Breda Barst viert dit weekend haar vijfentwintigste editie! Dit weekend kun je weer naar Bredaas mooiste festival. Gratis en voor niets in het Valkenbergpark, met een mooie line-up van internationale, nationale en lokale bands en artiesten. Wij zijn er ook weer bij. Dit artikel gaat over de zaterdag op het Future Stage, met optredens van Remote Controls, August Life, Jesse Joey James, Mount Mono, VEILINGKADE, LowAddicts en Dead Duck.

Remote Controls opent de zaterdag van Breda Barst sterk met een een cover van The Police: 'Roxanne'. De sterke stem van zangeres Marit belooft veel goeds voor de band die ontstaan is tijdens de lessen bij de Nieuwe Veste. De samenstelling van de band vond plaats tijdens een examenopdracht van de drummer. Gevolgd door het eerste eigen nummer ‘Not Enough’ laat de jonge band zien dat ze meer zijn dan een doorgaanse rock coverband. De covers zijn meer dan alleen naspelen: ze hebben een eigen stijl met nadruk op de drums en bass. Naarmate de set vordert en het eigen nummer ‘Sky is a Neighbourhood’ gespeeld wordt, komen de beginners ongemakken wat meer naar voren. De band eindigt de set met ‘Radar Love’, geheel inclusief improvisatie stuk waarbij de toetsenist creatief orgelgeluiden door het nummer mengt. Al met al, zeker een band met een goed toekomstperspectief, mocht het doorgaan in deze diverse opstelling. (MB)

Remote Controls

Voordat de band op het podium komt, laten de bomen alle eikels vallen voor de Future stage. Is dit een voorteken van de harde rock die over een paar minuten gaat beginnen, of juist een teken om hier niet te komen staan? August Life komt het podium op en de zanger Brian begint al proostend met iemand uit het publiek. Hij probeert de menigte op te peppen en dat lukt voorzichtig. Tijdens het eerste nummer ‘The Broken Hourglas’ wil Brian dat het publiek wat naar voren komt: de mensen staan nu nog in een grote kring om het podium heen.  

“We gaan het droog houden!” roept de zanger op deze regenachtige dag. Hierna spelen ze een nummer van hun album ‘New Eternity’. De instrumenten drum, gitaar, bass en keyboard vormen een stevige basis voor een goede rockband. Dat is ook zeker terug te horen in de harde, maar goede muziek. Hoewel de zang wat wisselend is. Sommige mensen beginnen mee te bewegen, er zijn tijdens het gehele optreden vooral veel knikkende hoofden te zien. “Ik hoop dat we nog heel veel jaren voor ons hebben” wordt er gezegd waarna er ruimte wordt vrijgemaakt achter het drumstel. De band heeft twee jonge talenten meegenomen als support: een 14-jarige drummer neemt plaats en speelt het volgende nummer mee. Dit doet hij super goed en er is zelfs weinig verschil te horen tussen het jonge talent en de vaste drummer Hans in ‘t Zand. Hierna speelt er nog een jong talent de sterren van de hemel op gitaar.  

Tijdens het nummer ‘Coming Home’ probeert de verkoper van de foodtruck naast het podium mee te drummen in de lucht, er komt echter weinig geluid vanaf aangezien August Life keiharde muziek is. De zanger is vaak niet goed te verstaan dus meezingen gaat lastig voor de mensen. De band sluit, na een korte regenbui, af met een fijn zonnetje en een staande ovatie van de drummer. (FC)

August Life

Sunshine en positivity. Voor het eerst staat Jesse Joey James met zijn band The Flying Dutchmen op Future stage. Jesse laat het publiek, jong en oud, swingen. Met aanstekelijke vibe maakt hij een goede sfeer. Met de zon als spotlight rolt Jesse ondanks de opstartproblemen lekker en soepel door. Het is een reünie van vrienden en kennissen voor het podium, terwijl ondertussen levensthema’s zoals verliefd worden en doodgaan door Jesse op melodieuze wijze verteld worden. Een van zijn vrienden, Sven, die helaas niet meer onder ons is, geeft Jesse credits: hij heeft deze wordsmith, ook wel bekend onder de naam Jesse van der Meulen, zoveel positiviteit gegeven. Deze drilt dan ook door in zijn nummers, ook al gaat het soms over helemaal niet zulke leuke dingen. De classic sit-down ontbreekt niet en iedereen doet lekker mee. Een act die lekker op Future stage gaat, maar mocht je echt interesse hebben in de lyrics van Jesse Joey James, luister dan op je gemak nog eens naar zijn nummers. (KV)

