Eindelijk mocht ook Record Store Day weer doorgaan in 2022. Ook Breda was klaar voor de stormloop op de onafhankelijke platenzaak en de winkeliers stonden te trappelen om toffe instore optredens te presenteren. De 7’’ ‘The Lakes’ van internationaal ambassadrice Taylor Swift leek heel aantrekkelijk en was al vroeg uitverkocht. We pikten qua optredens een paar niet-te-missen-instores voor je uit de pap. Update 24 april: Velvet Breda heeft nog een paar 'The Lakes'!

We Are Hunters

09.00 uur Green Vinyl

We Are Hunters

We Are Hunters

We Are Hunters

Het is nog vroeg als We Are Hunters uit Nijmegen al voor 09.00 uur bezig is met een relaxte soundcheck. Zanger Rico geeft aan dat hun vroegste set ooit is én dat de band vannacht nog lekker is doorgezakt in Tilburg. Maar verwacht geen akoestische set, We Are Hunters is volledig versterkt en heeft alle pedaalkasten mee. Van het doorzakken is bij het optreden weinig van te merken, de mannen gaan voluit. Al voelt het voor gitarist Tim ook een beetje als een droom, alsof hij net nog aan het drinken was en nu opeens voor mensen staat op te treden met zijn gitaar in zijn handen. De rock is eerlijk en de band is sympathiek en heeft lol. Ze hebben stiekem hun nieuwe album ‘Halocline’ al bij voor deze Record Store Day. Rico legt veel gevoel in zijn teksten en gebruikt grote gebaren. Bij het slotnummer, na The Killers’ cover ‘Mr Brightside’, gaat hij zelfs op de picknick tafel voor Green Vinyl liggen.

We Are Hunters

We Are Hunters

We Are Hunters

Fokko

11.00 uur Green Vinyl

Fokko

Fokko

Fokko

Nog iemand die vast vroeg is opgestaan, is Fokko. Hij komt uit Zwolle en speelde pas nog met volledige band in Mezz Kleine Zaal, als start van de tour voor zijn nieuwe EP ‘FF’. De EP heeft dan ook een vol, vaak stevig geluid, als een Nederlandstalige Weezer. Nu solo op zijn gitaar, kun je de puntige teksten van Fokko goed volgen en de nieuwe liedjes, ‘Pien’, ‘Alles Gaat Kapot En Ik Trek Het Niet Meer’ klikken lekker met wat ouder werk als ‘Met Een Biertje Op De Bank’. Fokko verleidt de toeschouwers zelfs tot meezingen en merkt enkele “getrainde stemmen” op, jawel, er is een Fokko-fan met ‘Stadaarnietzodoeiets’-shirt aan. Het halfuurtje Fokko is bijzonder leuk, ook solo. Hij speelt zelfs zijn grootste hit van de afgelopen tijd: ‘Karin heeft geen corona’. En vraagt zich tegelijkertijd af hoe lang dat nog zijn meest gestreamde song zal blijven.

Fokko

Pip Blom

17.30 uur Velvet Breda

Pip Blom

Pip Blom

Pip Blom

Aan het eind van de Record Store Day 2022 staat Pip Blom bij Velvet Music Breda. Over aanstormend talent gesproken… De band Pip Blom was op 15 april nog voorprogramma van Franz Ferdinand in AFAS Live (één van nog vier shows in Luxemburg, Brussel en Parijs), volgende week vertrekt de band op Europese tournee en eerder deze week werd bekend dat Pip Blom op Best Kept Secret speelt. Een afsluiter van formaat, nu gewoon binnen bij Velvet! In vijf nummers knallen ze energiek door de korte Record Store Day set. Met in het begin nog wel wat elektrische schokjes op de mic  van Pip, die voor een paar nummers er een mondkapje over spant. Komen de mondkapjes toch nog een keertje terug. Ondertussen krijgen we lekkere, opgepepte indierock en twee nummers van de nieuwe plaat ‘Easy’ en ‘Keep It Together’. Een plaat die uiteraard bij Velvet te koop is. Daar is het immers ook Record Store Day voor.

Pip Blom

Pip Blom

Pip Blom