindhoven mag het hoofdpodium van Breda Barst komen verwarmen. Buiten is het koud, nat en bewolkt. Voltage zorgt echter voor een warm gevoel bij de kleine groep mensen voor het podium. Met een biertje vastgeklemd in de standaard van Dave Vermeulens microfoon speelt de band keilekkere blues rock. De band kijkt uit op een publiek dat alleen maar bestaat uit paraplu’s. “We gaan gewoon lekker door met spelen. Al dat gepraat, we spelen veel liever muziek!” zegt de zanger blij. Hij noemt de mensen die hards dat ze komen kijken, maar weer of geen weer de muziek blijft goed om naar te luisteren. “Het volgende nummer gaat eigenlijk over een zonsondergang... Beetje pijnlijk momenteel.” Het publiek lacht, maar het maakt ze niks uit. Zelfs de man waarvan de paraplu helemaal kapot is geniet er nog evenveel van.  

Voltage speelt ook nog wat nieuwe muziek die volgens hun “qua tempo wel lekker klinkt ofzo” en daar hebben ze zeker gelijk in. Er wordt gedanst in de regen en het is te zien dat iedereen het naar zijn zin heeft. Een klein meisje wordt op het podium gevraagd maar dat wil ze niet. “Iemand anders dan?” Het podium blijft toch vrij van gasten maar alleen Voltage is al genoeg. (FC) 

Voltage

Het gaat van gluren tussen paraplu's naar een ware zee van paraplu's bij Rosemary’s Sons. Jammer genoeg voor de band en het festival zeikt het nu van de regen. Dat is vast niet hoe Rosemary's Sons de eerste van drie comeback singles 'Come As The Rain' bedoeld heeft. In 1999, 2002 en 2009 stond ze al op Breda Barst en in 2010 stopte de band ermee. Maar tijdens corona ging het kriebelen: bassist Ad van Halteren, zanger en gitarist Martijn Hagers en drummer Bart Herber gingen terug samen spelen en het blijkt veel meer dan een reünie van vrienden. Rosemary’s Sons is serieus terug. Aangevuld met nieuwe gitarist Joris Kuijs. Toetsenist Thomas Lina richtte zich op een solocarrière, maar hij is er vandaag ook weer bij. Vandaag vervangt Eric Wels Van Halteren echter. Drie singles zijn er al, volgend jaar komt een album 'Take The Day, Own The Night'. Vandaag in Valkenberg staat vooral een diehard publiek van 40- en 50-plussers herinneringen op te halen in de regen en kabbelt het optreden op enkele versnellingen na, zoals de oude hit 'Shine', een beetje door. Het is eerlijk gezegd een beetje de vraag of en wie er op late-jaren-negentig rock zit te wachten. (DH)

Rosemary's Sons

Breda Barst is het slot van een lange, volle festivalzomer voor The Vices. De band zit nog vol energie, ondanks dat ze gisteren afsluiter waren op ViceFest, een eigen feestje in Groningen met bijvoorbeeld POM, Black Honey en Rats On Rafts en nog de hele boel moesten afbreken. Ze gaan hard met hun,  zeker live ook,  dynamische mix van brit- en indiepop en een vleugje surf. The Vices deed dit jaar nog de support van Nothing But Thieves en drie avonden als voorprogramma van Kensington in het Ziggo Dome. Een van de lievelingen van 3FM, waar ze doorbraken met ‘Strange Again’ en toevallig kwam de nieuwe EP met diezelfde titel afgelopen vrijdag uit. Genoeg reden voor feest met The Vices. En The Vices levert. Regen of geen regen. Zanger Floris van Luijtelaar is het meest actief met gekke bekken trekken en dansen op de muziek. Sowieso swingt The Vices en zetten ze een dik uitroepteken achter de zomer (DH)

