Interview met Punkrock Riot

Nieuw collectief stimuleert jong talent

Tekst: Kyki Vermaire, foto's: Daggers Design ,

Breda is rijk aan muziek, maar helaas wordt er nog wel eens een genre over het hoofd gezien. Zo is het idee ontstaan om onze stad een collectief rijker te maken. De bands Harsh Realms, Dirty Bastards, March, Fort99 en Mezz slaan de handen ineen om de Parel (Pinda) van het Zuiden meer te sieren met vette punkrock avonden. Tijd om initiatiefnemers Max Fransen en Jelle van Dun een aantal vragen te stellen.

Punkrock Riot is een nieuw collectief in Breda, wie is/zijn Punkrock Riot? 
Max Fransen en Jelle van Dun hebben het collectief bedacht en opgezet, en vrijwel meteen meldden zich mensen die wilden helpen. "Leden van Harsh Realms boden gelijk aan, nadat Punkrock Riot ze boekten, de poster te ontwerpen, onder de naam Daggers Design. Ook leden van Dirty Bastards, March en Fort99 dragen een steentje bij. Vandaar dat het een collectief is geworden."

Hoe is het idee voor dit collectief ontstaan?
"Tijdens de vele roadtripjes diep in België waar erg veel Do It Yourself punkrock shows georganiseerd worden in jeugdhuizen en andere vage tenten. De manier van samenwerken tussen de locals om iets tofs neer te zetten deed ons verwonderen waarom dat in Breda niet echt meer echt veel meer gebeurt in specifiek dit genre. Op een paar toffe jaarlijkse festivalletjes na is er geen terugkerende punkrock avond meer. We krijgen nu van Mezz de mogelijkheid om dit zelf te gaan doen in de kleine zaal. Erg tof, want dit vinden wij ook de plek waar we dit zouden moeten doen."

Wat is het verschil tussen Punkrock Riot en Bastard Fest? 
"Het staat buiten Bastard Fest. Dat blijft één keer per jaar een wat gevarieerder festival dat veel meer genres met elkaar verbindt in de hele Mezz. Dus een vleugje speedrock, een goeie dosis rock 'n roll, punkrock en een vleugje metal. Met Punkrock Riot willen we graag ongeveer vijf gezellige avonden organiseren in de kleine zaal die helemaal in het teken staan van punkrock. Natuurlijk zullen de stijlen punkrock verschillen. Dat zie je al op de eerste poster."

Hoe gaan jullie jong talent stimuleren?
"We willen bouwen aan de punkrock scene in en rond Breda. Eén van de belangrijke dingen is dan verjonging. We willen allereerst jongeren inspireren door vette en kwalitatief goeie bands te programmeren en de entree gratis of laag te houden. Daarnaast bieden we een podium voor talenten op een avond met twee ervaren bands in hun eigen genre waarbij het publiek ook echt daarvoor komt, en zij verder kunnen groeien."

Wat wil je bereiken met Punkrock Riot?
"Een mooie actieve scene opbouwen. De eerste tekenen zijn erg goed met veel betrokken bands en berichten van bands en andere geïnteresseerden. We willen onderdak bieden voor de liefhebber en op termijn liefst ook weer eens trakteren op grotere punkrock bands. Die zijn er helaas niet veel geweest in Breda de laatste jaren."

De eerste editie van Punkrock Riot is op 8 januari 2016 in Mezz kleine zaal.