Popronde Breda 2016 preview: Silent War en Cynbel

Voorfeestje nummer 2 in de Bruine Pij

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Sera Roth ,

Popronde Breda is op donderdag 17 november en 3voor12 verbindt zijn naam aan het podium in de Bruine Pij. Op donderdag 10 november kwamen we, in samenwerking met Popronde Breda, POB en de Bruine Pij vast in de stemming voor het grootste rondreizende popfestival met Silent War en Cynbel, nadat we vorige week Windup Space en Trip To Dover op de bühne hadden.

We kozen voor deze previews voor bands die iets hebben met Popronde, met vanavond twee bands van ver buiten Breda: als bonus én voorbeschouwing op volgende week. Te beginnen met Silent War, uit Noordwijk. De vier Herman Brood Academie studenten stonden vorig jaar nog met de ‘HBA On Tour’ op de planken van Mezz Kleine Zaal. Drie uur fileleed in een stromende regen wordt hier weggespeeld met een lekker setje indie en alternatieve rock. De spannendste momenten zijn met name het derde nummer, met een subtiele, zachte opbouw waarbij je een pindaschil kunt horen kraken als er iemand op stapt en het slotnummer dat een soortgelijke spanningsboog kent. Silent War maakt stuwende indiepop en -rock met hier en daar wat new wave invloeden, met name door de zang en het stemgeluid van Josha van der Horst. De band heeft een bescheiden arsenaal aan vrolijke liedjes die het goed zullen doen op een zomerse festivalwei.

De tweede band is Cynbel, spreek uit als Kynbel, uit Nijmegen. Single ‘Gold Coast’ zit al vroeg in de set en heeft een catchy en makkelijk herkenbaar refrein. Deze drie muzikanten zijn meer van het grote gebaar in plaats van het zoeken naar afwijkende klanken. Het is een optelsom van een gejaagde gitaar met galm, meerstemmigheid, een stabiele bas en zingende drummer tot langer uitgesmeerde poprock. Dat is ook niet raar, als je weet dat Cynbel inspiratie haalt bij U2, The Police en Kings Of Leon. Vooral de invloed van Kings Of Leon dringt zich vaak op en het is ook niet vreemd dat Cynbel op de after show van Kensington speelt in de Ziggo Dome. De nummers lijken vrij veel op elkaar, waarbij de lichtgevende drumstokken van Timon Hoitink een leuke gimmick zijn en de cover van David Bowies ‘Heroes’ fraai gekozen is, maar helaas mat over komt. Geen verkeerde band en sympathieke jongens, maar we kennen bands uit Breda en omstreken die qua niveau en presentatie gewoon mee kunnen.

Donderdag is het tijd voor de Popronde Breda 2016!

Gezien: Silent War, Cynbel. De Bruine Pij, donderdag 10 november 2016.