Goedgemutste Everlast in Breda niet te missen

Tekst: Hugo de Graaf, foto’s: Francois de Jonge ,

Het komt niet heel vaak voor dat een Amerikaanse Grammy Award winnaar in Mezz staat. Donderdag 19 november staat Erik Schrody voor een meer dan goed gevulde zaal met toetsenist. Wat later dan gepland, want Amsterdam is toch wel heel leuk en een soundcheck is eigenlijk niet nodig. Deze tijd wordt mooi ingevuld door Quintijn van Tigre Blanco.

Tigre Blanco is een band uit Eindhoven die dit moment door Nederland toert met hun theatershow ‘Het Tijgersnest’. Een geweldig mooie muzikale show van de band die hun muziek uitbrengt op het Bredase label Outlaws In Charge en recentelijk een contract heeft getekend waaronder zij de grote en minder grote theaterzalen door heel Nederland zullen vullen. Vanavond, en de dag erna in Burgerweeshuis, staat frontman Quintijn alleen op het podium. Een grote blonde man met een gitaar en een indrukwekkende stem. Ondanks dat dat de Witte Tijger het niet gewend is alleen op het podium te staan krijgt hij het publiek toch mooi stil. Met een mooie freestyle welk het swingende nummer ‘200 Miles’ inleidt, laat Tigre Blanco een goede indruk achter die naar meer smaakt.

Meneer Everlast staat bekend om zijn nukken: hij heeft meer dan eens als een volleerde Johan Derksen klagend op het podium gestaan en het is altijd maar afwachten hoe zijn Whitey Ford pet staat. Deze avond lijkt de rapper/blueszanger goedgemutst te zijn. Buiten de ene keer dat hij een bezoeker terecht op zijn plek zet voor onnodig hard praten is hij vrolijk en interactief met het Bredase publiek. Hij staat met een bescheiden lach op het podium en vraagt het publiek kennis te maken met de achterbuurman. Een positieve instelling welke hij zelf alleen niet echt praktiseert backstage. Maar dat de man een geweldig muzikant is met mooie songs staat als een paal boven water. Deze avond geen "Pack it up, pack it in", maar intieme maar zeer krachtige versies van ‘Stone In My Hand’, ‘What It’s Like’ en zijn eigen versie van Johnny Cash's ‘Folsom Prison Blues’. Slechts vergezeld door gitaar en toetsenist weet Everlast toch een bijzonder vol geluid te produceren, ondersteund door zijn krachtige stem. Dat Everlast toch op zo'n donderdagavond in het bescheiden Breda neerstrijkt is een mooi gegeven. Zijn te mooie, krachtige en intieme show misschien wel een van zijn betere, dat is dan toch een zeer mooie herinnering. Een cliché maar waar is het wel: als je hier niet bij was heb je echt wat gemist.

Gezien: Tigre Blanco, Everlast. Mezz, donderdag 19 november 2015.