Surf & Turf: beuken in de mist bij Mexican Surf

De kwaliteit kwam van Venus Tropicaux en Shantih Shantih

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Max Fransen ,

Een triple bill bij Surf & Turf, zaterdag 17 december in Pier 15. De kantine van het skatepark stroomde geleidelijk aan voller en eindigde opnieuw in beuk- en gooiwerk, nu bij Mexican Surf uit Oss. Daarvoor had Venus Tropicaux met een mannetje meer al laten zien meer in hun mars te hebben dan de snelle kwartiersessie die we op Surf & Turf Outdoor zagen en was het wegsmelten voor ‘Winter In September’ van Shantih Shantih, helemaal uit Atlanta USA.

Venus Tropicaux begint wat later, op wat diehards en Shantih Shantih na is Pier 15 nog vrij leeg rond half tien. Wat later starten geeft niet, want er is speling in het vooraf bekendgemaakte schema, met ruim een uur tussen slot laatste band en “oprotten” om 02:00 uur. ‘Nexta’, net als op Surf & Turf Outdoor de opener van de set, is weer bezwerend lekker en ook single ‘Draw Me’ blijft al snel hangen. Het trio is inmiddels een kwartet geworden, met een mannetje meer op keys en drumpad erbij. Het geeft Venus Tropicaux wat meer diepte. De puntige punk- en garageliedjes met een randje psychedelica en kreetjes zijn nog steeds pakkend en pittig en lijken iets langer te duren. Tof uit Roffa!

De volgende act komt helemaal uit Atlanta in de Verenigde Staten. Shantih Shantih, gebaseerd op een quote uit een T.S. Eliot gedicht én woorden die ‘peace peace’ betekenen in het Hindoeïsme, heeft met Anna Barattin een zangeres met Italiaanse wortels, die connecties heeft om deze tweede Europese tour te kunnen doen. De vier dames stonden gisteren in Deurne, morgen in Groningen en ronden af in Duitsland, Zwitserland en Italië. Na Peach Kelli Pop en Boytoy zien we weer een volledige vrouwenband uit Amerika op een Bredaas podium. Al is Shantih Shantih weer heel anders: meer laid back, met harmonieuze pop en rock ’n roll verwijzingen naar de sixties en met garage lijntjes: dromerig en een tikje psychedelisch. En verleidelijk, zoals in ‘Come To Me’. De zang van Barattin of drumster Julia Furgiuele is soms wat zacht, als ze alle vier samen zingen dan is het goed en helder, zoals de “Oeh la la”, in ‘Tell Me I’m Wrong’. Het publiek houdt zich rustig en luistert vooral, aan het einde gaan de meiden muzikaal hard en lang doorgetrokken los met ‘Come And Treat Me’. Ze komen van ver en mogen gerust nog eens terug komen.

Mexican Surf, het vijftal garagerockers uit Oss die ook van surf met fuzz houden, speelt vanaf het begin in de rook. Zanger Jules begint over “kapot gaan”, ze willen een feestje bouwen. De rookmachine gaat nog wat harder aan, de set verwordt tot één lange pot beuken in de mist. Jules verdwijnt geregeld in het publiek, valt, wordt omhoog geholpen en kondigt terug op het podium een crowdsurfwedstrijd aan: van en naar de bar met een biertje voor een prijs. Muzikaal zal het allemaal wel, het rammelt en rockt, Mexican Surf blijkt vanavond vooral een garage feestband. En het Surf & Turf publiek wil ouderwets knallen. ‘Stay Away’, met die gekke videoclip is het slot. Als toegift komt er nog een feestnummer en gaat de gitarist gitaar-spelend en al de lucht in.

Gezien: Surf & Turf met Venus Tropicaux, Shantih Shantih en Mexican Surf. Pier 15, zaterdag 17 december 2016.