Spontane chaos bij 45ACIDBABIES

Popronde Breda 2016 verslag met ook Liquid Sun Orchestra en Ruud Fieten

Tekst: Geneviève Smans, foto's: Magnus Gommers ,

Donderdag 17 november was het weer Popronde Breda, hoera! 3voor12/Breda was met veel schrijvers en fotografen op pad in de stad om verslag te doen. Schrijver Geneviève Smans en fotograaf Magnus Gommers trokken van De Fabriekstuin naar De Kleine Wereld en het Breda Barst podium in SamSam. Ze zagen Liquid Sun Orchestra, Ruud Fieten en 45ACIDBABIES.

Liquid Sun Orchestra
Na een moeizame soundcheck, die wat irritatie leek te veroorzaken bij de bandleden, trapt Liquid Sun Orchestra een half uur later dan gepland af in De Fabriekstuin. Ondanks dat de locatie iets buiten het centrum ligt, hebben toch redelijk veel mensen de hal op het oude FAAM-terrein weten te vinden. De elfkoppige band houdt de erfenis van de Nigeriaanse muzikant en activist Fela Kuti hoog met opzwepende en intrigerende afrobeat, reggae, jazz, funk en soul. Frontvrouw Yuli Minguel heeft een indrukwekkend bereik en legt veel emotie in de nummers. De muziek is erg dynamisch met tempowisselingen. De band is goed op elkaar ingespeeld, al lijkt de vierkoppige blazerssectie op sommige momenten, als ze samen spelen, geen toegevoegde waarde te hebben. De noten worden gespeeld, maar het swingt niet helemaal. Liquid Sun Orchestra is ondanks dat een feestelijke en enthousiaste opener van een muzikale avond en nacht in Breda.

Ruud Fieten
De Kleine Wereld is voor aanvang van de show van Ruud Fieten al goed gevuld met vaste gasten van het café op de Grote Markt. Al snel wordt duidelijk dat die gasten zich werkelijk niks aantrekken van de 27-jarige singer-songwriter die zijn ziel en zaligheid in zijn folky songs stopt. Tussen de nummers door vertelt Fieten over zijn mislukte avontuur bij De Beste Singer-Songwriter van Nederland (“Ik zat in de aflevering met Maaike Ouboter en Michael Prins. De jury moest bij iedereen huilen, behalve bij mij. Dan ga je niet door!”) en over zijn reis door Thailand en Indonesië. De sympathieke singer-songwriter heeft een kristalhelder en krachtig stemgeluid dat mooi mengt met zijn dynamische gitaarspel. Voor het nummer ‘Everybody Lies About Their Size’ doet Ruud Fieten weer een poging om boven het lawaai van de stamgasten uit te komen. Dit keer heeft hij er zelf ook genoeg van en mompelt hij door de microfoon: “Normaal gesproken zou ik vertellen waar het nummer over gaat, maar fuck it.” Wanneer een muziekliefhebber in het publiek de praters hard aanspreekt, krijgt de man zelf op zijn kop van de barvrouw. Het is duidelijk dat de focus van De Kleine Wereld bij de baromzet ligt in plaats van bij de muziek. Ondanks de vele irritaties die Ruud Fieten moet hebben gehad, speelde hij een mooie set voor de mensen die wél luisterden.

45ACIDBABIES
Ook dit jaar host Breda Barst weer een stage in café SamSam. Eerder op de avond stond Jasper Schalks in het café, nu is aan 45ACIDBABIES de taak om de tent af te breken. De band, die met meer dan dertig boekingen in de top vijf van meest geboekte acts van de Popronde 2016 staat, weet de tent snel vol te spelen met hun catchy en eigenwijze electro-punk. In het publiek staan aardig wat bekenden van de band, waaronder medestudenten van de Herman Brood Academie Jannes van Kaam en Tristan van Selm van de band Duke John die tegen het einde van de set het podium op springen om een nummer mee te doen. Ondanks de chaos rond en op het podium blijven de nummers staan als een huis. De vierkoppige band is net een cocktail waar je dronken van wordt met intrigerende vocals en gekke effecten van frontvrouw Sophia de Geus, een strakke ritmesectie van bassist Daniel Brem en drummer Giorgio Paquay met een scheut groovy riffjes van gitarist Marnix Wilmink.