Tropische psychedelische noise glittert in Electron

FUMAÇA PRETA X-mas tour

Tekst: Kyki Vermaire. Foto's: Magnus Gommers. ,

Grey heeft weer een 'schitterende' band geboekt, namelijk FUMAÇA PRETA. Zij stonden op donderdag 10 december in het Electron café. Vanaf 21:00 uur konden de dj's van radio Martiko los en zorgden voor een gezellige sfeer. Een beetje zon op een gure avond.

Donderdagavond draaien de dj's van radio Martiko een lekker nummer als we het Electron café binnenkomen. Helaas is er niet veel publiek aanwezig en dat is jammer, want deze avonden verdienen meer publiek. Gelukkig hangt er een gezellige sfeer. Mensen kletsen gezellig met elkaar, drinken een drankje en deinzen af en toe wat mee op de muziek.

Rond 21:45 uur start de band FUMAÇA PRETA. Alle vier de mannen zijn gehuld in komische kleding. Een strakke glitterbroek, bontjas, bassist James Porch gehuld in een onesie, je ziet vooral veel glitter en kleur. Een psychedelische voodoo groove knalt door Electron en de gitaar van Stuart Carter jankt erop los. Naast gitarist is hij ook toetsenist en zorgt voor een hoop noise. Het temperamentvolle viertal heeft er zin in, de percussionist in zijn rode glitterpak headbangt erop los. Soms lijkt het alsof hij met zijn hoofd speelt in plaats van met zijn handen. Wanneer toetsen en gitaar rust vinden, hoor je de funky basloopjes beter. Soms is er een beetje teveel noise, waardoor de aandacht veel naar gitarist/toetsenist Stuart gaat.

De drummer, tevens zanger, heeft er zichtbaar lol in. Een grote glimlach van oor tot oor en hij drumt lekker door. Het lijkt er op alsof zijn zang zo nu en dan wegvalt. Het geluid wordt aangepast en het is beter hoorbaar. Toch blijft het af en toe lastig te verstaan. Na ongeveer 45 minuten spelen verdwijnen de vier mannen van het podium. Uiteraard wordt er verder gespeeld. FUMAÇA PRETA speelt nog een kerst jingle en "Happy Christmas" wordt door de microfoon gebruld. Even voelt het alsof de set wat minder wordt, de dikke gitaarsolo's zijn prima in orde, maar het kan er ook voor zorgen dat de verveling toeslaat. Gelukkig sluit de band af met een paar uptempo nummers, de gitarist heeft inmiddels voor de derde keer van gitaar gewisseld en speelt deze keer met behulp van een hamer. Een leuke stukje entertainment op het juiste moment.

Gezien: FUMAÇA PRETA. Electron café, donderdag 10 december 2015.