#SR16 de laatste dag

Volg het blog en wie weet spot je jezelf nog…

Tekst: Daniël Hereijgers ,

Het Glazen Huis is weer terug van weggeweest in Breda. Van 18 tot en met 24 december maken Domien Verschuuren en Frank van der Lende radio op de Grote Markt met het doel om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor kindersterfte door longontsteking. 3voor12/Breda is hier natuurlijk bij en houdt jou deze week voor kerstmis op de hoogte van alle gebeurtenissen in en rondom het centrum. Dit is de zevende en laatste dag: zaterdag 24 december met het grote eindfeest op het Chasséveld.

Rondé opent om 16:15 uur lekker spontaan, klaar om het publiek op te warmen. Hit 'Run' wordt meegezongen, waarbij de "run" iets makkelijker komt dan de rest van het refrein natuurlijk. Het einde van ‘Run’ lijkt ietsje langer, richting trance en daar kun je in 'dj capital' Breda mee afkomen. Wat een lekker podium voor de band en in het bijzonder Bredanaars Adriaan Persons en Sharon Zarr en ook een beetje voor bassist Cas Oomens uit Roosendaal.

Tijdens de ombouw zijn er beelden van het Glazen Huis en praat 3FM's Annemieke Schollaardt met gasten, zoals Merlijn Stoffels van het Rode Kruis, over longontsteking en het goede doel van dit jaar en zijn er de filmpjes van 3FM Wijnand Speelman uit Afrika. De andere dj's van 3FM komen ook vertellen, zoals Herman Hofman en Michiel Veenstra. Dat gebeurt allemaal tijdens de ombouw naar HAEVN en deze story telling vormt de rode draad voor het vervolg van het eindfeest.

HAEVN speelde vanmorgen al de single 'Bright Lights' in het Glazen Huis, maar dan voor minister-president Rutte, die de vier ook interviewde. "Een aparte ervaring," zo vertelt zanger en gitarist Martijn van der Meer. Het wordt al een stukje drukker onder de zachte indie rock van HAEVN. Jett Rebel in zijn eentje, opent met 'Lucky Boy': korte en vurige blues rock op gitaar om daarna een relaxte pop song te spelen met synths: 'Dance Underneath The Sheets'. De alleskunner weet ook solo het publiek op te warmen met een funky set: "Say yeah!" En doet een dappere poging om het wereldrecord group hug te verbeteren, terwijl zijn nieuwe single 'All The Way' speelt en hijzelf knuffels geeft en voor selfies poseert in het publiek.

Daarna is het aan Frenna & Jonna Fraser om door te pakken. Dat gaat de hiphoppers goed af, met  het heupwiegende 'Ik Kan Je Niet Laten' al vroeg in de set en een actieve, interactieve houding. Frenna heeft er ook zin in: "alleen maar liefde, het is een eer om hier te staan." Met hitjes als' Meisjes Blijven Meisjes' en 'My Love' werken de dansbare, zomerse beats en zware bas om de kou te verdrijven. “In 3, 2, 1...”

Iets na kwart over zeven is het dan zover: Ward van Zanten komt zijn versie van Frank Sinatra’s ‘New York New York’ brengen als 'Breda Bredaaa'. Zonder de bigband die hij in het Glazen Huis vanmorgen mee had, maar dat mag de pret niet drukken. De NHTV-student doet het alweer schitterend, en haalde en passant € 7442,- op via zijn actie (stand vlak na het eindfeest).

Dat veel mensen voor Ward en vooral Douwe Bob zijn gekomen, is te merken: het is gezellig druk, maar niet te druk op het Chasséveld. Met het tweede nummer 'Sweet Sunshine' heeft hij al een meeklapper te pakken. zijn americana en country rock is geliefd en 'Slow Down' is duidelijk nog bekend van het Eurovisie Songfestival, ook als de band stopt met spelen voor de sterke meezingfactor. Hij brengt ook nog een gezellige cover van rock 'n roll nummer 'Run Rudolph Run' van Chuck Berry. Het is een avond voor iedereen en alle leeftijden.

Tijdens de ombouw veilt veilingmeester Sander Hoogendoorn items uit het Glazen Huis zoals de kerstboom (€ 160,-) en een sap glas waaruit Domien dronk (€ 80,-). Maar de meest memorable momenten zijn toch die voor een kleine knul. Het spontane “Tijntje bedankt!” is hard en hartverwarmend. De kleine Tijn haalde met zijn lak-aan actie meer dan 2,5 miljoen euro op en dat maakt hem een grote held. Zijn vader vertelt nog dat Tijn graag alle handjes wil zien, waarna alle handen, gelakt of niet, omhoog gaan.

Lucas Hamming, schrijver van het officiële Serious Request 2016 anthem 'Are You With Me?', heeft er ook zin in. We zagen hem woensdag nog stralen in het 3FM Serious Request Clubhuis Mezz en ook vandaag is het al meteen van: "Breda laat je horen!", meezingen met "Oh oh ho ho 2, 3, 4", een wedstrijdje gillen tussen links en rechts en ondertussen rock 'n roll muziek van Hamming en band en springen om elkaar warm te houden. Laat dat maar aan entertainer Hamming over. Het mooiste moment aan zijn set is toch wel het moment waarop Annemiek Schollaardt inbreekt om live over te gaan naar het Glazen Huis op de Grote Markt.

De deur wordt opengedaan en dj’s Domien en Frank stappen naar buiten. We zien de beelden op het Chasséveld, er klinkt applaus en gejoel. Lucas Hamming speelt nog enkel op piano, terwijl de dj’s langs de hekken lopen, high fiven en lachen. In een auto stappen en langzaam richting het plein rijden. Weer gejoel als de twee langs de linkerkant van het podium omhoog klimmen. Ze eten eerst een rijstwafeltje met kaas en maken dan het opgehaalde bedrag bekend: € 8.744.131,-!

De heren bedanken iedereen en de stad Breda en vooral: Tijntje bedankt!

Volgend jaar staat het Glazen Huis in Apeldoorn, wij wensen 3voor12/Gelderland alvast veel succes!