#SR16: De eerste dag

Volg het blog en wie weet spot je jezelf nog…

Tekst: Manoek Lambregts, foto's: Bastiaan Reiters ,

Het Glazen Huis is weer terug van weggeweest in Breda. Van 18 tot en met 24 december maken Domien Verschuuren en Frank van der Lende radio op de Grote Markt met het doel om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor kindersterfte door longontsteking. 3voor12/Breda is hier natuurlijk bij en houdt jou deze week voor kerstmis op de hoogte van alle gebeurtenissen in en rondom het centrum. Dit is de eerste dag: zondag 18 december.

Muziek, rook en een enthousiaste Grote Markt nadat Hardwell de dj's opsloot

"Daar zitten we dan," zegt Domien zodra Hardwell de deur van het Huis om 20:20 uur op slot heeft gedraaid. Daarna begroet Frank de menigte in zijn tijdelijke voortuin, waarop hij gegil terugkrijgt. De heren hebben nog maar amper kunnen wennen aan het licht van de tl-buizen en de eerste verrassing van Serious Request 2016 is een feit.

Hardwell krijgt de eer om te beginnen met een optreden op het dak van het Glazen Huis, wat het publiek zeker ziet zitten. Vooral de mensen die tegen het Huis staan gaan helemaal los, verder op het plein is het rustig.

De muziek klinkt tot in de straten achter de Grote Markt, samen met het geluid van de rookmachines. De witte wolken worden in groten getale het publiek ingeblazen. Laat ze niet stikken.

Al met al had niemand het optreden van de wereldberoemde dj verwacht, wat een openingsact! We zijn benieuwd wat Serious Request 2016 nog meer brengt. (ML)

Doneer een euro en deze danseressen laten hun moves aan je zien

Dragqueens treden op om geld binnen te halen

Geld ophalen voor Serious Request kan op honderden manieren, maar Venise Bar heeft alles uit de kast getrokken (haha, woordgrapje) voor het goede doel. Verschillende dragqueens uit de buurt, maar ook van verder weg, laten hun outfits en karaokeskills zien. J.J. Chardonnay, de dame in de rode jurk, host de avond en betreedt ook als eerst het podium(pje). De queens hebben zo'n twee vierkante meter voor het optreden, maar dat houdt ze niet tegen om te stralen. Vannacht om twee uur brengen de sterren van de show de opbrengst naar het Glazen Huis. (ML)

De laatste bammetjes van Frank en Domien voordat ze een week op sapjes gaan leven

Domien Verschuuren en Frank van der Lende zijn aan hun laatste lunch begonnen. Op de tafel, gedekt voor twee, staan sapjes, tosti's en sauzen. Frank neemt een hap van zijn rijkbelegde boterham. Het is half drie 's middags. "Het is wel leuk dat ik nu ongegeneerd met volle mond kan praten," zegt hij. (ML)

Breda is voor Frank geen vreemde stad. "Ik vind het heel tof om hier te zijn voor mijn eerste keer Serious Request. Ik kom hier regelmatig, ken veel mensen en dan heb je natuurlijk die Brabantse gezelligheid nog. Om eerlijk te zijn is het wel een beetje overweldigend allemaal, dit hele gedoe, maar ik heb er vooral veel zin in." (ML)

Dat er een week vol verrassingen bij Frank en Domien voor de deur staat, kan iedereen wel inschatten. "Dat is het allerleukste aan radio maken. Je begint ergens en weet niet waar het kan eindigen, net zoals vorig jaar met Domien en Lot. Ik hoop dat ik naast genoeg geld ophalen voor longonstekingen, ik ook de wereld nog een stukje beter kan maken," zegt Frank. Even klinkt er een moment van twijfel. "Wauw, dat klinkt wel erg groots," lacht hij. (ML)

Live-muziek in het Glazen Restaurant

Naast het Glazen Huis is er ook een Glazen Restaurant. Een samenwerking van top chefs en de studenten van De Rooi Pannen, NHTV en Cingel College. Om de gasten extra te vermaken hebben de organisatoren voor live-muziek gezorgd. Mart Voermans en zijn vader beten het spits af met hun pianomuziek. "Het is al heel erg druk, maar niemand luistert, hoor. Ze zijn te druk bezig met eten," grapt Voermans. (ML)