Lachen, gieren, brullen met Urbanus in Mezz

Muzikaal hoogstandje van De Fanfaar

Tekst: Tessa Gorissen. Foto's: Magnus Gommers. ,

Urbanus staat al sinds 1974 zonder enige onderbreking op het podium. Zijn grappen staan in iedere show centraal, maar ook zijn liedjes worden gekoesterd door zowel Belgen als Nederlanders. Naast komiek en zanger heeft deze man ook een tv-carrière opgebouwd in verschillende shows, zoals bijvoorbeeld ‘De Slimste Mens’. Eerder bewees hij al op Pinkpop dat hij nog altijd plezier heeft in het optreden. Ook een show in Mezz kon dit jaar niet uitblijven. Op 21 november stond hij samen met zijn band, De Fanfaar, in de Jupiler Zaal.

Om stipt 21.00 uur gaan de lichten uit in de zaal. De band komt het podium op, gevolgd door een man in een bloemetjespak en een soort rakethoed op zijn hoofd. Het is al snel duidelijk dat het weer lachen geblazen is deze avond met Urbanus. Gelijk vertelt hij zijn eerste grap, over de grenscontrole, waarbij hij wordt gevraagd door controleurs of hij de raket van zijn hoofd wil doen. De zaal ligt in een deuk. De sfeer is gezet en de nummers worden gestart. Grappen en nummers wisselen elkaar af. Ook zijn hits ‘Plasticzakske’ en ‘Bakske vol met stro’ komen voorbij. Vooral met het laatstgenoemde nummer verrast Urbanus zijn fans. In plaats van zelf het nummer te zingen, laat hij bassist Sybren Camerlinck het refrein zingen in operastijl. Een luid applaus van het publiek na ieder refrein tot gevolg. Velen zingen mee met de nummers en ook staat een groot deel van het publiek niet stil.

Urbanus zelf straalt van plezier. Hij danst, trekt gekke gezichten en de glimlach is niet van zijn gezich te halen. Hoe lang hij dit vak ook doet, het zal nooit gaan vervelen. Om toch variatie in zijn show te houden, heeft de band een Metallicaversie van ‘Hittentit’ ingestudeerd. Een groepje in het publiek begint gelijk te springen en te headbangen.

Als de show voorbij lijkt te zijn, roept het publiek om meer. “Ge hebt uwe kaartjes al opgebruikt ze”, antwoordt Urbanus. Het publieke lacht. Binnen een minuut staan De Fanfaar en Urbanus weer op het podium voor een toegift. “We konden niet weg via die kant.” Met een aantal grappen en liedjes eindigt een geweldige avond die het publiek niet snel zal vergeten.

Gezien: Urbanus & De Fanfaar. Jupiler Zaal Mezz, zaterdag 21 november 2015