Intieme show van Lucas Hamming in de Kleine Zaal van Mezz

Geslaagde afsluiter van ‘Fall Tour’

Tekst: Geneviève Smans ,

In 2013 stond Lucas Hamming in de finale van tv-programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’ (DBSSW) met o.a. Maaike Ouboter, Demira Janssen en winnaar Michael Prins. In maart dit jaar kwam zijn debuutsingle ‘Fake Love Hypocrisy’ uit, vervolgens benoemde 3FM hem in augustus tot 3FM Serious Talent. Zijn single ‘Mojo Mischief’ werd uitgeroepen tot 3FM Megahit en hij staat nu met dit nummer op de lijst van 3voor12 Song van het Jaar, waarvoor je overigens nog tot 3 december 23.57 uur kunt stemmen. In februari kunnen we zijn nieuwe EP verwachten.

De show van Lucas Hamming begint helaas met slecht geluid waardoor het gitaarspel en het heldere stemgeluid van deze 21-jarige student aan het Amsterdams Conservatorium niet volledig tot zijn recht komt. Na een aantal nummers lijkt dit opgelost te zijn en verloopt het optreden soepeler en komt de eigen sound van Hamming goed naar voren. Tijdens deze ‘Fall Tour’ heeft Hamming bassist Thomas Veenstra, gitarist Kas Lambers en drummer Stijn van Rijsbergen bij zich. Alle bandleden zingen, dit zorgt voor extra dynamiek.

Bij singles ‘Fake Love Hypocrisy’, ‘Mojo Mischief’ en het indrukwekkende auditienummer voor DBSSW ‘Green Eyed Man’ zingt het publiek voorzichtig mee en bij de overige nummers klinkt er een soort echo in de zaal. Dit is Joris, een grote fan van Lucas, die elk nummer van begin tot eind meezingt. Ook bij de bandleden blijft Joris’ enthousiasme niet onopgemerkt: drummer Van Rijsbergen draagt zelfs een nummer aan hem op. Wanneer Hamming ‘Once I Tumble Down’ alleen met zijn gitaar speelt, is het muisstil in de Kleine Zaal van Mezz. Zeker tijdens de uithalen trekt hij de zaal mee in de emotie van het nummer. Later in de show complimenteert hij het publiek. Terecht, want het publiek luistert het optreden lang aandachtig en zingt mee op de momenten als Hamming erom vraagt. “Muzikaal publiek, te gek!”

Tussen de nummers door praat Lucas Hamming veel, maar het stoort niet. Hij vertelt met humor over de dingen die hij met zijn band meemaakt en over de oorsprong van de nummers. Ook praat hij veel met het publiek, zowel tijdens de show als na afloop. De zanger met zijn wilde bruine krullen is ook niet bang voor stiltes tijdens zijn verhaaltjes, na de show licht hij toe: “Ik laat expres stiltes vallen. Dat is ook een beetje mijn gevoel van humor. Dan denkt iedereen: ‘Awkward...’ Dat vind ik grappig.”

Onder de bandleden hangt een fijne sfeer en die komt het optreden zeker ten goede. Bijvoorbeeld bij ‘Mutual Love’, eerst geeft gitarist Kas Lambers een vette solo en daarna drummer Stijn van Rijsbergen, Lucas gaat van het podium terwijl hij zijn telefoon pakt en trots zijn band filmt vanaf een verhoging in de zaal. Later ontstaat er nog een soort jam tussen de vier mannen en vervolgens pakken ze het nummer moeiteloos weer op. Voordat de vierkoppige band het laatste nummer speelt, bedankt Lucas Hamming zijn band en de crew voor deze ‘Fall Tour’ die na dit optreden in Mezz afgelopen is. “Het was wel een beetje een pechtour, alles ging kapot of raakte kwijt. Maar dit was een te gekke afsluiter hier in Mezz!” Hamming sluit af met het grunge-nummer ‘Secretly Faking My Death’, dat iets weg heeft van Nirvana door de “yeah, yeah, yeah” in het refrein en de harde gitaren.

Gezien: Lucas Hamming. Mezz Kleine Zaal, zaterdag 29 november 2014.