Jesse Joey James

Mount Mono heeft de ondankbare taak om rond etenstijd te spelen, om half zes op Future Stage, waar ook nog eens de meeste eettentjes staan opgesteld. Toch is de opkomst heel netjes, vooral familie en vrienden. De band staat er meteen, met harde en geïnspireerde southern rock. Het is een frisse genre keuze voor een Bredase band en past goed. Zoveel vergelijkbare bands hebben we in deze regio niet. Zangeres Barbara Engels beheerst de hoge uithalen en voegt hier en daar een echootje toe. De band staat er echt, ze hebben duidelijk aan hun podiumpresentatie gewerkt. De nummers zijn vrij repetitief en rocken stevig door, de refreinen zijn gemaakt om mee te zingen. Zoek slotnummer 'Running' maar eens op, een van de twee nummers die online staan en waar familie en vrienden met gemak op dansen en meezingen. (DH)

Mount Mono

“Goede opkomst hoor!” Zo begint het optreden van de jongens van VEILINGKADE uit Breda. In tegenstelling tot andere optredens staat het publiek hier gelijk aan het podium gekluisterd. Is dat voor de moshpit, de T-shirts die ze geregeld het publiek in gooien, of de snoepzakjes die uit een grote Jumbo tas worden getoverd? De opkomst is gemengd bij dit optreden, maar het opvallendste zijn de twee kleine jongens, die midden in een grote kring, vooraan staan te springen en dansen. Ze worden door hun vader tegengehouden om niet de moshpit in te gaan. Als beloning krijgt een van hen een shirt, dit keer aangegeven door Dan Harper.  

Terwijl een verwarde man met € 10 briefjes staat te zwaaien naar de rappers, houden zij zich bezig met het zingen van 'Baliëndijk', waarop men niks anders kan dan bouncen. De groep had onlangs al aangekondigd dat er nieuwe muziek aankwam en liet de mensen er vandaag een beetje (letterlijk) van proeven. “Wij hebben water voor de dorst” was een zin uit het nummer en wordt er vanaf het podium water gegooid in het publiek, alsof het nog niet genoeg regent vandaag. 

De jongens van VEILINGKADE zoeken veel contact met het publiek wat hun optreden supersterk maakt. Zo springen ze mee het publiek in en laten ze iemand op het podium zitten. Bij het laatste nummer begint het te regenen en klimmen er mensen in de palen van het podium. Het publiek gaat nog een keer los en VEILINGKADE laat nog een laatste keer zien dat ze het nieuwe hiphop-talent zijn van Breda. De muziek is goed en ze weten er live ook nog een feest van te maken. (FC)

VEILINGKADE

De zwoele beats van LowAddicts brengt op het Future Stage het publiek een intens verlangen terug naar de lange zomeravonden terwijl de werkelijkheid een koude regenachtige Valkenberg park is. De band bestaat uit twee jonge meiden, ondersteund door een enkele man achter die de beats componeert. LowAddicts had al wat langer nodig voor de soundcheck en tijdens de set blijkt dat het nog steeds niet helemaal lekker loopt. De zang niet lekker samen, is op momenten vals en wordt overstemd door de beats. Multi-instrumentaal is het gezelschap wel – er worden gitaren en piano’s uit de kast getrokken om de nummers compleet te maken. De neonlichten balken in de het midden van de podium maken in combinatie met de lampen boven aan het podium de wel een goede vibe voor dit optreden want de artiesten doen het zelf niet. LowAddicts is zeker een band met potentie, als ze de beginnersfoutjes nog even uit hun set werken. (MB)

LowAddicts

"Bedankt dat jullie blijven staan tijdens dit rotweer," Tijdens de laatste nummers van De Likt is het stevig beginnen te regenen. Eigenlijk voor het eerst vandaag zo hard. En toch staat er veel volk klaar voor Dead Duck. Zanger en bassist Leon Weterings vervolgt: "We maken vrij donkere muziek, maar zijn eigenlijk heel vrolijke jongens." We hebben Dead Duck de afgelopen jaren een paar kleine transformaties zien maken, nu met Rick Ruskus op gitaar lijkt de definitieve vorm gevonden. De vier uit Breda maken alternatieve indie rock, neigend naar post-rock. Met duistere kantjes en vol boeiende herhaling. Leon schreeuwt geregeld zijn longen uit zijn lijf om zijn teksten te laten klinken zoals hij bedoelt. Over een paar weken komt een nieuw album uit. Een serieuze band die het goed doet in het duister, niks voor op een vroege middag. Daar zijn ze ook veel te goed voor. (DH)

Dead Duck