3voor12/Breda blikt terug... op 2016 - deel II

Fotografen: Magnus, André, Max, Francois, Daniël

Magnus Gommers, André Joosse, Max Fransen, Francois de Jonge, Daniël Hereijgers ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de platen of cd's en optredens van het jaar, landelijk of zelfs wereldwijd. Anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3voor12/Breda blikt terug op concertjaar 2016: wat waren de persoonlijke hoogtepunten van afgelopen jaar in Breda en omgeving? De komende dagen blikken we terug, in twee delen.

Magnus Gommers

Dit jaar ben ik iets minder op pad geweest dan het jaar ervoor, maar wat ik dit jaar zag was bijzonder goed. De avonden van Grey en Onderstroom Breda zijn gegarandeerd goed, er komt alleen nog te weinig volk op af. Gaat dat zien mensen! Ik probeer met fotograferen de sfeer van het optreden vast te leggen, hoe meer er gebeurt, hoe makkelijker dat gaat. Elefant in Club Solo voor Onderstroom was zo'n avond: de heren hadden witte asbestpakken aan en een eerste klas rookmasjien.

Het als Surf & Turf Outdoor herrezen Snipperdag was een ander hoogtepunt. Heerlijke chaos, daar hou ik van!

Over chaos gesproken. Het absolute hoogtepunt was The K. in de Spaanse Kraag op Breda Barst. (recensie). Die tent is verschrikkelijk lastig om te fotograferen, maar als de tent zo wordt afgebroken komt er altijd iets goed uit. Dankjewel The K.!

André Joosse

Het was een paar jaar stil rond Drive Like Maria. In 2016 waren ze terug met hun drieluik ‘Preserver-Creator-Destroyer’ en een formidabel optreden op Breda Barst. Met een nieuwe (tijdelijke?) bassist, maar met dezelfde gedreven energie pakken ze Breda in. Voor mij het hoogtepunt van Barst 2016.

Max Fransen

The Black Cult in Pier15 bij Surf & Turf
Surf & Turf is een avond in Pier15 die de vuigste garage en surf bandjes neerzet, De sfeer zit er snel in op deze avonden, al is het alleen maar doordat de knop van de rookmachine ontdekt wordt! Op deze editie speelde The Black Cult en J.C. Thomaz. J.C Thomaz zorgde er eerder die avond al voor dat stilstaan geen optie meer was, dus met een goed opgewarmd publiek was het de beurt aan The Black Cult. Met de woorden dat het publiek wel eens wat actiever mocht en iets aan participatie mocht gaan doen, zorgde The Black Cult voor een optreden waar de band en het publiek geen genoeg van elkaar kregen. De band was regelmatig tussen het publiek te vinden en het publiek op het podium. De foto die ik heb uitgezocht, geeft deze avond voor mij perfect weer!

Peter Pan Speedrock op Bastard Fest
Bastard Fest is een avond die de laatste jaren in de grote zaal van Mezz plaatsvindt. Op deze avond wordt je als publiek altijd getrakteerd op een dosis harde muziek van verschillend genres zoals metal, hardcore, punkrock, psychobilly, speedrock. Als het maar hard is! Bastard Fest heeft zijn naam te danken aan de organiserende Dirty Bastards die deze avond zijn laatste show speelde. Van Peter Pan Speedrock was ook bekend dat zij aan hun laatste jaar waren begonnen. Dit was de laatste keer dat Peter Pan in Breda zou spelen. Peter Pan werd altijd goed ontvangen in de stad, vandaar deze foto waar je de energie tussen publiek en Peter ziet!

Wooden Indian Burial Ground bij Onderstroom Breda
Onderstroom Breda is zo’n organisatie die mij al menig keer positief heeft verast met wat zij neerzetten, kwaliteit en diversiteit . Deze avond ging ik geheel onvoorbereid als fotograaf voor 3voor12 naar Wooden Indian Burial Ground, wat een energie had deze band! Deze band zorgde ervoor dat ik meteen geïnteresseerd was en dat tot het einde bleef. Een mix van garage, surf en psychedelica die ervoor zorgde dat de voetjes van de vloer gingen!

Francois de Jonge

Tourist LeMC blijft een van de artiesten van dit jaar die ik grijs heb gedraaid en die ik gelukkig ook mocht fotograferen in Mezz. Ook Admiral Freebee was weer erg goed en zijn voorprogramma  deed een nummer met hem mee: Michael Patrick Kelly, van de vroegere Kelly Family. Mijn laatste favoriet is mijn bruutste, meeste gedeelde en gelikete foto van Slapshot, mijn favoriete band uit Boston. Dat was op Scumbash in Rotterdam.

Daniël Hereijgers

Fraggle Rock, op het shirt van de drummer van Terry Malts. Niet eens superscherp. Wel een toffe foto van een tof optreden, zoals ik veel gave dingen in Electron kon zien dit jaar. Meestal via Grey, of bij evenementen als Cultuurnacht of het Overslag Festival.

Flip kwam met De Noormannen zijn nieuwe album ‘Make-up’ presenteren in Mezz Kleine Zaal, eind januari. Typisch Flip Noorman, met veel muzikaal en verbaal machtsvertoon. Op deze foto staat hij op een kratje op een iets verlengd podium, helemaal in zijn element.

Hannah Epperson tijdens Onderstroom Breda staat ook in mijn rijtje van favoriete optredens van 2016. Adembenemend goed, ik durfde haast niet af te drukken in de mooie bovenzaal van De Avenue, ingericht als een theater. De foto’s hadden misschien beter gekund, al ben ik heel tevreden met het resultaat. En in dat geval had ik de unieke sfeer moeten missen. Een kwestie van kiezen.