3voor12/Breda blikt terug... op 2014 - deel IV

Schrijvers: Ruben, Kyki en Daniël

Ruben de Theije, Kyki Vermaire, Daniël Hereijgers ,

Iedereen blikt terug aan het einde van het jaar, sommigen met de platen of cd's en optredens van het jaar, landelijk of zelfs wereldwijd. Anderen, zoals wij, houden het dichter bij huis. De redactie van 3voor12/Breda blikt terug op concertjaar 2014: wat waren de persoonlijke hoogtepunten van afgelopen jaar in Breda en omgeving? En omdat 3voor12 Lokaal regelmatig samenwerkt, ook van iets verder. Zo waren onze redactieleden ook actief op bijvoorbeeld Paaspop of Vestrock en andersom hielpen andere lokaalredacties bij ons, op Breda Barst. De komende dagen blikken we terug, in 4 delen! Dit is deel IV.

Ruben de Theije
1. Jett Rebel - Breda Barst

“Jett Rebel: een extravagante, 23-jarige, muzikale alleskunner.” Dit waren de woorden, die ik in mijn voorgeschreven lead had gezet. Ik moest alleen nog daadwerkelijk zien of hij ook op het podium van Breda Barst die ‘muzikale alleskunner’ was.  En dat was hij. Het optreden was zó strak, divers en tegelijkertijd toch ‘Jett Rebelachtig’, dat het publiek het wel goed moést vinden. Ongetwijfeld het nummer 1 optreden van mijn lijstje.

2. traumahelikopter - Mezz Kleine Zaal
Mijn tweede recensie in dienst van 3voor12/Breda. Ik had de garagerockers van traumahelikopter al een keer gezien op de eerste editie van het Best Kept Secret Festival. Daar mochten ze ’s middags op de laatste dag podium Three van start laten gaan. Een lastige taak zou je denken, maar niet voor traumahelikopter. Ze deden gewoon, zoals altijd, hun ding: namelijk een energieke show geven. Zo ontstond er al op de vroege ochtend een moshpit. Ook in Mezz Kleine Zaal deden ze ‘gewoon hun ding’ en ging de halfvolle zaal los. Ook in een Mezz Kleine Zaal met weinig publiek kun je trouwens crowdsurfen, zo blijkt. Door de energie en overtuigingskracht nummer 2 op mijn lijstje.

3. Taymir - Breda Barst
Voor de die-hard Breda Barst bezoeker stond na Jett Rebel nog Taymir op de zondagagenda. Taymir is een Nederlandse indie-rockband, die, ook internationaal, steeds bekender wordt. Het was niet bijster druk. Vooraan stond een grote groep jongeren, maar daarachter waren de bezoekers aanvankelijk half-geïnteresseerd. Als je als band dan toch een lekkere, losse sfeer kan creëren voor iedereen, dan doe je iets goed. Taymir verdient wat mij betreft een pluim voor haar aanstekelijke, zelfverzekerde optreden op Barst; en dus ook een plekje in mijn lijst.

Kyki Vermaire
1. Villainy - Thrashbangers - Mezz Kleine Zaal

Een driekoppige band die zichzelf onorthodox noemt met death, doom, trash en nog meer invloeden. Een hele mond vol. Maar wanneer je ze live ziet, maken ze alles waar. Voor mij is Villainy het bewijs dat donker, hard en rauw niet per definitie ‘slecht’ hoeft te zijn. Een technische band die misschien niet iedereen begrijpt, maar dat maakt ze juist zo goed. Niet altijd het voorspelbare werk, verrassend en hier en daar melancholisch. Niet goed voor je trommelvliezen, maar dat doet er niet toe. Jankende gitaren en een harde dubbele bass, die moet je voelen.

2. Vagabound - Club 3voor12/Breda - Mezz Kleine Zaal
Mooie luisterliedjes, dat is het eerste wat in mijn hoofd opkomt. Folklorisch, soms dromerig, maar de teksten spreken allemaal voor zich. Vagabound nam mij mee in hun avontuur. Van begin tot einde hadden ze mij. Bas, mondharmonica, viool het vormde een mooi geheel. Als je een avond bier wilt zuipen en slap wilt lullen, dan is Vagabound misschien niet de beste band om op de achtergrond te horen, maar mocht je dan toch je oren spitsen en krijg je wat mee, dan is het absoluut een pleasure voor je oor.

3. There There - Breda Barst
Voor mij persoonlijk de verrassing op Breda Barst. Ik had nog ze nog niet eerder gezien en was vanaf het begin een beetje ‘verbaasd’. De jonge band klinkt volwassen, experimenteel en gewaagd! Een aangename verrassing. Een mooie diepe stem, ja There There is divers en veelbelovend.

Daniël Hereijgers
1. Gorki - Mezz

“Dit Gorki kan nog jaren mee, zonder clichés, wel steeds stijlvast sympathiek en gelauwerd.” Wist ik veel dat eind maart de laatste keer was dat ik Luc de Vos live hoorde zingen. Mijn mening zou gelijk gebleven zijn. Luc de Vos overleed op 29 november op 52-jarige leeftijd, mijn favoriet van het Nederlandstalige lied is niet meer. Gorki had ik nog minstens tien keer alleen al in Mezz willen zien, zo sterk, zo enorm goed. Hoe eer je helden? Door ze op 1 te zetten in een jaarlijst, dat is al een begin.

2. Gruppo di Pawlowski - Ik Zie U Graag - Mezz
Nog zo’n held. Het was een meesterzet van Mezz om Mauroworld naar Breda te halen, de avond met velerlei alter ego’s en bands van de meester Mauro Pawlowski. Lees mijn recensie van het waanzinnige optreden met de meesterlijke foto’s van Robbert Nijs. Waarom dan Gruppo di Pawlowski als hoogtepunt? Dit jaar verscheen ‘Neutral Village Massacre’, het album waar ik onbewust-bewust al sinds de eerste Mauroworld in het Antwerpse Trix 2011 op had gewacht. Een geweldig album dat voor mijn gevoel in veel jaarlijstjes hoort.

3. Club 3voor12/Breda - Mezz Kleine Zaal
We hadden dit jaar één Club 3voor12/Breda, maar wat voor één! The Martial, Myllie Tunes en Vagabound kwamen spelen op Halloween en zorgden voor een sfeervolle, toffe avond. Wat fijn dat we lokale en regionale talenten ook in het echt een plek kunnen bieden om zich te laten zien. Op 9 januari zijn we alweer terug met de volgende Club 3voor12/Breda in Mezz Kleine Zaal. Dan gaan we dansen met The Exploding Potatoes, Julian Edwardes en Coco Bryce.

En eervolle vermeldingen... Zoals elk jaar wil ik nog wat zaken extra uitlichten. Het indrukwekkende duister van Amenra, het langverwachte album van MMMM, het POBparade dossier, de Popronde, Breda Barst van voorronde tot festival, Magnus dan eindelijk live, alle interviews en meer. En in 2015 kun je er donder op zeggen dat 3voor12/Breda de muziek in Breda en omgeving weer zal verslaan!