Onderstroom Breda: intens Get Your Gun ontbeert begeestering

Tekst & foto's: Daniël Hereijgers ,

Vrijdag 27 en zaterdag 28 november was het ‘Onderstroom Breda weekend’ met aanstormend internationaal talent. Op vrijdag kon je Lili Grace uit België zien in Brandpunt en op zaterdag Get Your Gun uit Denemarken in De Avenue. Get Your Gun is op Europese tour en sloot die af in Breda. De avond ervoor zouden ze openen voor Flying Horseman in Brussel, zoals de twee avonden ervoor in andere Belgische steden, maar dat optreden in de AB werd door de situatie in Brussel geannuleerd.

Nachtburgemeester Martijn ‘Bonk’ Gulden interviewt vooraf Bredaas nieuwe ‘dagburgemeester’ Paul Depla. Beiden met een biertje. Over kruipend naar huis gaan na het stappen: “dat kan niet in je eigen stad, met social media ben je zo gezien.” Of hij al eens in een moshpit stond. “In mijn tijd had je Rowen Hèze al, een beetje pogoën, maar echt een mosh pit nee…” En Bonk vraagt hem naar zijn mening over de mogelijke uitbreiding van Mezz. Depla: “Haha, ik hoor net dat de band staat te popelen om te beginnen... Daar beslist het college over. Ik vind wel dat Breda kraamkamer mag zijn van nieuwe bands. Die nog wat ruwer zijn en waarvan je over twintig jaar zegt als ze in Ziggo Dome staan dat je ze in Breda hebt gezien, bijvoorbeeld Get Your Gun nu bij Onderstroom of in Mezz. We moeten niet per se concurreren maar kijken hoe we als regio alles aan cultuur kunnen aanbieden. Of dat nu in Tilburg is of in Breda.”

Get Your Gun is aan het einde van een lange tour van album ‘The Worrying Kind’ en de lengte van die tournee lijkt te weerspiegelen op het spel vandaag. Het oogt traag, hoewel dat natuurlijk ook hoort bij de logge stoner rock die de drie Denen maken. Maar toch, het lijkt introvert en niet helemaal begeesterd. De drie mannen zijn wel intensief met hun instrument en het juiste geluid bezig. Jammer genoeg  ontstaat er rumoer in de zaal. Rumoer dat pas gesust wordt als zanger en gitarist Andreas Westmark furieus en dreigend tekeer gaat in schreeuwnummer ‘Call Me Rage’. Hij wijst naar het publiek, gooit zijn microfoonstandaard van het podium en verliest zich in een lang gitaarspel. ‘Call Me Rage’ is het hardste, felste nummer van het debuutalbum.

Typerend genoeg hervat het gebabbel bij het ingetogen ‘The Worrying Kind’, waarin Westmark deze zin zingt:  “I used to talk so loud, so I could hide my doubt.” In een interview met 3voor12/Breda van vorige week gaf Westmark al aan dat de setlist vrijwel vast staat, met ruimte voor improvisaties. Die improvisaties zijn vanavond heel sterk, vooral de manier waarop ‘The Worrying Kind’ wordt doorgetrokken, is intens. Sowieso alle uitstapjes met klank- en pedalenkasten door zowel de gitarist als de bassist. De band is een eenheid, van twee broers Andreas en Simon Westmark (drums) en bassist Søren Nørgaard. De belichting veelal donker met soms wat te veel rook, geen onderdeel van de show: “Please cut down with the smoke whoever you are.” Stoner wordt altijd gelinkt aan de Amerikaanse woestijn en eindeloze autoritten, maar dat beeld gaat helemaal mank bij Get Your Gun, met hun doordachte, soms melancholische teksten. Het is wel voor te stellen dat je deze lange, uitgesponnen en zware nummers componeert als je uit dorp in het noorden van Denemarken komt waar geen klap gebeurt.

Gezien: Onderstroom Breda: Get Your Gun. De Avenue, zaterdag 28 november 2015.