3voor12/Breda blikt terug... op 2015 - deel I

Schrijvers: Sanne, Tessa, Kyki, Daniël

Sanne van Hassel, Tessa Gorissen, Kyki Vermaire, Daniël Hereijgers ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de platen of cd's en optredens van het jaar, landelijk of zelfs wereldwijd. Anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3voor12/Breda blikt terug op concertjaar 2015: wat waren de persoonlijke hoogtepunten van afgelopen jaar in Breda en omgeving? De komende dagen blikken we terug, in twee delen.

Sanne van Hassel

My Baby - Breda Barst
Breda Barst viel voor mij dit jaar niet zo gunstig, maar ik probeerde er alles aan te doen om in ieder geval My Baby op de zondag mee te pikken. Gelukt! En met dat optreden pakken ze voor mij meteen de eerste plek in mijn top 3 over 2015. Met hun eigenzinnige muziek bespeelt My Baby het publiek op zo’n manier dat je eigenlijk alleen nog maar oog hebt voor de band en mee gaat in hun groove. Zelf heb ik nog maar weinig bands gezien die je op deze manier zo mee kunnen laten gaan in hun muziek, dat je verbaasd opkijkt als het optreden alweer is afgelopen. My Baby kan dat. Om nog maar te zwijgen over de waanzinnige uitstraling van de band.

Sofie Letitre - Mezz Kleine Zaal
Bijzonder is het om bij een vuurdoop te zijn van een artiest die besluit het roer totaal om te gooien. Sofie Letitre deed dat in Mezz kleine zaal met een try-out waarin haar volledig nieuwe elektronische geluid werd gepresenteerd. De spanning was zodanig voelbaar dat de ontlading tegen het einde enorm was. Waanzinnig sterk optreden!

Newmoon - Mezz Kleine Zaal
Dit optreden van Newmoon in Mezz was voor mij de eerste live kennismaking met shoegaze. Het was bijzonder om zo’n oorverdovende golf van geluid over je heen te krijgen, dat ik in eerste instantie gewoon even niet meer wist hoe ik moest reageren. Maar als je dan eindelijk gewend bent en je jezelf eenmaal hebt overgegeven aan de wall of sound dan is het vooral genieten van Newmoon.

Tessa Gorissen

Na gemiddeld twee concerten in een week bezocht te hebben, was het moeilijk om tot een top drie te komen. Na lang nadenken en verschillende reviews terugkijken wist ik het. Mijn jaarlijstje was compleet! Met stipt op nummer één staat Urbanus. Geen concert dat bij een 23-jarige hoort, maar wat was die vent goed! Hij mixte grappen en muziek tot één geheel en de sfeer in de zaal was onbeschrijfelijk.

Sunday Sun heeft mij nog het meest verrast dit jaar. Onder het motto 'laat ik me eens opgeven voor iets dat ik niet ken', ging ik volledig objectief naar Mezz. Deze band weet de zomerse sfeer goed over te brengen op het publiek. Muzikaal gezien zat de show goed in elkaar en de liefde voor optreden straalde er vanaf. Daarom een plekje in mijn top drie.

Tot slot het optreden van Jasper Mook tijdens Popronde. Wat heeft die gast een stem! Ondanks zijn jeugdigheid straalde hij van zelfverzekerdheid en wist hij vele harten te stelen tijdens deze show. Ik had daarom ook geen spijt dat ik naar De Corenmaet was gegaan deze avond.

Natuurlijk heb ik nog veel meer gezien wat ook zeker in een eindejaarlijstje thuis had gehoord, zoals Matt Sellors en Mother's Finest. Maar dit is voor een ander jaar.

Kyki Vermaire

Het jaar 2015 is een tof en divers jaar geweest. Een mix van punk, groovy funk, ska, rapcore en uiteraard dikke metal. Onderstaand, in geografische volgorde, mijn top 3 van 2015.