The Vices

Whispering Sons komt na het sterke optreden in mei in Mezz terug voor een reprise in Breda. De regen mindert vaart. Waarschijnlijk ook onder de indruk van de beheerste post-punk die de Belgische band ter berde brengt in het Valkenberg, aan het begin van de avond. Frontvrouw Fenne probeert haar publiek zoals altijd mee te nemen en te bezweren, met haar typische zangstem en bewegingen, misschien ook om de regen te negeren? Het is heel knap hoe de band de spanning in een nummer op kan bouwen en zich toch kan beheersen om dat nummer niet tot in het extreme kapot te spelen, maar juist gecontroleerd afrondt. Degenen die houden  van duistere new wave en post-punk staan sowieso vooraan. (DH)

Whispering Sons

Gisteren maakte Breda Barst bekend dat Sloper zanger Pete Shoulder wegens familieomstandigheden helaas niet op het festival kon optreden. Sloper kwam zelf met een oplossing: Drum Demons. De slagwerkgroep van Ceasar Zuiderwijk (Golden Earring, Sloper) en Koen Herfst (Vandenberg, Armin van Buren) waarin ook een drumkrukje vrij is voor Mario Goossens (Triggerfinger, Bazart, Sloper). Samen met Sloper-gitarist Fabio Canini en multi-instrumentalist en mc Harrison Young geven zij Breda Barst een primeur, want begin 2023 verschijnt pas debuutalbum ‘Tentacles’. Als je vooraf luistert naar singles als 'Suguda' en 'Ketjak' dan krijg je het vermoeden dat het een soort Safri Duo XL is, veel drums maar ook beats om op te dansen. Wat krijg je met zoveel drummers op het podium, dat moet haast wel opzwepend worden? Ja en nee. Ja, natuurlijk krijgen de drummers de handjes op elkaar, maar na een dag regen is de fut er wel een beetje uit voor Main Stage. In de  Spaanse Kraag bij punk band MARCH gaat het naar verluidt een stuk harder. Maar dat geeft niet, het is tof om drumlegendes samen te zien drummen op een gemeenschappelijk werk. En hoe Mario en Caesar onderling grappen en grollen uithalen met elkaars drums en bekkens. Ze brengen zelfs een ode aan 'Radar Love' van Golden Earring. Leuk voor de fans. (DH)

Drum Demons

Het einde nadert van dit mooie festival, maar het is nog niet afgelopen voordat Sven Hammond de Main Stage heeft beklommen. De band onder leiding van Sven Figee speelt een prachtig instrumentaal nummer waarbij het publiek kennismaakt met het Hammondorgel. Of ze kennen het al van tv. “Het is altijd prachtig in Breda,” zegt de orgelspelende, grote bebaarde man. Door het “pleuris weer” is het festivalterrein deze zondagavond redelijk leeggelopen en dat is te merken aan het publiek. Desondanks maakt dat de sfeer niet minder en geven de bandleden alles wat ze in zich hebben vanavond. Wanneer de zangers ook het podium betreden, is het plaatje compleet. John Harris en Jared Grant blazen een hele hoop soul in de swingende band. Met improviserende geluiden, hoge uithalen, handdoeken gebruikt als lasso's en gelach tijdens het zingen weten ze er een enorm warme sfeer mee te creëren.  

Sven Hammond speelt veel nieuwe nummers die nog niet opgenomen zijn. De gelukkige mensen vanavond aanwezig zijn bij Breda Barst zijn dus een van de eersten die ze horen. Om later de nieuwe nummers zoals ‘Hungry For Love’ terug te luisteren moet je alleen maar op de follow knop drukken in Spotify en ze zouden vanzelf je kant op komen, aldus Sven.  
De band weet een goede connectie te krijgen met het publiek door het mee te laten zingen en simpelweg superhard te jammen, waarbij niemand stil kan staan. Als ze aan de laatste song beginnen is er dan ook een “aaaaaah...” te horen in het publiek. Sven Hammond wist de mensen even een uur te verwarmen met hun levendige muziek, vanaf nu zal het weer een ijskoude avond zijn. Maar nog niet voordat ze hun laatste nummer hebben gespeeld, dat maar door en door blijft gaan. “Het was gezellig!” (FC)

Sven Hammond