Een dromerige Jacco Gardner laat publiek dansen in Mezz

Een knallend einde blijft uit in Breda

Tekst: Tessa Gorissen, foto's: Michael Bastiaansen ,

Zijn debuutsingle ´Clear The Air´ kwam in februari 2012 en in februari 2013 volgde zijn album ´Cabinet of Curiosities´, Jacco Gardner is in korte tijd uitgegroeid tot een artiest die niet te missen is op verschillende festivalpodia. De Hoornse zanger stond eerder al op Eurosonic en Noorderslag en ook was hij meerdere malen te gast bij De Wereld Draait Door. In mei dit jaar kwam zijn nieuwe album 'Hypnophobia' met clubshows tot gevolg. Ook Mezz kon daarbij niet achterblijven, dus 17 december stond hij met band en supportact Eerie Wanda in de Jupiler Zaal.

Direct na de opening van V00d00 Gold DJ's is het tijd voor de eerste act. Marina Tadic, Jasper Verhulst, Bram Vervaet en Nic Niggebrugge, oftewel Eerie Wanda, hebben de eer de avond te openen. Deze Amsterdamse groep kent twee gezichten die we later op de avond terug gaan zien, namelijk Jasper Verhulst en Nic Niggebrugge. De zaal is nog ver leeg en even lijkt het erop dat ook de rest van de avond zo rustig zal blijven. De aanwezigen concentreren zich op de band, die muzikaal goed in elkaar zit. De zuivere stem van Marina past perfect bij de psychedelische dreampop en de bandleden kunnen ook prima hun weg vinden op het podium. Een strakke show tot gevolg.

Na een korte ombouw is het tijd voor Jacco Gardner en band. Intussen is de zaal goed gevuld. Jacco  kijkt lachend rond, heet het publiek welkom en begint aan zijn setlist. Het publiek danst mee op de neo-psychedelische baroquepop. Op de muziek en de overdracht ervan is weinig aan te merken. Het plezier straalt van de band, Jacco kijkt geconcentreerd en dromerig de zaal in en fouten worden eigenlijk niet gemaakt. Dynamische geluiden vullen de zaal. Dat ze ondanks de dromerige psychpop keihard zijn, laten ze vooral zien met het nummer 'Hypnophobia', dat naast de 'standaard' instrumenten een shaker, tamboerijn en bezwerende toetsen bevat. Dat Jacco echter geen publieksmenner is, bewijst hij deze show. Er kan weinig interactie met de zaal vanaf, buiten een “Hallo Breda” en een voorstelrondje van de band, waarbij hij benadrukt dat Nic en Jasper ook in Eerie Wanda spelen. Jammer, want dit zorgt wel voor een andere sfeer dan daadwerkelijk bij zo'n goede show past. Echter lijkt vooral de groep fans voor het podium dit niets uit te maken. Zij dansen door en laten zich meevoeren op de muziek. Als Jacco rond 22:00 uur het laatste nummer aankondigt, denkt het publiek dat hij nog terugkomt voor een toegift. Maar helaas. De band verlaat het podium met een zwaai naar de menigte en komt niet meer terug. Een knallend einde blijft hierdoor uit. Later staan de mannen echter wel in de foyer om handtekeningen uit te delen. Maar of iedereen daar nog op zit te wachten... Het blijft in ieder geval vrij rustig.

Gezien: Eerie Wanda, Jacco Gardner. Jupiler Zaal Mezz, donderdag 17 december 2015.