Surf & Turf Fest: Iguana Death Cult en Liquor Store zorgen voor een wilde avond in Pier 15

Bier gooien, moshpits en Reverb & Fuzz waren van de partij

Tekst: Annick de Wit. Foto's Daniël Hereijgers ,

De eerste editie van Surf & Turf Fest in Pier 15 vond vrijdagavond 21 november plaats. De avond begon rustig totdat Iguana Death Cult en vooral Liquor Store de eerste noten aansloegen. Met een beetje garage, psychedelische en surfende rock staat er een wilde avond op zich te wachten.

Voordat het feest kan beginnen, is er een halfuur vertraging: de geluidsman heeft serieuze opstartproblemen. Dan eindelijk begint Iguana Death Cult met spelen. Ze zijn voorzien van drummer Arjen van Opstal, gitarist Tobias Opschoor, bassist Justin Boer, zanger/gitarist Jeroen Reek en een psychedelische achtergrond. Wild gedanst wordt er nog niet. ‘’Kan Breda een beetje dansen?’’ vraagt zanger/gitarist Jeroen Reek, niet wetend wat de avond nog zal brengen. Het publiek reageert bescheiden waarop Jeroen reageert: ‘’Sukkels.’’ Deze eyeopener helpt wel, er wordt al wat ruiger gedanst en de eerste biertjes vinden hun weg in andermans nek of op de grond.

In een klein, maar gezellig café met bands als Iguana Death Cult en Liquor Store, kan rook niet ontbreken. Een van de kerels, die zich later op de avond zal wagen in verschillende moshpits, zorgt voor de nodige (overvloedige) rook. Hiervoor drukt hij enkele seconden lang op een knopje waardoor een apparaat het café in Pier 15 vult met rook. Het apparaat staat veel te laag waardoor iedereen die vooraan staat de rook recht in het gezicht krijgt.

Na een bandwissel en vrede en rust op de dansvloer, begint het met een eenmansmoshpit, maar niet voor lang. Al snel is het oorlog. Veel vrouwen staan met vrees voor hun eigen leven, en toch geamuseerd te kijken naar de heftige moshpit. Mannen klimmen bij elkaar op de schouders, ze beuken elkaar omver, maar helpen elkaar ook weer overeind. De sfeer van de avond is gezet. Of je kijkt angstig geamuseerd naar de moshpits, zit zelf in de moshpit, of je probeert te genieten van de muziek. Dat laatste is nog best een uitdaging, je moet een muur van afleiding overbruggen. De show is namelijk niet meer te bewonderen op het podiumpje in het café van Pier 15, maar op de dansvloer daarvoor. Enkele bandleden van Iguana Death Cult voegen zich bij het mannelijk collectief en wagen een dansje op de dansvloer. Voor Liquor Store geldt dat ze zowel verbaasd als geïnteresseerd naar het dansende publiek kijken en toch onvermoeid door spelen. De dansers zijn echter niet onuitputtelijk en raken moe. Een goed moment voor de gitarist van Liquor Store om het te wagen op de dansvloer tijdens een intense gitaarsolo.

Het doel van de Bredase vriendengroep die Surf & Turf hebben georganiseerd is zeker bereikt: er is met een knaller, Liquor Store, afgesloten. Voor sommigen een vermoeiende avond, voor anderen een angstige avond, maar vooral voor de meeste een geslaagde avond. Weet wat je te wachten staat op een volgend Surf & Turf Fest in Pier 15.

Gezien: Iguana Death Cult en Liquor Store, Surf & Turf Fest. Pier 15, vrijdag 21 november 2014.