#SR16: de woensdag

Volg het blog en wie weet spot je jezelf nog…

Tekst: Daniël Hereijgers, Geneviève Smans, foto's: Bastiaan Reiters, Magnus Gommers, Frank Bouwkamp ,

Het Glazen Huis is weer terug van weggeweest in Breda. Van 18 tot en met 24 december maken Domien Verschuuren en Frank van der Lende radio op de Grote Markt met het doel om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor kindersterfte door longontsteking. 3voor12/Breda is hier natuurlijk bij en houdt jou deze week voor kerstmis op de hoogte van alle gebeurtenissen in en rondom het centrum. Dit is de vierde dag: woensdag 21 december.

Lucas Hamming

Dan is het tijd voor Lucas ‘fucking’ Hamming, zoals te lezen is op de merchandise die de fans op de eerste rij dragen. Eerder op de avond speelde de band nog in de live-uitzending van het Sport Gala, nu in een goedgevulde grote zaal in het 3FM Clubhuis, Mezz. Tussen de nummers door is het erg rustig in de zaal en is er ruimte voor onderonsjes tussen Lucas en het publiek. Zo grapt iemand uit de zaal: “Hoe heet je ook alweer?”, vervolgens zegt Lucas dat hij Douwe Bob heet en hij begint het songfestivalnummer ‘Slow Down’ te spelen. Drummer Stijn van Rijsbergen doet mee en zingt de tweede stem. “Nee, grapje. Ik ben Lucas.” De band is in de afgelopen twee jaar erg gegroeid en staat zelfverzekerd op het podium. De nummers zijn niet allemaal even sterk, maar er zit een prima opbouw in de set en het publiek geniet van de charismatische entertainer. Hamming schreef het themalied van Serious Request 2016. Voorafgaand aan dit nummer roept de 23-jarige zanger Wijnand Speelman het podium op, die dit jaar de reportages in Ivoorkust maakte voor Serious Request. Speelman noemt ‘Are You With Me’ een van de beste themasongs van het Glazen Huis. Het is de eerste keer dat Hamming de song speelt met gitaar in plaats van piano. Het publiek is enthousiast en juicht de band toe. Zaterdag speelt de band nog een keer in Breda tijdens de eindshow op het Chasséveld. (GS)

Indian Askin

De grote zaal van Mezz loopt langzaam vol met wat jonger publiek. Indian Askin vermaakt het publiek met hun eigenwijze punkrock met steady ritmesectie. Waar de show tijdens Breda Barst niet helemaal over leek te komen op het publiek, slaat de muziek nu zeker wel aan op het diverse publiek. Zanger Chino Ayala steelt de show met zijn extravagante en dominante performance: “dit is de laatste show van het jaar!” In het publiek wordt gedanst en de toeschouwers genieten zichtbaar in het 3FM Clubhuis tijdens de vierde dag van Serious Request in Breda. Tegen het einde van de set verzamelen de jongere meisjes zich voor het podium, wachtend op de afsluiter van de avond, Lucas Hamming. (GS)

The Cool Quest in Mezz

The Cool Quest opent de avond in de grote zaal van Mezz. De band maakt dansbare funk met hiphop- en fusion-invloeden. Het optreden blijft redelijk vlak tot de laatste paar nummers waarin de leden gaan improviseren en battelen. Frontman Vincent Bergsma laat zijn vliegensvlugge rapkunsten zien en horen en zweept het publiek op. De band is het sterkst als de muzikanten de vrijheid krijgen om hun creativiteit te uiten in de songs. Een fijn begin van een muzikale avond! (GS)

Tom en Brandon zijn vanuit Utrecht gekomen om biertjes te drinken, waar ze al fanatiek mee bezig zijn, bij het Glazen Huis. De studenten hebben nog geen plaatje aangevraagd en vinden het behoorlijk lastig om een nummer te kiezen, mochten ze dat alsnog gaan doen. Na een tijdje twijfelen komen de beslissende woorden er uit. Ze willen 'Champaign Shower' van LMFAO horen. De heren beginnen te lachen. "Op een huisfeestje stond dat nummer op en bij de drop ontkurkte iemand de fles en spoot de muren, het plafond, eigenlijk alles wel onder met champagne," zegt Brandon. "Ja, dat is een leuke herinnering." (ML)

Kolderieke kerstmannen run

Breda, 18:00 uur. In het Valkenberg Park rennen kerstmannen rondjes, onze fotograaf Magnus Gommers wacht de puffende kerstmannen op, klaar voor een actieshot. Het is de Rotary Breda, bezig met “hét kerst-evenement in hartje Breda, een family-funloop, van drie kilometer, voor jong en oud voor 3FM Serious Request.” In plaats van “ho ho ho” klinkt eerder “puf puf puf.”

Voor € 15,- lopen ze hun rondjes, daarna is het schransen geblazen in een van de vele eettentjes van Winterland Breda, terwijl het sfeer verhogend orkestje bij de spiegeltent Winter Palace op het Kasteelplein speelt van ‘Als We Gaan…’ Alle kerstmannen mogen hun pak houden en krijgen nog een leuke medaille. (DH)