Supertof debuut Lili Grace in Breda

En eerste keer Onderstroom Breda in Brandpunt

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: Aida Ros ,

Vrijdag 27 en zaterdag 28 november was het ‘Onderstroom Breda weekend’ met aanstormend internationaal talent. Op vrijdag kon je Lili Grace uit België zien in Brandpunt en op zaterdag Get Your Gun uit Denemarken in De Avenue. Lili Grace haalde de finale van Humo’s Rock Rally in 2012. Een lichting die ook (winnaars) The Compact Disk Dummies, Reena Riot en Gepetto & The Whales voortbracht, om er maar een paar te noemen. Lili Grace was anders, de zusjes maken tweestemmige songs met cello, toetsen en elektronica. Onderstroom Breda haalde ze, voor het eerst, naar de stad en dat bleek een gouden zet.

Zusters Nelle en Dienne Bogaerts zijn jonge twintigers en komen uit Vlaamse Ham. Goed, die Rock Rally wordt direct aangehaald bij stukken over Lili Grace. In tegenstelling tot andere deelnemers van hun lichting brachten de zusjes Bogaerts pas dit jaar de eerste EP uit, ‘Lili Grace’ verscheen in april. In alle rust bouwden ze aan hun nummers en speelden ondertussen eigen concerten, festivals als Vestrock en La Truite Magique en voorprogramma’s voor Nils Frahm, Magnus en Trentemøller. Ze maken ook muziek voor theatervoorstellingen.

De Disco 101 dj’s zetten de toon als de zaal van Brandpunt, rond tien uur volstroomt. De kaartverkoop liep goed, er zal toch zo’n honderd man inpassen, op een plek waar je dat misschien niet zo snel verwacht, maar waar al meer gepland staat aan muziek. Ook toetsenist/percussionist/zangeres Dienne is onder de indruk. “Onze eerste keer in Breda en de eerste keer Onderstroom Breda in Brandpunt, dat is heel speciaal.” Ze voelen zich goed gesoigneerd, maar ook wat nerveus. Wat nergens voor nodig is. Vanaf het moment dat ze de eerste beats activeert en zus Nelle met haar cello het publiek inloopt om het eerste, volledig instrumentale nummer te spelen, heeft Lili Grace de aandacht.

Van subtiele, ingetogen songs als ‘Nothing’ en ‘Don’t Drag Me Down’ die tegenover hardere, tot dansen aanzettende nummers zoals prijsbeest ‘The Spell’ staan, Lili Grace maakt fraaie songs om in te verdwalen. De combinatie van electronica, toetsen, percussie en de cello van Nelle is veelzijdig en als vanzelf op elkaar ingespeeld. Waar nodig gebruiken ze zelfgemaakte instrumenten of een extra basedrum tijdens het cello spelen, waar Nelle even teenkramp van krijgt. De samenzang is helder en prachtig. Een act om live mee te maken.

Na afsluiter ‘Close’, alweer zo’n mooie song, nodigt Nelle het publiek uit mee naar buiten te gaan. Bij de verlichte reclamebak die de avond aankondigt, spelen ze nog akoestisch met de cello ‘The Spell’ en ‘Close’. Het was een supertof debuut van Lili Grace in Breda. Haar naam zou mooi passen op het affiche van de volgende Ik Zie U Graag, waarvan Mezz deze week eerste headliners The Black Box Revelation en Dez Mona bekend maakte.

Gezien: Onderstroom Breda: Lili Grace. Brandpunt, vrijdag 27 november 2015.