Breda Barst viert dit weekend haar vijfentwintigste editie! Dit weekend kun je weer naar Bredaas mooiste festival. Gratis en voor niets in het Valkenbergpark, met een mooie line-up van internationale, nationale en lokale bands en artiesten. Wij zijn er ook weer bij. Dit artikel gaat over de zaterdag in de Spaanse Kraag, met optredens van Dark Intentions, Rotzak, Vonnis, The Fifth Alliance, Doodseskader en Hippotraktor.

Wie Breda Barst en een portie metal wil, weet dat dit een retorische vraag is. Spaanse Kraag in je face! De Kraag start deze zaterdag met de band Dark Intentions. Wellicht heb je ze onlangs bij BRACK zien rocken of stond je zelf in de moshpit. De band is sinds eind 2002, begin 2003 actief, maar stopte eind 2009. In 2015 kwam de band weer tot leven om band Hilton Dive te supporten. In 2021 werd er nieuw leven in Dark Intentions geblazen. En vandaag dus in de Spaanse Kraag: fris op je zaterdagmiddag. Ditmaal met support van Pim, Hilton Dive, die een nummer mee komt brullen. Het ligt lekker in het oor, maar niet echt vernieuwend? Een start in de Kraag die het publiek een beetje los maakt en laat ontwaken. (KV)

Dark Intentions

De gierende gitaren en een schreeuwende stem vullen in de namiddag het terrein door alle regen en zonnestralen door. De Vlaamse band Rotzak is ruig, stevig en dreunt door alle lichaamsdelen heen. De Spaanse Kraag vult zich nog niet zo goed aan het begin van deze set. De zanger, die zijn optreden vooral aan een theatrale uiting opdraagt, laat zien dat deze band voor een groter publiek gemaakt is. De zanger zwiert met zijn microfoon, ligt op het podium, klimt over hekken heen om midden in het publiek over de grond te rollen, klimt op geluidsboxen, kortom, alles om de aandacht van publiek om hem te krijgen en van de band zelf vandaan. De muziek, speelt op de achtergrond eentonig door met af en toe een onverwachte twist. Druk, wild van hak op de tak, siert deze band hoe langer de set duurt.

Terwijl de Spaanse Kraag zich verder vult, vraagt de zanger of het publiek "wat dichterbij komt, want ze hebben het graag warm." De zanger begint te smijten met zijn inmiddels gedeukte microfoon, de gitarist vindt zijn vrijheid tevens in het publiek en de bassist draait wild rond. Nog even het Breda Barst cliché vervullen door in de paal van de tent te klimmen en een typische Spaanse Kraag optreden is vervuld. Deze ongeremde jongens van Rotzak laten zien dat ze duidelijk meer publiek nodig hebben dan de amper gevulde Spaanse Kraag waarmee ze de laatste chaotische klanken uit hun gierende gitaren laten klinken. (MB) 

Rotzak

Dit is het vonnis in de zaak van... Vonnis. Tijdens het optreden op Breda Barst, zaterdag 17 september 2022, is vernomen dat u, de band Vonnis, respectloos is omgegaan met eigendommen die niet van uzelf zijn. U heeft dranghekken omgegooid, speakers opgestapeld en om laten vallen, bent er op gaan zitten en staan - met gevaren voor uw en andermans veiligheid. Uw haar tikte nog net niet het tentzeil van de Spaanse Kraag aan. Ook heeft u met een microfoon geslingerd alsof het een lasso is en een spotlicht als steunpilaar gebruikt. Daarnaast gebruikte u de schouder van een fan front row om op te staan en heeft u tijdens de show uw werkplichten tijdelijk laten vallen door uw partner, naast het podium, vlug te kussen. Zulke gedragingen zijn niet normaal of gewenst en daarom is de uitspraak in deze zaak: Volgend jaar moet uw band, Vonnis, terugkomen voor een nieuwe show. Een langere, waarbij u niet een kwartier eerder het podium verlaat. En wellicht kunt u uw eigen spullen meenemen of kan Breda Barst een steengoede verzekering regelen. (ML)

Vonnis

Doom en zware sludge metal op je verjaardagsfeestje? Op Breda Barst kan het! The Fifth Allance komt het graag bezorgen. Zangeres Sylvia is zichtbaar blij en straalt bij deze nieuwe thuiswedstrijd op de jubileumeditie van het festival. Wat kunnen we nog voor origineels schrijven over The Fifth Alliance? U weet al lang dat het een voor Bredase begrippen unieke band is, een sieraad voor onze muziekscene. De nieuwe leden Puck Wildschut (ex-Sisters Of Suffocation) op basgitaar en Inge van der Zon (Doodswens) op drums zorgen voor nieuw elan bij de band. Wildschuts bas raakt soms bijna de grond, zo diep gaat ze op in de muziek. En nergens lijdt de kwaliteit eronder. Vooraan tegen het hek staan kids, met grote gehoorsberschermers gelukkig. En dat kan want de muziek van TFA is wel opzwepend, maar dan meer om binnen je eigen zone te beleven en in op te gaan in plaats van keihard op te moshen. (DH)

The Fifth Alliance

Bassist Tim de Gieter (Amenra, Every Stranger Looks Like You) van Doodseskader vertelt aan het begin dat hij eigenlijk geen zin of energie had om vanavond te spelen… Maar dat hij tóch graag doet omdat zijn maat Sigfried Burroughs (Kapitan Korsakov, The K., Onmens), die hem al 17, 18 jaar bijstaat, vandaag jarig is. Een kort lichtpuntje voordat de twee een duistere, zware en intense set loslaten op de Spaanse Kraag. Doodseskader ontstond tijdens de coronaperiode vanwege “harde tijden vergen hardere muziek” en dat is precies wat ze loslieten op de wereld met eerste EP ‘MMXX: Year Zero’, dit jaar verschijnt het eerste album ‘Year One’. Het is doom, sludge metal, noise, industrial, grunge en hiphop met altijd een loeizware basgitaar en geregeld ondersteunende samples. De Gieters zingt, gromt en vervormt zijn stem tot monsterlijk gebrul. Burroughs zingt en preekt ook. De Gieter en Burroughs bewaren het beklemmende ‘Still Haven’t Killed Myself’ voor het eennalaatst. Doodseskader 45 is loeihard, nietsontziend en gecontroleerd. Intens. (DH)

Doodseskader

Het is donker en dat is de tijd dat de Spaanse Kraag nog harder losgaat. HIPPOTRAKTOR iwil dit laten zien. Met drie gitaren, een drummer en een zanger die zelf ook meespeelt op het drumstel is er genoeg geluid om het hele festivalterrein te vullen. De mensen in de moshpit moeten uitkijken dat ze hun hoofd niet stoten aan de paal die de tent staande houdt. Het publiek erbuiten moet ook uitkijken dat ze hun neus niet stoten, maar dan aan de mensen die zo hard tegen elkaar aanspringen.  

Zanger Stefan de Graef is van alle markten thuis. Hij zingt, hij schreeuwt, hij drumt en haalt een sambabal uit zijn broekzak. Waarmee hij nog maar net boven de harde gitaren uit komt. Hij verzamelt alle kracht in zijn lichaam om de longen uit zijn lijf te schreeuwen. Dit is de eerste show in Nederland van de Belgische band HIPPOTRAKTOR en ze geven het publiek wat ze willen. Men komt hier om te springen, headbangen en crowdsurfen. Het optreden is dik geslaagd. (FC)

HIPPOTRAKTOR