#SR16: de vrijdag

Volg het blog en wie weet spot je jezelf nog…

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Het Glazen Huis is weer terug van weggeweest in Breda. Van 18 tot en met 24 december maken Domien Verschuuren en Frank van der Lende radio op de Grote Markt met het doel om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor kindersterfte door longontsteking. 3voor12/Breda is hier natuurlijk bij en houdt jou deze week voor kerstmis op de hoogte van alle gebeurtenissen in en rondom het centrum. Dit is de zesde dag: vrijdag 23 december.

Fleur en Sofia in de sing-a-long douche

De insteek van 24 uur Noot voor Nood is dat de muzikant zich voor elke minuut van het optreden zich liet sponsoren waarbij iedereen die meedoet, minimaal 1 euro per minuut ophaalt. Overdag geeft de actiesite al aan dat het streefbedrag van € 5000,- met gemak gehaald lijkt te worden en iets na tienen is dat ook het geval. Onderweg naar de uitgang, langs de catering en de kerstmarkt klinkt vrolijk gezang. Fleur Mostert en Sofia Freyre Viveros bemannen de sing-a-long douche bij de entree van de school. Voor een euro per minuut kun je hier zingen zoals je thuis in de douche doet. Ook hier maakt het niveau niet uit, het gezang van deze OLV-leerlingen bij Rihanna’s ‘Stay’ is enthousiast en leuk. Met een Spotify playlist open: ‘Nummers om te leren zingen’ proberen ze passanten warm te maken voor het zingen van een liedje. Fleur: “we hebben allerlei taken bij deze actie en willen proberen de 24 uur vol te maken, want het is gewoon leuk!” (DH)

Silence terug in de schoolbanken

Silence speelt een ietwat geïmproviseerde set, de gitarist kon namelijk niet vanavond. Toetsenist Stijn Rombouts: “we vangen dat op door andere, rare instrumenten en de drummer speelt af en toe gitaar.” We horen en zien vervolgens een melodica, xylofoon en Rombouts kruipt ook achter de typische schoolpiano. Terug in de schoolbanken, wat zangeres Daida Voorneman ook al grapte aan het begin. De band maakt vooraf nog een lak-aan groepsfoto. (DH)

The Spvrk

The Spvrk speelt drie kwartier en de jonge band is alweer volwassener geworden, ze hebben echt aandacht voor de presentatie ook. Met zijn vijven drie kwartier spelen, dat is dan € 225,-. Lead gitarist Rinus: "we kregen het bij elkaar bij familie en vrienden, maar zijn ook allemaal langs de deuren geweest." Het hielp dat 3FM eerder aandacht aan Noot voor Nood besteedde. The Spvrk speelde eerder al voor zevenhonderd man op de KUL-avond in deze aula, nu is het een stuk rustiger. De bandleden zitten ook allemaal op het OLV en besloten twee jaar terug tijdens muziekles samen te gaan spelen, onder leiding van één van de docenten die ook 24 uur Noot voor Nood mee organiseert. Ze hebben toffe plannen voor 2017, daarover vast later meer! (DH)

24 uur Noot voor Nood

Je hebt ze misschien ook in de uitzending gezien op tv: meer dan 250 muzikanten maken vanaf vrijdag 23 december 13:00 uur muziek in het Onze Lieve Vrouwenlyceum 24 uur muziek, voor de actie 24 uur Noot voor Nood. Singer-songwriters, klassieke pianisten, bands, een saxofoon- en een tubakwartet, vioolensembles, jonge koperblazers, diverse koren en zangscholen en eigen leerlingen staan op het podium voor Serious Request. Het niveau doet er niet toe, iedereen was welkom. Eén van de organisatoren, docent Ceciel Kloet, is opgewekt: “het streefbedrag was om kwart over zeven al bijna binnen.” We schuiven aan bij “tien minuten cabaret” van Niels Landstra en Sjors, een beetje traag maar goed bedoeld. (DH)

Ze komen uit de Betuwe, de vrienden Giel Grandia, Marc Westra en Job Noordam. Ze stonden in de lange rij om te doneren, toen een cameraploeg van 3FM ze een mysterieuze doos voorhield om op te bieden. In de dichte doos zouden spullen van een bekende Nederlander zitten. De mannen hadden met € 70,- het hoogste bod. "Maar we hoefden die doos helemaal niet en gaven hem terug," vertelt Marc lachend. "En hebben wél het bod bij onze donatie gedaan," vult Giel aan, "dat vonden ze helemaal te gek!" De donatie viel dus wel wat hoger uit, op € 150,- rondt Job af. Als ze toch een nummer hadden aangevraagd dan zou dat 'Die Ene Mooie Vrouw' van Django Wagner zijn geweest. (DH)