Breda Barst vierde haar vijfentwintigste jubileumeditie met een extra festivalavond op vrijdag 16 september. Bazart, Jett Rebel en Selah Sue verzorgden op het hoofdpodium de aftrap van een groots verjaardagsfeest. Op het Future Stage speelden diezelfde avond Dyzack, Hannah Aldridge en Waltzburg. Wij waren er natuurlijk ook al bij en sprongen mee in de regen!

“Brave souls,” voegt de Amerikaanse singer-songwriter Hannah Aldridge haar publiek toe, handenwrijvend om de kilte op het podium wat tegen te gaan. De voorspelde regen is dan zachtjes beginnen te vallen. Balen voor Barst op de Birthday Bash, maar al met al valt het mee. Aldridge en de bassist uit haar band, Gustav Sjödin, spelen ook rustig door. Mooie songs southern rock waarbij Hannahs stem helder en overheersend is. Ze is de dochter van muzikant en producer Walt Aldridge, waarvan ze ook één onuitgebracht nummer brengt. Ze groeide op in het zwaar christelijk-conservatieve Muscle Shoals Alabama, waar dan weer wel de legendarische Fame Studios staan. Met de paplepel opgegroeid met muziek dus en dat is ook te merken. Aldridge vertelt over haar afkomst en voorliefde voor donkere onderwerpen en ‘murder ballads’, zoals het nummer dat ze maakte met Jason Charles Miller van metal band Godhead. Het is een onderhoudende set, met Radiohead cover ‘Lucky’ als fraai slot.

Hannah Aldridge

“Het is nie waar he?” Frontman Mathieu Terryn baalt van de regen, het is tijdens de hele set van Bazart droog geweest maar ook bij hen is het raak. Niet dat het iets uitmaakt: “Fuck de regen, we gaan hem gewoon wegspringen!” En dat lukt, want start het buitje bij ‘Maanlicht’, als de song voorbij is, wordt het weer wat droger. De zin “Dit is niet wat ik voor ogen had” uit ‘Maanlicht’ sluit er wonderwel op aan. Bazart sluit haar festivalseizoen af op Breda Barst en doet dat heel goed. De band van drie is uitgebreid met drie muzikanten, zoals Triggerfinger drummer Mario Goossens, en heeft dat volle geluid en allure van een festival headliner. We hebben wel wat inlevingsvermogen nodig. Want Terryn geeft aan dat het nadeel van de vele samenwerkingen van Bazart, dat artiesten als Eefje de Visser (‘Onder Ons’) en S10 (recente hit ‘Onderweg’) er bij optredens vaak niet bij kunnen zijn. Maar goed, we mogen zingen als Eefje of Stien. “Jullie kunnen dat.” En dat klopt. De bezoekers van deze B’day Bash kennen de nummers en hoeven niet te wachten op slotnummers ‘Goud’ en ‘Denk Maar Niet Aan Morgen’ om uit hun dak te gaan bij Bazart. Het is springen in de regen.

Bazart

Dyzack neemt het Future Stage daarna over. Hagenees Erik Hofland doet het als Dyzack alleen, als echte one-man-band. Dyzack toont meteen zijn gitaarkunsten op een 12-snarige gitaar bij een stil, rustig instrumentaal nummer dat vooral voor de geluidsman bedoeld is. Zijn andere instrumenten komen voor een deeltje uit een laptop, het drumpedaal en de baslijnen uit de opvallende megafoonachtige speaker. Hij maakt een fijne mix van roots, americana, blues en folk. Tof is het megatrage “nummer voor ADHD’ers”. Een leuk, sympathiek intermezzo tegenover de grotere namen op Main Stage.

Dyzack

Breda staat volgens Jett Rebel écht bekend om twee dingen: de min of meer geboorte van Elvis (Elvis’ manager Colonel Tom Parker kwam uit Breda) en de vintage kledingwinkel ‘J’adore Vintage’ waarvan eigenaar Suus een shout-out krijgt. Jett haalde er het kekke pak dat hij vanavond draagt. Waarvan akte. Jett Rebel houdt het basic, simpelweg drums (Kees Schaper), bas (Xander Vrienten, zoon van Henny Vrienten) en zang/gitaar. En dat pakt uiterst effectief uit, alle instrumenten krijgen dik de ruimte en tijd om te stralen. Vooral Jett steelt de show met zijn spel en dansen met de draadloze gitaar en rockposes. Muzikaal zit het allemaal zeer goed in elkaar. Hij baalt van de 2,5 jaar niet spelen tijdens corona, maar Breda Barst moest acht jaar wachten op weer een Jett Rebel show. “Dat is echt focking lang!” Het publiek is het daarmee duidelijk eens en danst en zingt met de man mee. De band speelt flink wat nummer van ‘Pre-Apocalypse Party Playlist’ uit 2021 en oude knallers als ‘Louise’, maar dan minder springerig poppy en meer volwassen en aangepast aan deze rock ’n roll show. Want dat is het, een lekkere, funky rock ’n roll show.

Jett Rebel

De afsluiter van de B’day Bash op het Future Stage is Waltzburg, een alternatieve indie band uit Nijmegen. Hun album ‘Cut The Wire’ verscheen in 2019 en dat is natuurlijk wel zuur omdat het zo vlak voor corona uitkwam. 3FM pikte toch wat singles op en de vijfkoppige band baalt er vanavond in Breda ook helemaal niet van. In tegendeel: ze brengen een vrolijke, relaxte show waarbij de melodieuze samenzang van zanger en gitarist Menno Krivokutya en toetsenist Nicole Jansen fijn is. Waltzburg neemt vanavond afscheid van drummer Ruben, maar echte vriendschap zoals deze vergaat nooit, geeft Menno namens de band hem nog even mee. En ondanks dat headliner Selah Sue straks gaat spelen op het Main Stage, is het bij Waltzburg gezellig vol.

Waltzburg

Selah Sue als headliner op het Main Stage bij Breda Barst in het Valkenberg terwijl het donker is, dat is waar velen op gewacht hebben. Wij in elk geval wel. De Vlaamse is een heel grote madam en opent direct met een coole hiphop track en zware beats. Met haar volledig eigen stem, manier van zingen en deze bezetting, inclusief drie achtergrondzangeressen, staat er met Selah Sue echt een act van wereldformaat op het podium. Het speelplezier spat er vanaf: de mooiste momenten zijn als Selah Sue met haar zangeressen samen zingt, of over het podium danst in een langgerekt funky slot van een song. De set gaat van vrolijk en soulvol naar donker en serieus. Jazzy, funky en vol soul. En ook de regen laat zich, helaas, weer even zien. Net als Mathieu Terryn daagt ze het publiek uit dan extra hard te springen, wat ook lukt. Het regent ook hoogtepunten, van Selah Sue die alleen op gitaar ‘Raggamuffin’ start waarbij de band haar later bijvalt, tot het emotionele en toch opgewekte ‘PILLS’ en uitsmijter ‘This World.’ En ook uniek: fan Bas vraagt “zijn Sanne” vlak voor het einde van de show ten huwelijk. De B’day Bash had prachtige optredens, veelbelovend voor de rest van deze jubileumeditie van Breda Barst.

Selah Sue