Donderdag 7 april was de inhaalronde van Popronde Breda, omdat de editie van november 2021 (en de editie van 2020) niet door konden gaan door corona-beperkingen. Maar nu was het dan eindelijk weer tijd voor een verkenning door de stad langs onbekend, aanstormend Nederlands talent. Met maar liefst 45 acts was er veel te kiezen. Wij begonnen met VULVA in MotMot Gallery, omdat Phoenix nog niet open is op zijn nieuwe plek en eindigden met Stella in Publieke Werken. Lees snel verder!

VULVA

20.00 uur, MotMot Gallery

VULVA

VULVA

VULVA

Het bekende decor van MotMot Gallery vol groen, hout en knus meubilair lijkt het perfecte begin voor noise-/punk-duo VULVA. Kim (zang en bas) en Nadia (zang en drums) nemen je met opbouwend tempo mee in hun oerwoud tot dat knusse decor plots op losse schroeven staat. Het Royal Blood-achtige geluid van de bas en het onvoorspelbare drumwerk zorgt voor een orkaan aan geluid tot alle hoeken van de ruimte. Onvoorspelbaar is een sleutel voor VULVA, met de ene verraderlijke interlude na de andere. De dynamiek van het duo is de factor die het slot ultiem maakt; de dames staan lijnrecht tegenover elkaar en elke vorm van oogcontact straalt van enthousiasme en passie. Met als geschikte climax voor een krachtige set een meezinger uit de oude doos, ‘We Only Fuck So You Can Cum’, gooit VULVA de deur open naar nieuwsgierigheid. (SO)

VULVA

M. Lucky

20.45 uur - Foodhall Breda

M. Lucky

M. Lucky

Marcia Savelkoul stond met Bells Of Youth al in 2013 bij Koffie bij Teun bij de Popronde en is met haar nieuwe alias terug in de stad. Ze voelt zich lucky omdat na haar in Foodhall Breda Lucky Blue speelt. Het is ook een beetje spannend, zegt ze, alleen. Zonder band. En M. Lucky heeft helaas ook een beetje pech, want een paar keer valt het geluid weg; soms met een harde knal. Het snoertje over de vloer naar het podium blijkt de boosdoener en met de voedsel- en drankplekken aan de zijkant loopt daar weleens iemand overheen. Heel jammer als dat bij je nieuwe single ‘No Crumbs In Bed’ gebeurt, een gevoelig lied over een relatiebreuk. Het blijkt moeilijk om een voedselhal met etende mensen te overtuigen van je mooie popsongs met goed te volgen teksten over de “golden years”, de “roaring twenties” die net achter je liggen, of champagne proosten terwijl buiten de wereld vergaat. We hadden stiekem gehoopt op een volledige band met een warm, groovend geluid, maar ook solo blijft M. Lucky goed overeind. (DH)

Loupe

21.30 uur - Publieke Werken

Loupe

Loupe

Loupe

In de bomvolle kleine zaal van Publieke Werken trapt Loupe de Popronde-avond van de kroeg af. De sfeervol verlichte kroeg is het decor van de vierkoppige indierock band die aan de vooravond staat van een nieuwe release. Met een uniek stemgeluid en eigenzinnige uitstraling weet zangeres Julia Korthouwer de aandacht van het publiek erbij te houden, waardoor de rest van de band ervoor kan zorgen dat het geluid staat als een huis. Het is duidelijk dat de dames van Loupe bijzonder goed op elkaar zijn ingespeeld. Tijdens ‘Leave Me There' dimmen de lichten en sluiten alle bandleden de ogen tijdens het spelen en is de Dutch Disease even ver te zoeken. De combinatie van dromerige gitaarmelodieën en speelse baslijnen zorgen ervoor dat je meer wil horen van Loupe. Al zal dat eerder in een zaal van groter formaat zijn, want daar is Loupe zeker klaar voor. (SO)

Lucky Blue

22.15 uur - Foodhall Breda

De Rotterdammers van Lucky Blue gooien de deur van de Foodhall op slot. Het is alleen de vraag of de deur nog in het slot valt. Vanaf het startschot van de set spat de energie van het podium vol over het publiek. De vier indierockers, waarvan alleen zanger Marcus vanavond geen hoofddeksel draagt, zijn voor elkaar gemaakt. Het zal niet afgesproken zijn, maar de mannen dansen met hun gitaren op en neer op een manier waar ABBA jaloers op zou zijn. De dansvloer vult zich steeds sneller door de uptempo muziek die wat weg heeft van een jonge, nieuwe versie van The Fratelli’s. Zanger Marcus steekt nog even de draak met de kabel die af en toe geluidsproblemen veroorzaakte, om vervolgens zelf een snaar te breken en tijdens het meedansen in het publiek een glas om te schoppen. Een brutale, maar stiekem heel lieve band die op eigen wijze zorgt voor totale escalatie met publieksfavoriet ‘Alone Again’. (SO)

Lucky Blue

Lucky Blue

Stella

23.00 uur - Publieke Werken

Stella

Stella

Stella

We keren terug naar Publieke Werken voor Stella, een Amsterdamse band die het zelfbedachte soft grunge brengt. Daar zien we gitarist Jasmine van der Waals van Loupe weer, zij vormt samen met haar zus en frontvrouw Tosca en twee conservatoriumvrienden Stella. Stella heeft dat soms trage, vrijwel altijd bezwerende geluid dat nineties grungy bands als PJ Harvey en The Breeders hadden én klinkt ook helemaal als een indieband van nu. Een fijne combinatie! Nummers als ‘Kiss Me’ en ‘Hapiness Is Liquid’ voelen sterk melancholisch aan, door de lekkere gitaar- en basrifjes en Tosca’s zoete zang. Het is ietsje minder druk bij Publieke Werken, maar dat mag de pret niet drukken. Bij de laatste twee nummers gaan de effectenpedalen wat dieper in, pakt de bassist een strijkstok erbij en sluit Stella de set spannend af. (DH)

Stella