Dansen met The Cosmic Carnival in Mezz

Ondanks heersend virus binnen, is de band overtuigend

Tekst: Tessa Gorissen Foto's: Michael Bastiaansen ,

The Cosmic Carnival is niet zomaar een band. In 2009 wonnen ze de 'Grote Prijs van Nederland' waardoor ze onder andere een eigen videoclip op konden nemen en studiotijd kregen. Sindsdien is de band niet meer weg te denken en kwam in 2013 hun debuutalbum, 'Change The World Or Go Home' uit. Met twee nieuwe albums, 'A Night At The Carnival - Live' en 'The Cosmic Carnival Express - Live', hebben ze genoeg materiaal om een avond in Breda te vullen. Op 11 december stonden ze in de kleine zaal van Mezz om het publiek te laten dansen.

Stipt 21:00 uur betreedt de band uit Rotterdam het podium van de kleine zaal, met violiste Indra Kartodirdjo uit Breda in de gelederen. De zaal is op dat moment nog maar half vol, waar snel verandering in komt. Tijdens het eerste nummer wordt duidelijk dat zanger Nicolas Schuit niet helemaal lekker is, want het klinkt alsof hij door zijn neus zingt. Na twee nummers legt hij uit dat er een virus in de band heerst, waar ook hij een slachtoffer van geworden is. Zangeres Marlies Kroon kan er helaas niet bij zijn en ook is er een vervangende bassist. Toch speelt de band een swingende set, waarbij de bandleden zelf ook geen moment stil staan. Het klinkt muzikaal erg goed en ze hebben al snel overtuigd.

Deze band zou zo in een Amerikaanse linedance-bar op kunnen treden. Verschillende muziekstijlen, zoals indie-folk en gospel-rock worden door elkaar gemixt en een groot deel van het publiek staat dan ook mee te bewegen. Een enkele fanatiekeling danst elk nummer vol enthousiasme mee. De energie van het publiek slaat over op de band en een grote lach verschijnt op de gezichten van de bandleden. Dansend gaan ze door de setlist van bijna anderhalf uur heen en bewijzen ze met elk nummer veel in hun mars te hebben. Een swingende avond, waarbij de energie op iedereen over sloeg, wordt afgesloten met een buiging van The Cosmic Carnival naar het publiek. Een luid applaus vult de kleine zaal en de band verlaat het podium.  

Gezien: The Cosmic Carnival. Kleine Zaal Mezz, vrijdag 11 december 2015.