Koffie met minstrelen en troubadours in Breda

Vijf acts gezien in Bagels & Beans en Coffee & Lunch 4 You

Tekst: Daniël Hereijgers, foto's: Bastiaan Reiters, Daniël Hereijgers ,

Het is niet dat we van die grote koffieleuten zijn bij 3voor12/Breda, maar tijdens de tiende Minstrelen- en Troubadourentocht van POB wilden we alle acts minstens één keer zien. In dat geval was het zondagmiddag ideaal beginnen bij Bagels & Beans: tussen 13:00 en 16:15 uur kon je daar Rik van Berlo, Merel Simons, Sailing To Suez en Awash zien. Daarna was er even tijd voor Vic bij Vulling en tot slot duo Samira & Joshua in Coffee & Lunch 4 You. Ons andere verslag gaat over de andere acts.

Rik van Berlo staat alleen op het affiche van POB, maar heeft versterking mee: Mees Drinkenburg met een geleende staande bas. Die van hemzelf wordt nog gepimpt voor het aanstaande debuut van Big Rick, een nieuwe rockabilly act met Rik van Berlo. Eigenlijk zou het BB en Van Berlo zijn, het duo dat ook voor December Tapes (cd-presentatie vanavond) een track opnam, maar BB is jammer genoeg met vakantie. Hoewel, deze combinatie is ook tof. Van Berlo begint met tranentrekker ‘Hey Momma Rock Me’, gevolgd door nog een paar eigen nummers. Ook het December Tapes nummer 'What I Want You To Know' komt stiekem al voorbij, waarbij Rik de hoge stem van BB probeert te halen. Goeie inkomer, ook voor het duo.

Merel Simons is weer even over uit Amsterdam, altijd goed. Ze is al lange tijd het stralende middelpunt van de aanstekelijke balkan-, gypsy-act Amariszi en is daarmee veel onderweg door heel Europa en festivals als Paaspop en de Zwarte Cross. De liedjes van Merel zijn volwassener dan eerdere jaren waar ze de show stal tijdens de Minstrelen- en Troubadourentocht, haar spel en stemvolumen zijn ook gegroeid. Zelfs als ze tegen het volume van een volle Bagels & Beans met trek moet op boksen.

Sailing To Suez wordt zelfs drie keer terug een tandje minder gezet. Het blijkt voor Bagels & Beans dat de muziek toch meer behang is deze zondagmiddag. Nu gaat hier ook om een alternatieve rockband met elektrische gitaar en drums waar gitarist/zanger Wouter Marije nu akoestisch is en drummer Jasper Hendriks een tamboerijn en een percussie-ei heeft. Misschien is Sailing To Suez wel iets te ruig, al is het niet te hard. De meerstemmigheid past goed bij het duo en bij slot ‘Horizon’ klopt alles, uiteindelijk. Sailing To Suez bouwde op eigen houtje een akoestische tour langs zes verschillende steden, waarvan Breda er een is.

Akoestisch spelen, solo, met het hele vijftal of alles daartussen: Awash is gelouterd en treedt vanmiddag met drie aan: zanger/gitarist Geert van der Burg, bassist Peter Suoss en toetsenist Maarten de Raad en ze hebben een eigen geluidsman mee. Geert is daardoor beter te verstaan dan de zangstemmen voor hem. Awash geeft ook stiekem al een December Tapes preview, of is het misschien even extra repeteren? De band koos ‘Seven Years’, een van de vroegste Awash songs. Geert brengt ook een ode aan zijn favoriete “BLT-broodje ‘met alles” van Bagels & Beans. ‘Botanic Garden View’ is de meezinger die geen verplichte meezinger is, want Awash doet zijn eigen ding. Ook als Bagels & Beans rond vieren al niet zo meer zo vol is als rond lunchtijd.

Op naar Vulling, waar Vic (van den Bosch), bekend van Communication Breakdown en nu Page 45, zal optreden. Maar helaas, er blijkt een communicatiefoutje over het schema te zijn en hij is bij Publieke Werken. Dat gaat we niet halen, sorry Vic!

We eindigen bij Coffee & Lunch 4 You met Samira & Joshua. De koffiezaak naast de bieb ligt wat onzichtbaar buiten de binnenstad, toch experimenteren ze met optredens zoals Popronde en Nienke van der Hoff eerder vanmiddag. Samira Boogaard (o.a. Samira’s HipHop Collection) en Joshua Bredow (o.a. Filet au Fonque) beginnen aan hun vierde korte optreden van zes. Vooraan bij de ingang voor een ouder echtpaar, het personeel en 3voor12/Breda. Knus, bij de kerstboom, gezellig. Samira & Joshua brengen een paar klassiekers zoals Rihanna’s ‘Please Don't Stop The Music’ en koppelen een mooie stem aan gevoelig gitaarspel. De volgende act whYne komt binnen en vindt het duidelijk ook goed.

Gezien: 10e POB’s Minstrelen- en Troubadourentocht met Rik van Berlo, Merel Simons, Sailing To Suez, Awash en Samira & Joshua.  Binnenstad Breda, zondag 13 december 2015.