Onderstroom Breda toneel voor spannend debuut Damn Noir

Al even leuk CandleBags en weerzien met Wooden Indian Burial Ground

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Max Fransen ,

Over smaak valt niet te twisten vindt Onderstroom Breda en de eerste twee vrijdagen van november is het weer smullen geblazen, te beginnen in skatepark Pier 15 met het debuut van Damn Noir uit België, CandleBags eveneens uit België en de terugkeer van Wooden Indian Burial Ground, dat in februari al goed smaakte in De Boulevard, ook bij Onderstroom Breda.

Damn Noir beleeft haar officiële debuut, ergens, ooit. De Belgische band kiest bewust voor het mysterieuze, we zien wel veel ervaring en een goed voorbereide show. Donkere rock met een repetitieve groove, soms een beetje richting stoner, die nergens uit de bocht vliegt maar subtiel is tot in de details. Zangeres EC Noir sleept je met sensuele bewegingen en zang langzaam het duister in, met flinke uithalen waardoor echt afdwalen onmogelijk is. Damn Noir ziet vanavond als veel meer dan een try-out en dat maakt het nog specialer en een boeiend debuut. Pas na Onderstroom Breda is de rest van de wereld aan de beurt, zoals de AB op 14 november.

Het Vlaamse garageduo CandleBags, nicht en neef Inge en Dirk Henrotay, speelt in een setup waarbij Dirk als een soort one-man-band acteert, hij speelt gitaar vanachter een drumkit en gebruikt hier en daar loops om het geluid voller te maken. Inge staat naast hem, bespeelt een enkele keer gitaar, de bekkens wat vaker en een schud ei. Helaas blijft de dwarsfluit onbespeeld liggen, dat had de boeiende set, een mix van rock ’n roll, garage, grunge en stoner, nog interessanter gemaakt. Hoewel het gastoptreden van toeschouwer Koen op de tamboerijn bij het dwingende ‘My Knowledge’ niet onvermeld mag blijven, net als de slotsong waarbij Dirk zijn drumkit beklimt. 

Gelukkig blijft de drumkit van CandleBags heel, want drummer Dan Galucki van Wooden Indian Burial Ground trapt door zijn vel heen en mag gebruik maken van Henrotays bass drum. Zomaar een grappig moment uit een uitstekende set van de band uit Portland. Vanaf de verslavende, psychedelische ondertoon uit openingsnummer ‘Styrofoam Factory’, waar ook album ‘How’s Your Favourite Dreamer?’ mee opent, is het in feeststemming gebrachte Pier-publiek mee. Het is dansen geblazen bij de mix van psychedelica, surf en garagerock. WIBG speelde in maart al in Breda toen de nieuwe plaat net uit was. Ze zijn al snel op herhaling, vooral omdat de band op Liverpool Psych Fest kon spelen en zijn Brusselse Europese boekingskantoor er een nieuwe Europese tour aan kon plakken. Tof dat Onderstroom Breda ze terug kon halen want ook nu pakt de show je bij je lurven. De toegift heeft als finale Beastie Boys cover ‘Fight For Your Right’, die perfect past als slot op de deur.

Als WIBG stopt, is het al bijna 02:00 uur en sluitingstijd, zodat dj Jeremiah Rex, Jeroen Reek van Iguana Death  Cult, met zijn dj-pseudoniem uit de Martin Garrix random name generator, eigenlijk weinig nawerk heeft. Dat maakt hem niet uit, gisteren nog presenteerde zijn band Iguana Death Cult hun nieuwe video ‘Can Of Worms’, hier in de Pier.

Gezien: Damn Noir, CandleBags, Wooden Indian Burial Ground. Pier 15, vrijdag 4 november 2016.