De Amsterdamse rockhelden van Moss brengen op deze donderdagavond 28 april veel nieuwe muziek mee naar Breda. Met hun nieuwe album dat een paar uur later uitkomt voelt deze avond bijna als een album release party. Support act Loupe valt ook bijzonder goed in de smaak.

De ideale manier om bij te komen van Koningsdag; live muziek in Mezz . Na een indrukwekkende set bij de Popronde begin april moesten wij Loupe nog een keer live zien. De veelbelovende Amsterdamse band valt gelijk direct met de deur in huis met het meest recente werk ‘21’ en ‘Too Soon’, om vervolgens aan te kondigen dat ze werkt aan een plaat. Goed nieuws. Het is net als bij de Popronde een heerlijke combinatie van de vier elementen van de band: speelse baslijnen, retestrakke drums, gitaarmelodieën om bij weg te zwijmelen en de stem van zangeres Julia Korthouwer die je continu triggert om te blijven luisteren. 

Loupe

Voor een goed gevulde zaal voor de neus komt daarna Moss het podium op. Het past nog maar net, want met zes man sterk en een batterij aan apparatuur staat het podium van Mezz aardig vol. Wat dat betreft enigszins onherkenbaar vergeleken met de vorige keer dat Moss in Mezz was. In 2017 stonden hier nog vijf mannen, met de terugkomst van gitarist Bob Gibson in 2019 is Moss weer als vanouds. 

Het nieuwe album van Moss, ‘HX’, komt over een paar uur uit en dat is te merken. Ongeveer de helft van de setlist bestaat uit nummers van het nieuwe album, waardoor fans van het eerste uur ook worden getrakteerd op werk dat ze nog nooit eerder hebben gehoord. De interactie met het publiek lijkt schaars, maar die schaarste heeft een reden. Zanger Marien Dorleijn kampte een week geleden nog met heftige stemproblemen, maar gelukkig is daar vanavond helemaal niks van te merken. De vrachtwagenlading aan geluid van zes bandleden is alleen maar een versterking voor de meeslepende zang. En daarbij, later blijkt dat de rest van de band vindt dat Dorleijn te veel praat tijdens optredens en zou hem zomaar een “praat-ban” kunnen opleggen. De  achttien  jaar aan ervaring en dynamiek  zorgt voor een bijzonder gevoel van intimiteit in Mezz. Die intimiteit wordt op een onvoorspelbare manier geuit. De ene keer verrast Dorleijn met onverwachte bewegingen, de andere keer staat gitarist Gibson opeens bij de verkeerde microfoon. Het is een vorm van ongemak waardoor je Moss niet los kan laten. Het zorgt er ook voor dat al het nieuwe werk enorm in de smaak valt bij het publiek. 

Natuurlijk konden we tijdens de show al even wennen aan de nieuwe nummers ‘Before it’s Gone’, ‘Salt’ en ‘Not Today’, maar in de toegift valt ‘Goodbye’ op een bijzondere plek bij het publiek. Dorleijn vertelt dat het nummer een extra lading heeft gekregen sinds hij het op een begrafenis speelde.  Met nog een kleine knipoog naar Henny Vrienten met een stukje van ‘Sinds 1 Dag Of 2 (32 jaar)’ legt Moss voor het slapen gaan een warme deken over je heen en kun je met een gerust hart naar bed, want na achttien jaar is Moss nog lang niet klaar en zal je niet genoeg krijgen van het nieuwe album ‘HX’.

Moss