3voor12/Breda blikt terug... op 2015 - deel II

Fotografen: Magnus, André, Erik, Francois, Daniël

Magnus Gommers, André Joosse, Erik de Klerck, Francois de Jonge, Daniël Hereijgers ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de platen of cd's en optredens van het jaar, landelijk of zelfs wereldwijd. Anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3voor12/Breda blikt terug op concertjaar 2015: wat waren de persoonlijke hoogtepunten van afgelopen jaar in Breda en omgeving? De komende dagen blikken we terug, in twee delen.

Magnus Gommers

2015 was voor mij een iets minder druk jaar, maar ik heb nog steeds veel leuke dingen gezien. Voor de foto's was Thrashbangers in Mezz tijdens de POB-parade fantastisch. Bij Sisters of Suffocation en Rectal Smegma barstte de kleine zaal uit z'n voegen en hoefde ik alleen maar te klikken voor een goeie foto.

Een ander hoogtepunt was het Snipperdag festival. Hopelijk volgen er vele edities zodat iedereen die erbij was kan zeggen: "Weet je nog die eerste editie, de hele dag in de regen?" Alleen daarom is de eerste editie nu al legendarisch. Ik maakte er ook een van mijn favoriete foto's op pad voor 3voor12 (zie hieronder).

Een jaarlijks hoogtepunt is Breda Barst. Dit jaar waren we met veel en was het erg gezellig in onze 3voor12 tent. Ook het niveau van de fotografen was hoog dit jaar. En ik zag er het beste optreden van dit jaar: My Baby. Mede daarom maakte ik ook mijn favoriete foto van dit jaar.

André Joosse

My Baby - Breda Barst
Het trio My Baby was toch wel het hoogtepunt van Breda Barst 2015. Hun psychedelische bluesrock zorgde in de vroege middag al voor de nodige drukte in het park. My Baby is sexy, verleidelijk en lekker. En ja, dat zijn uiteraard metaforen voor de muzikale kwaliteiten, al waren we zeker ook onder de indruk van frontvrouw Cato van Dijk.

Pauw - Breda Barst
Net als My Baby wist ook Pauw hoge ogen te gooien op Breda Barst. De psychedelica rockers maakten meer indruk dan de afsluitende hoofdacts. Ze waren de meest geboekte band bij de Popronde en zijn nog voor de release van hun eerste plaat geboekt voor Lowlands. Een niet te missen festival act dus.

Hydrogen Sea - Ik Zie U Graag, Mezz
Ik Zie U Graag is een showcase festival met het beste uit België en verrast elk jaar weer. Hoe fijn kan een driedaags festival beginnen als de eerste act Hydrogen Sea noemt. Het duo gaan volledig op in hun eigen nummers en dat siert ze. Kleine liedjes in combinatie met dromerige electronica. Hemels!

Erik de Klerck

Deze foto van Maaike Ouboter staat bij mij op nummer 1. Ik vind de foto aanspreken door het licht en de blauwe achtergrond, maar vooral door feit dat ik een tijdje daarvoor op een begrafenis ben geweest waar een nummer van haar werd gedraaid. Ik wil het niet al te melancholisch laten klinken, maar als ze dan live voor je neus het nummer staat te spelen, moet je toch even slikken.

‘Popa being Chubby’ - Mezz
Ik had een afspraak met hem om een portret te mogen schieten voorafgaand aan het concert. Door een knallende ruzie in de band vlak voor de shoot, stond zijn hoofd er niet meer naar. Helaas. Er was niets van terug te horen tijdens het concert.

Francois de Jonge

Altijd lastig als je een lijstje moet maken met de beste foto's van weer een jaar lang muziek fotograferen. De grootste verrassing dit jaar was voor mij toch Laibach! Vette muziek, mooie aankleding en alles goed uitgelicht dan kan je avond niet meer stuk als fotograaf. 

Maar het kan ook in alle eenvoud zoals bijvoorbeeld Vintage Vince, het voorprogramma van Reverend Deadeye. Dit is ook wel een foto waar ik blij mee ben.

Ook Kovacs was een mooie avond met mooie plaatjes. Ik was heel blij dat ik in kon vallen die avond. Gelukkig moest ik me beperken tot Breda anders was het helemaal moeilijk geweest! Beste show waren voor mij dit jaar helaas niet in Breda. Beste shows: Slapshot als verrassingsact in "de pompe in Goes." Legendarisch! Bishops Green in Eindhoven Dynamo en Wovenhand in De Spot in Middelburg.

Daniël Hereijgers

Armand & The Kik - Grey
“Eens was ik bekend, daarna een tijdje niks en toen was ik er zomaar weer. Al had ik er niet eens iets voor gedaan…” Armand trad op met The Kik, op straat voor Grey. Armand kreeg een heldenonthaal en dat deed hem vast goed. Armand overleed 19 november. Het optreden zal me lang bij blijven, ook door het snelle portret dat ik vooraf mocht schieten: Armand buiten in de zon op het binnenplaatsje bij Grey achter. Op zijn gemakje in de zon.

Double Veterans - Snipperdag
Net als Magnus heb ik warme, en koude, herinneringen aan die natte Snipperdag. Mountain Bike en Double Veterans waren voor mij de hoogtepunten, bij de laatste schoot ik foto’s (check ook die van Mountain Bike door Magnus!).

Björn van der Doelen - Roots Mail Music

Björn van der Doelen neemt zijn 'Bruce Springsteen applaus' blijmoedig in ontvangst. Bij Roots Mail Music binnen op Record Store Day. Mooie gast, mooie liedjes.

Eervolle vermeldingen: Kayleigh Leith met haar man Rob bij het voorlopig laatste optreden op Europese bodem voordat ze haar dromen ging volgen in Nashville, USA en The Garden: Wyatt Shears jongleert wat met sinaasappels voordat zijn tweelingbroer Fletcher aan het plafond van Electron gaat hangen. Gekkenhuis en supergoed!