In de Parel van het Zuiden schitterde Hilton Dive. In januari stonden ze in Mezz kleine zaal tijdens een editie van Thrashbangers. Toen nog druk bezig met het opnemen van hun album ‘I am become death’. Een sterk optreden, harde riffs en goeie teksten, wat wil je nog meer? Toen het album uitkwam, mocht ik het reviewen en raakte daardoor nog enthousiaster. Als je Hilton Dive live wilt zien kan dat in Bergen op Zoom en wel op 15 januari 2016.

Als ik verder reis naar het zuiden kom ik in Limburg/België en stop ik voor Ars Venificium. Tijdens de welbekende ‘Black Friday’ van het BUT Film Festival zag ik hen spelen. Klassieke black metal in hart en nieren, corpsepaint, bloed, kogelriemen, het complete plaatje. Voor mij lang geleden, maar Ars Venificium heeft mijn liefde voor black metal weer aangewakkerd. Je kunt ze zien in Tilburg (Little Devil) tijdens hun Nights of Terror tour op 20 maart 2016.

Reis met me mee, dan stoppen we in de stad waar ‘ze aan beide oevers wonen’, beter bekend als Antwerpen. Wereldcentrum voor de diamanthandel en thuishaven van LOTUS. De band stond in Mezz tijdens de vierde editie van Bastard Fest. Ondanks dat zij de eerste act van de avond waren en er te weinig publiek was, speelden ze sterk. Met een zanger die in de zaal stond en geheel zijn eigen show maakte, hier ook volledig in bleef was het een boeiend spektakel. 8 januari 2016 kun je LOTUS weer in Mezz zien, tijdens Punkrock Riot - The First Edition.

Daniël Hereijgers

Raketkanon - Ik Zie U Graag, Mezz
Dé live-act van dit jaar, wat mij betreft. Ik zag ze naast Ik Zie U Graag vaker spelen. Ongenadig, snoeihard en meeslepend. Of je nu wilt of niet. De band ging met RKTKNN #2 simpelweg verder waar het met #1 was gebleven. Het Ik Zie U Graag publiek keek het nog even aan. Een volgende keer verwacht ik een kolkende zaal.

Shannon and the Clams - Electron

Dat was geweldig genieten, op een zondag nog wel. Shannon and the Clams was een van die lekkernijen die Grey dit jaar naar Electron haalde, Peach Kelli Pop was er nog zo één. De swingende, catchy garage rock ’n roll en zoete punk met een vleugje surf, gebracht door een act met zelfspot en zelfkennis zorgde voor een toffe avond.

Lili Grace - Brandpunt
Eind november was het eindelijk zover, de zusjes Bogaerts speelden als Lili Grace in Breda! Ik had er naar uitgekeken en wou in 2014 als gastspeler bij 3voor12/Zeeland ook per se over hen schrijven op Vestrock. Dank u, Onderstroom Breda, voor deze aangename keuze. Het werd een supertof debuut in het zaaltje van Brandpunt, zie ik graag terug op Ik Zie U Graag. En Longen, ook gezien tijdens Onderstroom Breda, wauw!

Ik neem altijd de vrijheid om eervolle vermeldingen te noemen: zoals Björn van der Doelen met zijn mooie liedjes en geweldige verhalen (Rauw Hees Teder, Record Store Day), drie edities van Club 3voor12/Breda (1: Tesla55, The Exploding Potatoes, Coco Bryce, 2: The Spvrk, Windup Space, Shoot The Messenger, 3: Little Giant, Fake Billy And The False Prophets, At First), het grote interview met Frietboer over zijn ‘Monstertrack’, het POB Bevrijdingsfestival met Extince, My Baby op Breda Barst (ja, ik ook) en de vermoedelijk laatste keer (?) dat ik Disco In The Disco live zag, in Vulling tijdens de POBparade. En zo kan ik nog wel even doorgaan, precies wat we met 3voor12/Breda in 2016 gaan doen!