Vooruitblikken naar December Tapes deel 2

Zondag 11 december albumpresentatie in Mezz

Interview: Daniël Hereijgers ,

Na een succesvolle eerste editie is December Tapes in 2016 terug. Tien bands uit Breda werken gezamenlijk aan een semi-akoestisch album, waarbij onderlinge samenwerking centraal staat. Op zondag 11 december is de albumpresentatie in Mezz grote zaal. De tweede editie van December Tapes bestaat uit Awash, There There, Windup Space, Tunnelvisie, Aline Hilderink, No More Jack, Myllie & The Tunes, Absent Mango, Renseen en Fools Never Differ. We spraken Joep Gudde, gitarist en zanger van There There én met de band en Tom Prevoo initiatiefnemer van December Tapes.

Dit jaar hebben jullie een thema: cinema. Waarom?
“We willen dat bands speciaal voor December Tapes een nummer gingen schrijven en niet een bewerking van een bestaand nummer. Vorig jaar waren het veel bewerkingen, die soms al opgenomen waren. Dit jaar dachten we: “misschien is cinema een mooi handvat.” Het is heel breed en een rode draad voor het album.”

Ik zag jullie promofilmpjes op Facebook. Tunnelvisie met een zangeres, Windup Space met een zangeres, jullie van There There met strijkers. Zijn er nog meer van dat soort verrassingen? Bands die zichzelf verrassen misschien?
“Tunnelvisie, ik heb ze nu akoestisch gehoord. Dat was één nummer. Ze moeten natuurlijk nog twee andere nummers doen, daar ben ik heel benieuwd naar. Die dingen die je noemt, zijn bijzonder en in ons geval erg ambitieus. Het wordt een volledige set met strijkers, voor het eerst. Absent Mango is nieuw, ze hebben genoeg ervaring in andere bands. Het is nieuw en gewoon echt goed.”

Bands gaan meer dan één songs spelen?
“Ja, vorig jaar kregen ze tien minuten en dit jaar is het tien tot vijftien minuten, een nummer of drie.”

Dit jaar kozen jullie voor inschrijvingen. Bands moesten zich inschrijven om een kansje te kunnen maken. Waarom?
“We hebben het eerste jaar gekozen voor bands in ons eigen netwerk, die we tof vinden. We wilden het spectrum verbreden en nieuwe namen toevoegen. We kennen best wel wat bands, maar zeker niet allemaal. Met de open inschrijving krijgen we vanzelf nieuwe namen waar we zelf niet aan denken. Het is ook belangrijk dat bands zelf mee willen doen.”

Je hebt ook een paar acts uit een voorronde. Waren er niet genoeg inschrijvingen?
“Jawel, uit mijn hoofd hadden we een kleine dertig inschrijvingen. Daarvan hadden we er zes gekozen die we eerst wilden zien op een kleiner podium om te zien hoe ze het daar doen. Zoals Renseen en Fools Never Differ, van Fools Never Differ had ik al eerder gehoord maar van Renseen niet. Dat is een duo, een dame die speelt Rhodes en een man die drumt, het is tof en een beetje jazzy. Dat wilden we er ook bij hebben, hen en Myllie Tunes. Het verbreedt het kleurenspectrum van de plaat. We hadden een jury samengesteld om hen te laten zeggen wie zij het beste vonden. Dan haalden wij onze handjes eraf en hadden we twee spots gevuld.”

We hebben het hele jaar door meer van December Tapes gezien, behalve de voorrondes in de Bruine Pij…
“We doen meer, we worden vaker gevraagd. Bijvoorbeeld bij Breda Barst waar The Martial backstage speelde en op de vrijwilligersparty speelden Windup Space en Awash. Wij zouden het heel leuk vinden om een stukje programmering te doen op Breda Barst. We hebben op Biergarten ook een stukje programmering gedaan, dat gaat via-via. Op Overslag hebben we ook een podium gehost. Daar zijn we via Herman Sibon van POB bijgekomen. We willen het iets breder trekken dan alleen de avond in december en het album.”
“We zouden het ook leuk vinden om een club van bandjes te hebben, onder het label van December Tapes. Op die manier proberen we optredens te faciliteren. Dat kan ook zijn voor een bedrijfsborrel, we hebben vorig jaar met een paar solo dingen gespeeld bij Tempo Team in Breda. Die waren sponsor, ook dit jaar weer, en wilden wat muziek voor op hun kerstborrel. Dat is leuk om te regelen. Het zou kunnen dat we dat meer gaan doen. We hopen elk jaar wat te groeien. Dat het gewoon enige bekendheid heeft. Het ‘December’ is dan niet belangrijk meer, het is dan meer een merk dan een naam.”

December Tapes zet zich weer in voor het Jeugdcultuurfonds en tegelijkertijd is het ook 3FM Serious Request met het Glazen Huis in Breda. Hebben jullie overwogen dat linkje te maken?
“Wij hebben gekozen voor het Jeugdcultuurfonds omdat we het heel belangrijk vinden het verschil te maken voor een goed doel. Op het moment dat wij een bedrag, vorig jaar van ruim € 2600,-, aan Serious Request zouden geven, zeggen ze “dank je wel, volgende.” Ik zou zeker voor Jeugdcultuurfonds Breda kiezen. Dan ben je lokaal bezig en heb je een link met muziek en je maakt echt een verschil. Je helpt daadwerkelijk kinderen die niet aan cultuur kunnen doen van wege hun thuissituatie en bent lokaal heel concreet bezig.”

Zijn er nog dingen die je wilt melden?
“Ik wil graag nog toevoegen dat we heel blij zijn dat we de stap naar A-Broad hebben gemaakt. Vorig jaar opnemen bij The Popcorner was al goed, maar zo’n professionele nieuwe studio werkt nog beter. De samenwerking met hen en met Studio Solo is heel goed bevallen.”

De presentatie van het tweede December Tapes album met als thema ‘cinema’ is op zondag 11 december in Mezz, vanaf 20:00 uur. Alle deelnemende bands treden op en de toegang is gratis. Het album is dan ook te koop.